0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaZdravljenje atopijskega dermatitisa s pomočjo bakterij?

Zdravljenje atopijskega dermatitisa s pomočjo bakterij?

MORDA VAS ZANIMA

V letošnjem letu objavljena študija, ki je delo raziskovalcev, zaposlenih na Univerzi Kalifornije, natančneje na medicinski fakulteti v San Diegu, je prinesla nova, pomembna spoznanja, povezana z atopijskim dermatitisom oziroma ekcemom. Raziskovalci so namreč ugotovili, da je lahko pri tovrstnih kožnih težavah zelo učinkovita t. i. bakterioterapija, torej zdravljenje s pomočjo bakterij.

- Oglas -

Velik delež sodelujočih v kliničnem testiranju zaznal izboljšanje

Kalifornijskim raziskovalcem je uspelo s kože zdravih posameznikov izolirati bakterijski sev, s katerim naj bi bilo mogoče univerzalno zdravljenje oziroma lajšanje simptomov atopijskega dermatitisa. Glavni namen raziskave, na podlagi katere je nastalo poročilo, objavljeno v reviji Nature Medicine, je bil ugotavljanje, ali je bakterioterapija z izoliranim sevom varna za zdravljenje oseb z atopijskim dermatitisom. Šlo je torej za klinično testiranje potencialne nove terapije oziroma za prvo fazo testiranja, ki je vključevala 54 oseb. Dve tretjini sodelujočih sta poročali o občutnih izboljšavah. Ena od najpogosteje zaznanih pozitivnih sprememb po začetku bakterioterapije je bilo zmanjšanje težav s srbečico, bakterioterapija pa je bila obenem povezana z ublažitvijo vnetij. Pri tem je bilo zelo pomembno, da niso bili opaženi nobeni nezaželeni stranski učinki terapije. Kot omenjeno, je bil namreč osrednji cilj prav ocena varnosti tega pristopa.

Bakterioterapija temelji na uničevanju škodljivih bakterij s koristnimi

Se morda sprašujete, katera bakterija je bila sploh uporabljena in zakaj je bila izbrana prav ta bakterija? Pot do izolacije seva, ki se je izkazal za najprimernejšega za bakterioterapijo pri osebah, ki se spopadajo z atopijskim dermatitisom, je bila precej dolga in naporna. Raziskovalci so analizirali ogromno bakterijskih sevov, da so prišli do ožjega izbira tistih, ki so bili še posebej uspešni pri zaviranju razmnoževanja bakterije, imenovane zlati stafilokok (Staphylococcal aureus). Zlati stafilokok je patogena bakterija, ki je pogosto kriva za kožne okužbe. Med drugim lahko prispeva tudi k poslabšanju simptomov, značilnih za atopijski dermatitis. Bakterioterapija, ki je bila testirana, torej temelji za uporabi ene (koristne) bakterije za zaviranje delovanja druge (škodljive).

Izbrani bakterijski sev je imel hudo konkurenco …

Bakterijski sevi, ki so prišli v ožji izbor kandidatov za bakterioterapijo, namenjeno osebam z atopijskim dermatitisom, so bili nato preučeni še nekoliko natančneje. Raziskovalci so med drugim preverjali občutljivost bakterijskih sevov na nekatere od antibiotikov, ki se predpisujejo še posebej pogosto. Ta proces je pripeljal do »zmagovalca«, in sicer do seva, imenovanega Staphylococcus hominis A9. O tem, kako hudo konkurenco je imel, priča dejstvo, da je bilo testiranih kar približno 8000 različnih sevov. Omenjeni sev je bil nato uporabljen pri izdelavi mazila. Kljub precej kompleksnemu poimenovanju je lahko torej bakterioterapija zelo preprosta – v tem primeru zadostuje nanos mazila.

- Oglas -

Sledi ugotavljanje, kako varna je dolgotrajna uporaba izdelanega mazila

Gre torej za zelo obetavno možnost zdravljenja, ki je z odliko prestala prvo fazo testiranja. Pri veliki večini bolnikov je bilo mogoče zaznati redukcijo zlatega stafilokoka na površini kože in, kot omenjeno, ublažitev simptomov atopijskega dermatitisa.  Raziskovalci upajo, da bo pristop, ki je vsekakor zelo inovativen, v prihodnje pomagal čim večjemu številu oseb s tovrstnimi težavami. Klinična testiranja sicer še niso končana. Med drugim je načrtovano preverjanje, ali je mogoče mazilo, ki vsebuje bakterijski sev Staphylococcus hominis A9, uporabljati tudi dlje časa, ne da bi to povzročilo nezaželene stranske učinke. Možnost dolgotrajne uporabe mazila, ki bi uspešno ublažilo simptome atopijskega dermatitisa, ne da bi pri tem povzročalo druge težave, bi zagotovo razveselila številne osebe, ki se spopadajo s to kožno boleznijo – še posebej tiste, ki imajo težave s klasičnimi pristopi, na primer z uporabo kortikosteroidov.

.

NAJNOVEJŠE