DomovZdravi ReceptiBrez glutenaPreprosta, okusna in zdrava porova omaka

Preprosta, okusna in zdrava porova omaka

- Oglas -

Por je ฤebulnica precej moฤnega okusa in arome. Je obvezna sestavina tradicionalne slovenske goveje juhe, vendar pa se da por v kuhinji uporabiti na tisoฤ in en naฤin. Dober je tudi surov, uporabimo ga lahko v razliฤnih solatah, namazih in sendviฤih, lahko pa iz njega speฤemo okusne zavitke, skuhamo juhe, omake, riลพote in ลกe in ลกe. Danes bomo z vami delili recept za odliฤno porovo omako, ki jo lahko postreลพete s testeninami, riลพem, krompirjem, polento, ajdovo kaลกo, skratka s prilogo po vaลกi izbiri. V kuhinji se ne omejujte, temveฤ pustite domiลกljiji prosto pot.

Zdravilne lastnosti pora

Poru pripisujejo ลกtevilne pozitivne uฤinke na naลกe zdravje. Bogat je z vitamini A, C, B1, B2, B6 in E, vsebuje tudi kalij, fosfor, ลพelezo in magnezij. Z njim lajลกamo bolezni ลพolฤa in jeter, pomaga tudi pri zdravljenju revmatizma, lajลกa teลพave z zgago, poleg tega pa mu pripisujejo tudi antimikrobno oz. antibakterijsko delovanje, vsebuje namreฤ eteriฤno olje alicin.

Za 2 osebi potrebujemo:

  • ยฝ kg pora,
  • strok ฤesna,
  • peterลกilj,
  • ลกฤep origana,
  • 2 dl smetane za kuhanje ali ovsene smetane,
  • ลพlico oljฤnega olja,
  • sol,
  • poper.

Por operemo in nareลพemo na kolobarje. Segrejemo oljฤno olje in na njem prepraลพimo por. Ne duลกimo ga predolgo, pribliลพno 5 minut bo dovolj, saj ima por bolj izrazit okus, kadar se ne razkuha. Dodamo narezan ฤesen in origano, solimo in popramo ter dodamo ovseno smetano. Poฤakamo, da omaka zavre, nato kuhamo ลกe kakลกno minuto in postreลพemo. Ko je jed na kroลพniku, jo potresemo s sveลพim nasekljanim peterลกiljem.

- oglas -

NAJNOVEJล I RECEPTI