Že poznate pozitivne vplive gorčičnega olja na zdravje in lepoto?

Gorčično olje, ki se pridobiva iz gorčičnih semen, je znano po svoji temno rumeni barvi, malce ostrem okusu, ki rahlo spominja na oreščke, in izraziti aromi. V Indiji velja za eno najbolj razširjenih olj, medtem ko smo začeli v Evropi šele pred nedavnim odkrivati njegove blagodejne vplive na zdravje in lepoto, predvsem na lepoto kože.

Gorčično olje je bogato z nenasičenimi maščobami, hkrati pa ne vsebuje transmaščobnih kislin, zato uživanje tega olja ne preobremenjuje vašega srčno-žilnega sistema, obenem pa gre tudi za dober vir maščobnih kislin omega 3, vitamina E in antioksidantov. V ajurvedski tradicionalni medicini se gorčično olje uporablja že zelo dolgo in velja za izjemno zdravilno olje, koristno tako za zdravje kot za lepoto naše kože in las.

Spodbujanje prebave in prekrvavitve

Z gorčičnim oljem si lahko uspešno pomagate pr uravnavanju prebave, olje pa bo obenem spodbudilo tudi prekrvavitev. Uživanje gorčičnega olja spodbuja izločanje prebavnih sokov in žolča, kar bo pripomoglo k hitrejši in učinkovitejši prebavi hrane. Če boste z gorčičnim oljem zmasirali telo, pa boste pospešili prekrvavitev in izločanje strupenih snovi iz telesa (s pomočjo znojenja).

Pozitiven vpliv na srčno-žilni sistem

Gorčično olje vsebuje veliko mononenasičenih in polinenansičenih maščobnih kislin, pa tudi maščobnih kislin omega 3. Tako pomaga pri uravnavanju holesterola v krvi. Zmanjša lahko vrednosti slabega holesterola (LDL) in povečuje vrednosti dobrega (HDL), s čimer upade tveganje za številne srčno-žilne bolezni.

Zmanjševanje tveganja za raka

V gorčičnem olju med drugim najdemo tudi snovi, ki se imenuje glukozinolati. Omenjene snovi so znane po tem, da zavirajo razvoj različnih vrst raka. V gorčičnem olju pa se nahajajo tudi pomembne fitokemikalije, ki poskrbijo predvsem za zaščito pred rakom debelega črevesja in danke ter pred rakom želodca.

Koristno za bolnike z astmo

Pogosto se gorčično olje uporablja kot naravno sredstvo za lajšanje simptomov astme, pa tudi sinusitisa (vnetja obnosnih votlin). Če pride do astmatičnega napada, je priporočljivo masirati področje prsnega koša z rjavim gorčičnim oljem. To bo namreč pomagalo sprostiti dihalne poti.

Pomoč pri prehladu in kašlju

Imate pogosto težave s prehladi, kašljem in zasluzenostjo? Potem je lahko gorčično olje natanko tista rešitev, ki jo iščete. Eno žlico gorčičnega olja zmešajte z enako količino kafre in z mešanico namažite kožo na prsnem košu. Lezite in globoko dihajte. Nekaj žlic gorčičnega olja lahko, skupaj s semeni kumine, dodate tudi vreli vodi in nato inhalirate nad paro. Močna aroma gorčičnega olja bo spravila dihalni sistem v pogon. Neprijetni simptomi, s katerimi se soočate, bodo tako že kmalu preteklost.

Protivnetno delovanje

Zaradi protivnetnih lastnosti je gorčično olje učinkovito pri blaženju simptomov bolezni, kakšna je na primer sindrom razdražljivega črevesja. Masaža z gorčičnim oljem lahko pomaga tudi pri revmi in artritisu ter pri zvinih oziroma različnih bolečinah v sklepih. Protivnetno delovanje gorčičnega olja je povezano predvsem z vsebnostjo selena. Gorčično olje je sicer kot protibolečinsko masažno olje še posebej učinkovito v kombinaciji s česnom.

Uničevanje mikrobov in odganjanje komarjev

Gorčično olje lahko uniči bakterije, saj vsebuje veliko glukozinolatov, ki delujejo protimikrobno. Tako lahko uživanje gorčičnega olja med drugim tudi zmanjša tveganje za bakterijske okužbe sečil ipd. Z gorčičnim oljem je mogoče preprečiti oziroma zdraviti tudi bakterijske okužbe na koži, podobno pa velja tudi izpuščaje in druge težave s kožo, ki so posledica pretirane razmnožitve škodljivih vrst glivic. Zaradi izrazitega vonja bo gorčično olje, ki ga nanesete na kožo, poskrbelo tudi za to naravno zaščito pred piki komarjev.

Pomoč pri odstranjevanju temnih madežev s kože

Mnogokrat so ljudje gorčično olje uporabljali za to, da so naravno posvetlili kožo. Olje lahko poleg tega ublaži tudi izrazitost temnih madežev in drugih nepravilnosti na koži. Priporočamo vam, da problematična območja redno masirate z mešanico gorčičnega in kokosovega olja.

Gorčično olje za naravno zaščito kože pred soncem

Gorčično olje lahko pripomore k naravni zaščito vaše kože pred soncem. To seveda ne pomeni, da se lahko odpoveste uporabi zaščitnih krem, ampak naj bo gorčično olje le dodatek k zaščitni rutini. Razlog, zaradi katerega lahko gorčično olje deloma zajezi škodo, ki bi sicer nastala ob izpostavljanju kože sončnim žarkom, je predvsem vitamin E, ki se v večjih količinah nahaja v tej vrsti olja. Tako lahko gorčično olje tudi upočasni staranje kože in nastajanje gubic.

Nega ustnic

Kadar so vaše ustnice razpokane in ne najdete balzama, ki bi vam zares pomagal, poskusite uporabiti gorčično olje. Gre namreč za izjemno učinkovito naravno vlažilno sredstvo, ki bo obenem poskrbelo za mehčanje ustnic. Navdušeni boste nad rezultati, s katerimi se težko primerja celo učinek najdražjih kozmetičnih izdelkov.

Hitrejša rast las

Masiranje lasišča z gorčičnim oljem bo spodbudilo rast las. To je posledica hitrejše prekrvavitve, obenem pa pomembnih vitaminov in mineralov, ki jih najdemo v gorčičnem olju. Olje je še posebej bogato z betakaroteni, ki se pretvorijo v vitamin A, ta pa je med drugim odličen prav za pospeševanje rasti last.

Preprečevanje prezgodnjega sivenja las

Se bojite, da bi vaši lasje prehitro osiveli? Nega las z gorčičnim oljem je najboljša naravna metoda, da to preprečitev. Prav tako pa je lahko gorčično olje koristno pri tistih, ki že imate sive lase. Uporaba tega olja poskrbi, da ne boste več potrebovali tako pogostega barvanja kot doslej.