Ljubezen do sebe: 5 nasvetov, kako postati lastna »duša dvojčica«

Ljubezen do sebe je osnova srečnega, mirnega življenja. Vendar pa to ni nekaj, v kar bi se lahko preprosto prisilili. Pozitivne afirmacije pogosto niso dovolj.

Prepiri med partnerjema so lahko koristni

Prepiri so lahko koristni za okrepitev vezi med partnerjema – če seveda niso povezani z nespoštljivostjo in nasilnim obnašanjem.

Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.
Zdravje & prehranaZdravju prijazno dezinfekcijsko čistilo iz samo dveh sestavin

Zdravju prijazno dezinfekcijsko čistilo iz samo dveh sestavin

MORDA VAS ZANIMA

Morda sicer poskušate uživati čim bolj ekološko hrano in skrbeti za dovolj fizične aktivnosti, a če še vedno uporabljate klasična čistila, je vaše zdravje kljub temu v nevarnosti. Podobno pa velja za zdravje drugih družinskih članov. V večini čistil, ki jih najdemo na policah trgovin, se namreč nahaja tudi precej snovi, ki so lahko nevarne za zdravje.

- Oglas -

V povprečnem domu naj bi tako našli več kot 60 različnih strupenih snovi, od umetnih dišav in ftalatov do škodljivih hlapov. Te snovi lahko med drugim povečajo tveganje za astmo, raka, neplodnost, hormonske motnje in nevrološke težave. Še posebej problematična in agresivna so lahko določena čistila, namenjena dezinfekciji. Za vas smo zato poiskali preprosta navodila za izdelavo učinkovitega dezinfekcijskega čistila. Za njegovo pripravo boste potrebovali samo dve sestavini! 

Naravno dezinfekcijsko čistilo

Kako se lotiti izdelave čistila?

Osnova naravnega dezinfekcijskega čistila je limona. Limonin sok velja za eno najboljših naravnih čistil, saj ima kiselkast pH in deluje protibakterijsko. Seveda pa limonin sok poskrbi tudi za izjemno prijeten, svež vonj. Če združimo limone in alkohol, dobimo poceni in učinkovito domače dezinfekcijsko čistilo, ki ga lahko uporabimo za čiščenje zelo različnih površin.

Za izdelavo potrebujete približno 5 limon in nekaj decilitrov vodke. Limone najprej olupite, saj so dišavna olja najbolj skoncentrirana prav v olupkih. Limone shranite za kuhanje oziroma zaužitje, olupke pa naložite v steklen kozarec in jih prelijte z vodko. Kozarec zaprite s pokrovčkom in ga položite na hladno, temno mesto. Optimalno je, da tam počaka približno en mesec, saj bo tako čistilo najbolj učinkovito. Po preteku tega časa mešanico precedite in tekočino prelijte v razpršilnik. Uporabljajte po potrebi.

Druge možnosti uporabe limone pri čiščenju

- Oglas -

Tudi zgolj z limono lahko očistite marsikaj. Razredčen limonin sok lahko na primer uporabite za uničevanje bakterij na kuhinjski deski. Limona je poleg tega zelo koristna za čiščenje madežev. S staro zobno ščetko, pomočeno v limonin sok, pa lahko zelo uspešno očistite tudi fuge med keramičnimi ploščicami. Če so vaše plastične posodice za shranjevanje hrane umazane ali se je v njih razvil neprijeten vonj, jih preprosto namočite v vodo, ki ste ji dodali malce limoninega soka. Po želji lahko dodate še sodo bikarbono. Po nekajurnem odmakanju posodice zdrgnite in sperite. Z limono lahko poleg vsega naštetega tudi odstranite neprijetne vonjave iz hladilnika ali vodni kamen s posode in drugih površin. Možnosti uporabe limone pri čiščenju so tako resnično skorajda neomejene.

Kratkoročne in dolgoročne prednosti uporabe naravnih čistil

Uporaba klasičnih čistil, kupljenih v trgovini, pogosto privede do velikega onesnaženja zraka v vašem domu. Tako vam lahko uporaba naravnih čistil, ki jih izdelate sami, prihrani ogromno težav z zdravjem. Kratkoročno to pomeni manj težav z dihanjem, utrujenostjo, vrtoglavico in glavoboli. Naravna čistila poleg tega tudi zmanjšujejo tveganje za različne alergije. Najbolj problematična plat umetnih čistil pa je, da lahko pogosta izpostavljenost škodljivim snovem iz teh čistil privede do resnih kroničnih obolenj, med drugim celo do razvoja različnih vrst raka.

Posebej izrazit negativen vpliv imajo lahko umetna čistila na najmlajše, predvsem na razvoj otroških možganov. Povzročanje škode se lahko začne že med nosečnostjo in se nato nadaljuje v najbolj občutljivem obdobju otrokovega razvoja. Razlogov, zakaj je skrajni čas, da se odrečete uporabi potencialno nevarnih čistil in začnete izdelovati svoja, je tako več kot dovolj.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×