0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineZ zelišči nad menopavzo

Z zelišči nad menopavzo

MORDA VAS ZANIMA

Veliko zelišč lahko pomaga telesu, da se prebije skozi zahteve in spremembe, povezane z menopavzo. Usihanje delovanja spolnih žlez je povezano s telesnimi in duševnimi spremembami, ki so za nekatere bolj in za druge manj obremenjujoče. Za blaženje težav pogosto priporočajo grozdnato svetilko, šentjanževko, črno deteljo, žajbelj in navadno meliso.

- Oglas -

Žensko plodno obdobje se končuje postopoma. Začne se z nerednimi menstruacijami in zmanjšano plodnostjo. Potem menstruacij ni več in pojavijo se nekatere telesne in duševne spremembe, ki jih večina žensk vsaj malo občuti, za nekatere pa so izrazito neprijetne. Med njimi so, denimo:

  • pogosti vročinski oblivi
  • nihanje razpoloženja
  • suha nožnica in
  • utrujenost.

Zeliščni pripravki sicer ne morejo v celoti nadomestiti spolnih hormonov, pogosto pa lahko lajšajo simptome menopavze. Ne da bi se posvetovale z zdravnikom, jih ne smejo jemati ženske, ki so imele hormonsko občutljivega raka, endometriozo ali maternične fibrome.

Grozdnata svetilka za vročinske oblive

grozdnata svetilka

Izvleček severnoameriške rastline grozdnata svetilka (Cimicifuga racemosa) že 50 let uporabljajo za ublažitev simptomov menopavze. Rastlina je bila predmet številnih kliničnih preskusov, v katerih so ugotovili značilno izboljšanje simptomov, kot so vročinski oblivi, nočno znojenje, nespečnost, depresija in tesnoba. Med temi težavami grozdnata svetilka najbolj učinkovito deluje proti vročinskim oblivom, ki jih veliko žensk doživlja kot najbolj težaven simptom menopavze.

- Oglas -

Nekatere raziskave kažejo, da je oblive mogoče zmanjšati za več kot 50 odstotkov že po štirih tednih uporabe njenega standardiziranega izvlečka. Da se simptomi izboljšajo, je treba grozdnato svetilko jemati do tri mesece.

Jemljete lahko tablete grozdnate svetilke, ki vsebujejo standardizirano količino triterpen glikozidov. Pri tem upoštevajte navodila proizvajalca ali zdravnika.

Če jemljete kakšna zdravila na recept ali imate bolezen jeter, potem lahko grozdnato svetilko jemljete le pod zdravnikovim nadzorom. Nekateri ugledni strokovnjaki mislijo, da lahko občasno povzroči resne poškodbe jeter. Ti primeri so sicer zelo redki, vendar lahko zelo resni. Če imate le manjše stranske učinke, kot so blage ozdravljive želodčne motnje in težave s kožo, zelišče nehajte jemati in se posvetujte z zdravnikom. Rastline ne smete zamenjevati s kavlofilom (Caulophyllum thalictroides), ki ga lahko jemljete le pod zdravnikovim nadzorom.

Šentjanževka blaži depresijo

Šentjanževka

Medtem ko je grozdnata svetilka zelo učinkovito zdravilo za vročinske oblive, nočna znojenja in nespečnost, so manj izraziti njeni učinki proti tesnobi in depresiji, ki včasih prav tako nastopita z menopavzo. Zato jo zeliščarji pogosto predpisujejo skupaj s šentjanževko (Hypericum perforatum) ženskam, pri katerih med simptomi menopavze nastopajo tudi čustvene motnje.

Ko so v eni od raziskav leta 2006 ženske jemale obe zelišči hkrati, so se jim značilno izboljšali psihološki in telesni simptomi. V drugih raziskavah pa je tudi samo šentjanževka pokazala značilno sposobnost, da ublaži simptome menopavze pri ženskah, pri katerih so bile glavne težave povezane z razpoloženjem.

- Oglas -

Če se odločite za šentjanževko, kupujte dodatke s standardizirano količino hipericina in hiperforina, ki naj bi bili glavni dejavni sestavini zelišča. Na dan jemljite odmerek 900 miligramov koncentriranega izvlečka (6 : 1), kar je enakovredno 5,4 gramom posušenega zelišča. Dodatek jemljite ves mesec.

V primeru, da šentjanževko naberete sami, žličko posušene rastline prelijte s skodelico vrele vode. Namakajte jo pet minut in nato precedite. Popijte dve do tri skodelice na dan med jedjo. Pri jemanju šentjanževke bodite previdni, saj so znani njeni učinki na delovanje nekaterih zdravil (glej okvir).

Pri tem morate vedeti, da je depresija resno stanje, ki ni primerno za samozdravljenje. Ne prenehajte jemati predpisanih antidepresivov, razen po nasvetu in pod strokovnim nadzorom zdravnika. Za prehod s farmacevtskih antidepresivov na šentjanževko priporočajo dvotedenski premor. Raziskave o uporabi šentjanževke pri hudih depresijah tudi niso potrdile njene učinkovitosti. Zelišča ne smejo jemati ljudje z bipolarno motnjo.

Učinki šentjanževke se razvijejo dva do širi tedne po začetku uporabe. Če ne opazite napredka po šestih tednih, zelišče morda za vas ni primerno; posvetujte se z zdravnikom. Šentjanževka občasno povzroči manjše stranske učinke (na primer gastrointestinalne motnje in glavobol). Ker vsebuje hipericin povzroča preobčutljivost za sončno svetlobo. Pomembno je vedeti še, da moramo šentjanževko prenehati jemati vsaj dva tedna pred kirurškim posegom.

Opozorilo: Medsebojni učinki

Šentjanževka učinkuje na številna farmacevtska zdravila. Farmacevtskih izdelkov s šentjanževko zato ne smete jemati pri zdravljenju z digoksinom ali teofilinom, med jemanjem kontracepcijskih tablet, zdravil proti depresiji, zaviralcev proteaz, ki jih uporabljajo pri zdravljenju aidsa, in zdravljenju migrene z zdravilom iz družine triptanov. Za to rastlino še posebej velja, da se pred pričetkom jemanja posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Črna detelja – zeliščni estrogen

Črna detelja

Črna detelja (Trifolium pratense) – je zanimiv primer zelišča, katerega sodobna uporaba se močno razlikuje od njegove zgodovinske uporabe. Cvetne glavice že dolgo štejejo za zdravilo za razstrupljevanje pri težavah s kožo. Nedavno pa so odkrili, da listi črne detelje vsebujejo rastlinske estrogene (fitoestrogene), podobne tistim, ki jih vsebuje soja. To pomeni, da črno deteljo sedaj v glavnem obravnavajo kot zdravilo za simptome menopavze.

Klinični preskusi učinkov fitoestrogenov črne detelje so pokazali dvoumne rezultate, zato bodo potrebne dodatne raziskave za njihovo pojasnitev. Kljub temu pa je nekaj znakov, da morda preprečujejo slabšanje zdravja srca in žilja ter kosti, ki pri številnih ženskah spremlja menopavzo.

Jemljete lahko komercialno pripravljene izoflavone črne detelje v odmerkih po 40 do 86 miligramov na dan ali pa kot vam predpiše zdravnik. Če jemljete varfarin ali antikoagulante, potem lahko izoflavone črne detelje jemljete le pod zdravnikovim nadzorom.

Tradicionalna pomoč – žajbelj

Žajbelj

Žajbelj (Salvia officinalis) ni le priljubljeno kuharsko zelišče, ampak ga široko uporabljajo tudi kot tradicionalno zdravilo za ublažitev vročinskih oblivov. Rastlina vsebuje veliko taninov, ki krčijo tkivo, kar govori v prid njegovi uporabi za zmanjšanje odvečnih telesnih izločkov. Sušilni učinki zelišča lahko koristijo tudi ob nočnem znojenju in težkih menstruacijah. Laboratorijske študije so pokazale, da nekatere sestavine v žajblju premorejo estrogene učinke, kar pojasnjuje tradicionalno rabo žajblja v obdobju mene.

V omenjene namene lahko pripravite poparek z enim do štirimi grami posušenega žajblja in ga popijete po tri skodelice na dan.

Ker žajbljev čaj krči tkivo, občasno poročajo, da povzroča izsušitev in razdraženje ustne sluznice. Če se to zgodi, zmanjšajte odmerek žajblja in poskrbite, da čez dan popijete veliko vode.

Žajbelj lahko ovira vsrkavanje rudnin, kot sta kalcij in železo. Zato odmerke jemljite v razmiku vsaj dveh ur. Žajbljevi listi sicer niso nevarni, a jih ne smete uporabljati predolgo.

Pomiritev z navadno meliso

Melisa

Navadna melisa (Melissa officinalis) je tradicionalno zdravilo za nemirnost in tesnobo ter je zato idealna za ženske, ki veliko skrbijo in so občutljivejše za stres med menopavzo in po njej. Ker zelišče sprošča, lahko pomaga tudi pri motnjah spanja. Navadna melisa spodbuja občutke mirnosti in lahko izboljša razpoloženje, ko ste čustveno potrti. Uporabljajo jo tudi za izboljšanje miselnega delovanja. Nekatere začetne raziskave kažejo, da izboljšuje spomin in zbranost.

Pripravite poparek z eno do dvema žličkama svežih zračnih delov navadne melise; popijte ga po eno do dve skodelici trikrat na dan, pri čemer zadnjo skodelico popijte 30 do 60 minut pred spanjem. Jemljete lahko tudi kapsule (200 miligramov praška), in sicer tako, da vzamete eno kapsulo trikrat na dan, pred jedjo. V primeru, da uživate tinkturo na osnovi melise, vzemite po 50 kapljic v kozarcu vode trikrat na dan.

O strupenosti melise ne poročajo. Ker navadna melisa lahko učinkuje na nekatera zdravila, se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, preden jo začnete jemati. Izogibajte se dolgotrajni uporabi, saj melisa zmanjša hormonsko dejavnost spolnih žlez.

.

NAJNOVEJŠE