Zdravju prijazno dezinfekcijsko čistilo iz samo dveh sestavin

Morda sicer poskušate uživati čim bolj ekološko hrano in skrbeti za dovolj fizične aktivnosti, a če še vedno uporabljate klasična čistila, je vaše zdravje kljub temu v nevarnosti. Podobno pa velja za zdravje drugih družinskih članov. V večini čistil, ki jih najdemo na policah trgovin, se namreč nahaja tudi precej snovi, ki so lahko nevarne za zdravje.

V povprečnem domu naj bi tako našli več kot 60 različnih strupenih snovi, od umetnih dišav in ftalatov do škodljivih hlapov. Te snovi lahko med drugim povečajo tveganje za astmo, raka, neplodnost, hormonske motnje in nevrološke težave. Še posebej problematična in agresivna so lahko določena čistila, namenjena dezinfekciji. Za vas smo zato poiskali preprosta navodila za izdelavo učinkovitega dezinfekcijskega čistila. Za njegovo pripravo boste potrebovali samo dve sestavini! 

Naravno dezinfekcijsko čistilo

Kako se lotiti izdelave čistila?

Osnova naravnega dezinfekcijskega čistila je limona. Limonin sok velja za eno najboljših naravnih čistil, saj ima kiselkast pH in deluje protibakterijsko. Seveda pa limonin sok poskrbi tudi za izjemno prijeten, svež vonj. Če združimo limone in alkohol, dobimo poceni in učinkovito domače dezinfekcijsko čistilo, ki ga lahko uporabimo za čiščenje zelo različnih površin.

Za izdelavo potrebujete približno 5 limon in nekaj decilitrov vodke. Limone najprej olupite, saj so dišavna olja najbolj skoncentrirana prav v olupkih. Limone shranite za kuhanje oziroma zaužitje, olupke pa naložite v steklen kozarec in jih prelijte z vodko. Kozarec zaprite s pokrovčkom in ga položite na hladno, temno mesto. Optimalno je, da tam počaka približno en mesec, saj bo tako čistilo najbolj učinkovito. Po preteku tega časa mešanico precedite in tekočino prelijte v razpršilnik. Uporabljajte po potrebi.

Druge možnosti uporabe limone pri čiščenju

Tudi zgolj z limono lahko očistite marsikaj. Razredčen limonin sok lahko na primer uporabite za uničevanje bakterij na kuhinjski deski. Limona je poleg tega zelo koristna za čiščenje madežev. S staro zobno ščetko, pomočeno v limonin sok, pa lahko zelo uspešno očistite tudi fuge med keramičnimi ploščicami. Če so vaše plastične posodice za shranjevanje hrane umazane ali se je v njih razvil neprijeten vonj, jih preprosto namočite v vodo, ki ste ji dodali malce limoninega soka. Po želji lahko dodate še sodo bikarbono. Po nekajurnem odmakanju posodice zdrgnite in sperite. Z limono lahko poleg vsega naštetega tudi odstranite neprijetne vonjave iz hladilnika ali vodni kamen s posode in drugih površin. Možnosti uporabe limone pri čiščenju so tako resnično skorajda neomejene.

Kratkoročne in dolgoročne prednosti uporabe naravnih čistil

Uporaba klasičnih čistil, kupljenih v trgovini, pogosto privede do velikega onesnaženja zraka v vašem domu. Tako vam lahko uporaba naravnih čistil, ki jih izdelate sami, prihrani ogromno težav z zdravjem. Kratkoročno to pomeni manj težav z dihanjem, utrujenostjo, vrtoglavico in glavoboli. Naravna čistila poleg tega tudi zmanjšujejo tveganje za različne alergije. Najbolj problematična plat umetnih čistil pa je, da lahko pogosta izpostavljenost škodljivim snovem iz teh čistil privede do resnih kroničnih obolenj, med drugim celo do razvoja različnih vrst raka.

Posebej izrazit negativen vpliv imajo lahko umetna čistila na najmlajše, predvsem na razvoj otroških možganov. Povzročanje škode se lahko začne že med nosečnostjo in se nato nadaljuje v najbolj občutljivem obdobju otrokovega razvoja. Razlogov, zakaj je skrajni čas, da se odrečete uporabi potencialno nevarnih čistil in začnete izdelovati svoja, je tako več kot dovolj.