Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaDispneja: kdaj je lahko pomanjkanje sape znak resnih zdravstvenih težav?

Dispneja: kdaj je lahko pomanjkanje sape znak resnih zdravstvenih težav?

MORDA VAS ZANIMA

Dispneja je poimenovanje za oteženo dihanje. Težava seveda obstaja na spektru: od blagih simptomov do zelo resne oblike pomanjkanja sape oziroma zraka. Poleg tega pa lahko ločimo tudi akutno dispnejo in kronično …

Akutne epizode pogosto povezane s pomanjkanjem kondicije in z anksioznostjo

- Oglas -

Akutna dispneja, za katero je značilno kratkotrajno pomanjkanje zraka, je običajno povezana s povečanim telesnim naporom. Včasih se pojavi tudi na nekoliko višji nadmorski višini ali ob izrazitih temperaturnih nihanjih, seveda pa so lahko tudi za akutne epizode oteženega dihanja krive določene bolezni. Občutek pomanjkanja sape lahko včasih spremljajo tudi srčne palpitacije. Če gre za zelo hudo akutno epizodo, je treba seveda nemudoma poiskati zdravstveno pomoč.

Vzroki za akutno dispnejo sicer v večini primerov na srečo niso pretirano zaskrbljujoči. Težava je najpogosteje povezana s pomanjkanjem kondicije oziroma s slabšo telesno pripravljenostjo. Kadar so akutne epizode dispneje povezane z resnejšimi zdravstvenimi težavami, pa so v ozadju najpogosteje astma, pljučnica, hipotenzija in pljučna embolija. Poleg tega je lahko nenaden občutek pomanjkanja sape znak previsokih količin ogljikovega monoksida v prostoru. Seveda pa je lahko v ozadju tudi anksioznost (občutek pomanjkanja sape je denimo pogost simptom paničnih napadov).

Dispneja kot eden od simptomov resnejših bolezni …

O kronični dispneji govorimo, ko so težave z dihanjem prisotne več kot mesec dni. Podobno kot akutna dispneja je lahko tudi kronična včasih povezana z astmo. Poleg tega se pogosto pojavlja pri srčnih bolnikih, pri osebah s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, pri ljudeh s čezmerno telesno težo in pri osebah s specifičnimi oblikami pljučne fibroze, zaradi katere se na pljučih pojavljajo brazgotine. Obenem so lahko v ozadju tudi nekatere druge bolezni, povezane s pljuči oziroma dihali, na primer pljučni rak, tuberkuloza, krup oziroma laringotraheobronhitis, plevritis oziroma vnetje poprsnice ali pljučni edem. Prav tako pa je lahko težava povezana s srčnimi obolenji (različne oblike kardiomiopatije, motnje srčnega utripa, perikarditis, srčno popuščanje itn.).

Prvi korak: umik pred najočitnejšimi (potencialnimi) sprožilci

Včasih je lahko rešitev relativno preprosta, na primer umik pred določenimi dejavniki, ki otežujejo dihanje. To so lahko različne kemikalije, prah, cigaretni plin itn. Pri osebah s kronično dispnejo, ki ni neposredno povezana s tovrstnimi dejavniki, umik sicer ne bo rešil težave, vendar lahko praviloma vsaj nekoliko olajša dihanje. Če je dispneja povezana z alergijami, na primer s senenim nahodom, je obenem pomembno izogibanje specifičnim alergenom, kot je cvetni prah, po potrebi pa si lahko pomagate tudi z antihistaminiki.

Diagnosticiranje in možnosti zdravljenja

- Oglas -

Dispneja je včasih tesno prepletena s hipoksijo, kar je izraz, ki označuje nizke ravni kisika v krvi. V tem primeru obstaja posebej visoka nevarnost za izgubo zavesti. Znak, da gre za hujšo epizodo dispneje, pa je lahko tudi hkratni pojav bolečin v prsnem košu in hude slabosti. Včasih je vzrok za dispnejo precej očiten, spet v drugih primerih pa je za določanje primarnega vzroka potreben celosten zdravniški pregled, ki lahko med drugim vključuje tudi rentgensko slikanje prsnega koša in t. i. CT-slikanje, pri katerem se uporablja računalniška tomografija. V pomoč pri diagnozi je lahko tudi EKG, seveda pa so lahko za ugotavljanje resnosti stanja še posebej koristne t. i. spirometrične preiskave, s katerimi se med drugim izmerita pljučni volumen in hitrost izdihanega zraka. Ne nazadnje pa je lahko pomemben del diagnostičnega pregleda tudi analiza vzorca krvi.

Zdravljenje je seveda nato prilagojeno osnovnemu vzroku za težave. V najresnejših primerih je potrebno zdravljenje z nadomestnim kisikom. Včasih pa lahko pomagajo tudi določena zdravila (npr. antibiotiki, če so težave povezane z bakterijsko pljučnico). Pomembno je torej, da je vsak primer dispneje obravnavan individualno. Čeprav so težave na površju precej podobne, so lahko namreč povezane z zelo različnimi vzroki.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×