Por je ฤebulnica precej moฤnega okusa in arome. Je obvezna sestavina tradicionalne slovenske goveje juhe, vendar pa se da por v kuhinji uporabiti na tisoฤ in en naฤin. Dober je tudi surov, uporabimo ga lahko v razliฤnih solatah, namazih in sendviฤih, lahko pa iz njega speฤemo okusne zavitke, skuhamo juhe, omake, riลพote in ลกe in ลกe. Danes bomo z vami delili recept za odliฤno porovo omako, ki jo lahko postreลพete s testeninami, riลพem, krompirjem, polento, ajdovo kaลกo, skratka s prilogo po vaลกi izbiri. V kuhinji se ne omejujte, temveฤ pustite domiลกljiji prosto pot.
Zdravilne lastnosti pora
Poru pripisujejo ลกtevilne pozitivne uฤinke na naลกe zdravje. Bogat je z vitamini A, C, B1, B2, B6 in E, vsebuje tudi kalij, fosfor, ลพelezo in magnezij. Z njim lajลกamo bolezni ลพolฤa in jeter, pomaga tudi pri zdravljenju revmatizma, lajลกa teลพave z zgago, poleg tega pa mu pripisujejo tudi antimikrobno oz. antibakterijsko delovanje, vsebuje namreฤ eteriฤno olje alicin.
Za 2 osebi potrebujemo:
- ยฝ kg pora,
- strok ฤesna,
- peterลกilj,
- ลกฤep origana,
- 2 dl smetane za kuhanje ali ovsene smetane,
- ลพlico oljฤnega olja,
- sol,
- poper.
Por operemo in nareลพemo na kolobarje. Segrejemo oljฤno olje in na njem prepraลพimo por. Ne duลกimo ga predolgo, pribliลพno 5 minut bo dovolj, saj ima por bolj izrazit okus, kadar se ne razkuha. Dodamo narezan ฤesen in origano, solimo in popramo ter dodamo ovseno smetano. Poฤakamo, da omaka zavre, nato kuhamo ลกe kakลกno minuto in postreลพemo. Ko je jed na kroลพniku, jo potresemo s sveลพim nasekljanim peterลกiljem.