Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.

Na vidiku nova pomoč za osebe z endometriozo

Endometrioza je bolezenska motnja, za katero je značilno pojavljanje tkiva, katerega lastnosti so zelo podobne maternični sluznici, zunaj maternice.

Ne dopustite, da vas zamera razžre od znotraj

Zamera je lahko povezana z zelo konkretnimi dogodki – na primer z izdajo ali ponižanjem.

Govorjenje med spanjem: kaj je krivo za ta pojav?

Govorjenje med spanjem se zdi na prvi pogled predvsem komično. Osebe, za katere se izve, da ponoči rade »poklepetajo same s sabo«.

Psi v povprečju razumejo kar približno 90 človeških besed in fraz

Psi v povprečju razumejo približno 90 človeških besed in fraz.

Popolna nedelja za dober začetek naslednjega tedna

Nedelja je sicer za mnoge ljudi dela prost dan, vendar so osebe, ki nedeljo dojemajo kot svoj najljubši dan v tednu, precej redke.

Podrgnite česen po stopalih … in v ustih boste že kmalu začutili znan okus!

Ali ste vedeli, da lahko okušamo tudi s stopali? Če mislite, da gre za nekakšno čudno šalo, se lahko o resničnosti te trditve precej hitro prepričate sami.
Zdravje & prehranaPazljivo, v Sloveniji porast mišje mrzlice

Pazljivo, v Sloveniji porast mišje mrzlice

MORDA VAS ZANIMA

V Sloveniji so opazili porast okužb z virusno boleznijo mišje mrzlice. Letos je bilo prijavljenih že kar 47 primerov hemoragične mrzlice z renalnim sindromom, in sicer pri 37 moških in 10 ženskah, opozarjajo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. Preverite, kako prepoznate okužbo in kako se lahko pred njo zaščitite.

- Oglas -

Mišja mrzlica

Kaj je mišja mrzlica?

Mišja mrzlica je virusna bolezen, ki se prenaša z urinom glodavcev na človeka, ne prenaša pa se iz človeka na človeka. Znaki mišje mrzlice so splošna oslabelost, bolečine po celem telesu, glavobol, bolečine za očmi, možne so motnje vida, bolečine v ledvenem predelu, bruhanje. Bolezen lahko poteka v več fazah, kar lahko pripelje celo do motenj v delovanju različnih organov, pride lahko celo do odpovedi ledvic.

Bolniki, ki so jih odkrili letos prihajajo iz že znanih žarišč mišje mrzlice, in sicer 16 iz mariborske, 10 iz novomeške, 9 iz ljubljanske zdravstvene regije, 3 primeri so iz novogoriške regije, po 2 iz celjske, murskosoboške, kranjske in ravenske, ter en primer iz  koprske zdravstvene regije. Vseh sedeminštirideset bolnikov je bilo hospitaliziranih, umrl ni nihče, so sporočili iz NIJZ.

Kako preprečiti okužbo?

Pred virusom se lahko zavarujemo na več načinov. V domačem okolju poskrbimo, da glodavcem preprečimo dostop v hišo,  poskrbimo za varno odstranjevanje odpadkov hrane, da ne privabljamo glodavcev, živila in pijačo hranimo v zaprtih posodah, da preprečimo morebitne okužbe,   izvajamo redno deratizacijo. Pri čiščenju dalj časa zaprtih prostorov  pred začetkom  temeljito prezračimo prostor tako, da na stežaj odpremo vsa okna in vrata za najmanj 30 min. V času prezračevanja nismo v prostoru. Površine, kjer so mrtve miši razkužimo z razkužilom, pri tem se zaščitimo z rokavicami iz lateksa. Razkužene odpadke odvržemo med komunalne odpadke.  Če najdete veliko  število poginulih miši v prostorih, kjer se nahajajo rejne živali (hlevi), obvestite pristojnega veterinarja.

- Oglas -

Na izletih v naravi  pazimo, da zaščitimo hrano in pijačo pred glodavci,  hrane ne puščamo na tleh,    ne pijemo vode iz izvirov v naravi,  ne poležavajte na golih tleh,  skrbite za higieno rok. Poskrbite tudi za to, da odstranite ostanke hrane, ki privabljajo glodavce.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×