0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastlineKoriander - dragocena zdravilna zel in začimba

Koriander – dragocena zdravilna zel in začimba

MORDA VAS ZANIMA

Rimljani so koriander na svojih osvajalnih poteh prinesli tudi na naše ozemlje. V tem času so ga večinoma gojili na samostanskih vrtovih, v zdravstvene namene pa ga uporabljali predvsem lekarnarji, zdravilci in menihi in ga priporočali pri močnem spahovanju in kašlju. Uporaba v kulinariki se je razvila šele pozneje, najprej je bil dragocen predvsem za zdravje.

- Oglas -

Koriander skozi zgodovino

Ta dišavna in zdravilna rastlina je doma v severni Afriki, Aziji, Severni Ameriki, Avstraliji in seveda v južnih delih Evrope. Da je njena pradomovina tudi Evropa, pričajo številne jamske poslikave, med drugim Altamira v Španiji, ki jo krasijo številne 10.000–12.000 let stare poslikave, in da so jo naši predniki že tako zgodaj odkrili, potrjujejo sanskrtski zapisi, našli so jo tudi v grobnicah faraonov, ohranjena je sumerska klinopisna ploščica z receptom za juho s koriandrom, kot zdravilno in začimbno rastlino jo najdemo na egipčanskih papirusnih zvitkih, v starem testamentu, celo Babilonci so koriander gojili na svojih lepo urejenih visečih vrtovih, vrtove pa je krasil tudi Starim Grkom in Rimljanom. Iz tega lahko sklepamo, da je njegova pradomovina prav vzhodno Sredozemlje, saj iz tega področja izvirajo arheološke najdbe, ki so nastale v kameni, bronasti in železni dobi pa vse do antike.

Koriander semena

Naj vas vonj ne zavede

Koriander (Coriandrum sativum) je enoletnica z 10–60 cm visokim, ravnim in oblim ter golim steblom, ki je tanko žlebičasto in na vrhu razvejeno. Pritlični listi so bodisi enostavni ali enojno pernato narezani, srednji listi so zvečine dvojno pernato narezani. Zgornji listi nimajo pecljev, medtem ko tiče kobuli na treh do petih dolgih pecljih. Drobni cvetovi so beli ali rahlo rožnati. Sveži, nezreli plodovi močno dišijo, vendar nekaterim ta močan vonj ne ugaja. Tudi vonj mlade rastline in nezrelih semen spominja na vonj ozroma smrad po stenicah in je večinoma nepriljubljen. Ime zeli izhaja iz grške besede koriós, kar pomeni stenica. Koriandrovi plodovi ne razpadajo v delne plodiče, kakor na primer kuminovi, janeževi in koromačevi. Plodovi so bolj ali manj okrogli, trdi, cimetovo rjavi ali slamnato rumeni, debeli okrog 2,5 milimetrov.

V zdravilstvu se uporabljajo le popolnoma zreli plodovi, saj imajo nezreli tudi potem, ko se posušijo, neprijeten vonj. Plodove sušimo hitro in pazljivo. Pravilno obrani in posušeni plodovi koriandra močno in prijetno dišijo, podobno kot šmarnice. Rastlina je tudi danes gojena na vrtovih, bolj redko raste prosto v naravi. Z gojenjem koriandra na vrtu si zagotovite dragoceno zdravilno zel, ki pomaga lajšati številne zdravstvene težave na naraven način, brez kemije. Koriander ni zahtevna rastlina, dobro uspeva na rahlo alkalnih tleh, bogatih s humusom. Gospodinje, ki poznamo njegovo vsestransko uporabo, ga sejemo meseca aprila, če pa smo jeseni pustile, da se sam zaseje za naslednjo sezono, nam je s setvijo prizaneseno. Listke tako pri kumini kot pri koriandru lahko trgamo ves čas rasti, semena pa pobiramo septembra ali oktobra. Velike pridelovalke ga gojijo na plantažah.

- Oglas -

Semena in olje koriandra

Koriander gojijo tako rekoč po vsej zemeljski obli. Sorte se razlikujejo po obliki semen (okrogle, ovalne) in višini zeli. Na policah v trgovinah večinoma najdemo maroški koriander z lepimi okroglimi semeni; včasih pa lahko izbiramo tudi med indijsko sorto, ki ima semena lične ovalne oblike. Evropski koriander je nekoliko manjši od omenjenih, dobro pa uspeva v Sredozemlju in Rusiji. Koriander v glavnem kupujemo v semenih, ker dlje obdržijo izvrstno aromo kot posušeni zeleni listi. Najboljši vonj in okus dobimo, če semena pred uporabo rahlo prepražimo, nato pa stremo v možnarčku. Nastali omamni vonj je nepozaben! Kupimo lahko tudi sveže zelišče, vendar pri tem pazimo, da bo res sveže, primerno shranjeno, brez plesni in drugih škodljivih primesi.

Najpomembnejša koriandrova učinkovina je eterično olje. Prav zaradi eteričnega olja je rastlina zdravilna in uporabna za začimbo. Pomembni so tudi čreslovina, vitamin C, sitosterin, beljakovine in rastlinsko maščobno olje. Dobro polovico eteričnega olja tvori linalol, ki ga najdemo tudi v baziliki, drugo polovico pa predstavljajo limonen, kampen, mircen in cimen. Prav iz te mavrične sestave eteričnih olj izhaja bogastvo arome koriandra, ki pravilno shranjen in sušen diši, kot da uporabljamo vsaj pet različnih začimb.

Uporaba koriandra

Zdravilnost in uporaba koriandra

Iz družine kobulnic so kumina, janež in sladki janež najboljša zdravila proti napenjanju, med katerimi je kumina najučinkovitejša. Koriander pa kumino odlično dopolnjuje. Pokazalo se je, da je mešanica iz plodov vseh štirih zelišč posebno učinkovita, če damo prednost kumini. Koriander uporabljajo pri sledečih težavah:

  • ker vzbuja tek in spodbuja prebavo in izločanje želodčnih sokov, ga uporabljajo pri prebavnih težavah. Medicinska znanost je že v starem Egiptu predpisovala kuro koriandra pri boleznih jeter in črevesja. Paracelzius, znani mislec in zdravnik tistega časa, je menil, da koriander pomaga izločati težke kovine iz bolnega telesa. Danes je v ljudski medicini cenjen kot začimba, ki odganja vetrove in lajša napenjanje. Cenijo ga tudi kot dober antiseptik. Tako ga ljudska medicina priporoča vsem, ki imajo neredno prebavo in jim hrana rada obtiči v želodcu.
  • V Indiji je zelo razširjena uporaba koriandra pri zaprtosti, pri zdravljenju težav s hemoroidi, pri kozah in ošpicah – kjer deluje predvsem kot antiseptik in pospešuje celjenje, pri zdrsu anusa …
  • Koriander se v ljudski medicini pri različnih narodih uporablja proti bolečinam, predvsem proti zobobolu. Za izpiranje ust se uporavlja prevretek – torej se spet izkorišča njegovo antiseptično delovanje.
  • V različnih kulturah so koriander uporabljale ženske za večjo plodnost. Koriandrov čaj so pile tudi ženske pred porodom.
  • Ljudska medicina ga priporoča tudi pri revmatizmu in hudih bolečinah v sklepih.
  • Po mnenju starodavnega slavnega zdravnika Galena pa ima koriander vpliv na celotno človeško telo. Zato so ga uporabljali kot afrodiziak in sredstvo za izboljšanje spomina.
  • S koriandrom so v davnih časih ravnali z velikim spoštovanjem. Bil je nenadomestljiva zel pri raznih obrednih pripravkih. Kitajci so celo menili, da prinaša nesmrtnost! Stari Rimljani so ga darovali bogovom in menili, da zaradi omamnega vonja, ki se širi v prostoru ob prisotnosti koriandra (njegovega eteričnega olja) človek enostavno ne more lagati

Koriander in aromaterapija

Ena izmed raziskav kaže, da koriander preprečuje rast tumorja na debelem črevesu. Dokazano je tudi njegovo antioksidativno delovanje. Tudi pri razširjeni Chronovi bolezni je dobra pomoč, saj povzroča nabrekanje sluznic in s tem povečuje izločanje večje količine varovalne sluzi, kar pospešuje celjenje.

- Oglas -

Eterično olje koriandra so že v davnih časih uporabljali kot antiseptik – to njegovo lastnost je potrdila tudi sodobna znanost; tako kot njegovo antimikrobno delovanje. Potrjeno je tudi antivnetno delovanje pri revmi, artrozah in težavah s kožo.

Tudi danes se koriander uporablja pri izločanju težkih kovin iz organizma. Uporablja se v trojčku, in sicer najprej alga chlorella v kombinaciji s tinkturo iz čemaža, na koncu pa še tinktura iz koriandra. Ugotovljena je posebna lastnost koriandra, da iz težko dostopnih tkiv uspešno odstrani težke kovine in jih vrne v kri, od koder se s pomočjo drugih sredstev z lahkoto izločijo. Seveda se po takem prečiščevanju izboljša naše splošno počutje in spomin, tudi telo ima več energije.

Koriandrovo eterično olje je nenadomestljivo v aromaterapiji, kjer hočemo harmonizirati delovanje srca, krvnega in limfnega obtoka ter živčnega sistema. Telesu pomaga premagati in blažiti škodljivo delovanje stresa, kar se pozna v boljšem splošnem počutju, v manjši izčrpanosti, zmanjšanju glavobolov, izboljšanjem spomina in koncentracije,itd.

Dokazano je tudi delovanje koriandrovega eteričnega olja na delovanje žlez z notranjim izločanjem, zato se priporoča za pravilno izvajanje menstruacijskega ciklusa, pa tudi pri težavah v klimakteriju.

Eterično olje koriandra je drago, vendar v isti sapi povejmo, da za en liter koriandrovega olja potrebujemo kar 100 kg njegovih semen. Olje večinoma uporabljamo pri kozmetičnih pripravkih in aromaterapiji, dobre učinke na zdravje pa lahko dosežemo tudi z uporabo zmletih ali strtih semen, če iz njih pripravimo čaj ali jih dodajamo jedem.

OPOZORILO!

Prekomerno in pogostno uživanje eteričnega olja koriandra je lahko toksično! Pojavi se stanje podobno vinjenosti, globok spanec … Uporaba semen v normalnih količinah za pripravo jedi nima neželenih stranskih učinkov! Seveda v nosečnosti ne priporočamo aromaterapije s koriandrovim eteričnim oljem in ravno tako ne uživanja večjih količin semen.

NAJNOVEJŠE