Jesenski meseci so idealni za nabiranje zrelih šipkovih plodov. Na bližnjem travniku ali obrobju gozda lahko v tem času zasledimo čarobne živordeče plodove, ki jih je najprimernejše nabirati v popoldanskih urah. C vitamin, ki ga vsebujejo šipkovi plodovi, nam bo lahko pomagal odgnati marsikateri prehlad v teh hladnejših mesecih.
Zdravilne lastnosti šipka (latinsko Rosa canina) nam je podrobneje predstavila Nataša Špilak Fartelj. Zaupala nam je tudi kar nekaj koristnih receptov za pripravke iz šipka, ki se jih lahko zaradi enostavnosti priprave lotimo kar sami doma. Naša sogovornica je, kot sama pravi, strastna raziskovalka področja zdravega načina življenja in alternativnih pristopov k zdravljenju. Navdihujejo in zanimajo jo naturopatija, nutricionizem, ajurveda in Bachova cvetna terapija. Izobrazbo iz farmacije je nadgradila tudi s triletnim izobraževanjem na francoski šoli homeopatije pod vodstvom dr. Derviševiča in tujih predavateljev. Poleg tega pa je tudi lastnica trgovine za zdravo življenje v Murski Soboti, kjer lahko vsakodnevno izživi svoje poslanstvo ob pomoči drugim pri iskanju najučinkovitejših rešitev za njihovo zdravje.
Šipek za C vitamin
“Šipek slovi kot vsestranska zdravilna rastlina, brez posebnih neželenih stranskih učinkov. Poleg pektina in fruktoze vsebuje minerale, flavonoide, karotenoide ter askorbinsko kislino (vitamin C). Zaradi visoke vsebnosti vitamina C v plodovih so šipkovi pripravki redni spremljevalci prebolevanja raznih okužb, kot sta prehlad in gripa. Z njimi si lahko krepimo tudi splošno odpornost” nam svetuje. Šipek prav tako ugodno deluje na kožo. Šipkovo olje je zelo priljubljeno za nego, predvsem kože na obrazu, saj naj bi pripomoglo k zmanjšanju gub, pa tudi boljši vlažnosti in elastičnosti kože. Šipkov prah, pa naj bi ob uživanju pripomogel tudi k znižanju holesterola in krvnega tlaka.

Sklepi in bolečine
“Nedavne raziskave kažejo, da lahko šipek zaradi vsebnosti galaktolipidov pomaga tudi pri vnetjih sklepov, saj naj bi blažil bolečine v sklepih in izboljšal gibljivost. Njegovo protibolečinsko delovanje pa naj bi bilo celo primerljivo z ibuprofenom” še pove Nataša Špilak Fartelj.
RECEPTI za pripravke iz šipka
Brezalkoholne pripravke iz šipka lahko uporabljajo tudi nosečnice in otroci. Za večjo previdnost ob uporabi, se je vseeno dobro posvetovati z osebnim zdravnikom. Pri pripravi pripravkov iz šipka bodimo pozorni, da temeljito odstranimo bele dlačice, ki so znotraj rdečega plodu. Ob zaužitju lahko namreč dražijo grlo in prebavila.
Šipkov čaj:
Vrelo vodo prelijemo čez polovico žličke zmečkanih plodov, pustimo stati 10–15 minut in precedimo. Skodelico šipkovega čaja popijemo nekajkrat na dan, privoščimo si 3 skodelice dnevno. Previdni bodimo pri pripravi čaja, saj kovina pospeši razpad vitamina C, zato čaja ne puščamo v kovinskih posodah.

Zmleti plodovi šipa:
Iz plodov šipka si lahko pripravimo tudi izvrsten vitaminski pripravek, ki nam bo v zimskih dneh zagotavljal dovolj vitamina C. Šipkove plodove zmeljemo in jih vmešamo v med. Vsak dan pojemo 1 žlico šipkovega medu. Namesto plodov lahko uporabimo tudi zmleta semena šipka.
Marmelada iz šipka za imunski sistem:
Sestavine:
- 500 g šipka
- 3 manjša jabolka
- 150 g sladkorja
- 4 žlice limoninega soka
- 1/2 žličke cejlonskega cimeta
- 1/2 žličke klinčkov v prahu
- 1/2 žličke ingverja v prahu
Priprava:
S šipkovih plodov odstranimo peclje. Plodove narežemo na manjše dele in odstranimo seme ter bele nitke. Temeljito operemo. Nato olupimo in očistimo jabolka, ki jih nato narežemo na krhlje ter dodamo šipku. Dolijemo še malo vode, dodamo še limonin sok in začimbe po okusu ter počasi kuhamo na nizki temperaturi. Pustimo na zmanjšanem ognju 30 minut, vse dokler se sestavine ne zmehčajo. Vse skupaj nato pretlačimo in precedimo. Dobljeno maso še enkrat zavremo in prelijemo v kozarce. Marmelado lahko zaužijemo samo ali pa kot namaz na kruhu, vsaj 2 žlički dnevno.
Šipek v prahu:
Plodove šipka posušimo, nato jih temeljito zmeljemo, tako da dobimo šipkov prah. Šipek v prahu dodajmo v naše najljubše kosmiče, jogurt, smuti ali v sladico. Užijemo 1–2 čajni žlički dnevno za dober imunski sistem in energijo.
Sirup za krepitev odpornosti:
Sestavine:
- 1 liter vode
- 40g posušenih ali 100g sveže sesekljanih plodov šipka
- 450g sladkorja
Priprava:
V posodo zlijemo vodo in dodamo šipek. Pokrijemo in počakamo do vretja. Nato zmanjšamo ogenj in še naprej kuhamo 20-30 minut. Po tem času precedimo in nepokrito kuhamo na zmernem ognju, tako da preostala tekočina počasi izpareva, vse dokler ne ostane približno 2 decilitra tekočine. Temu nato dodamo sladkor in kuhamo na nespremenjenem ognju še naprej, dokler se sladkor popolnoma raztopi. Nato prelijemo v steklenico, ki smo jo pred tem temeljito očistili in sterilizirali ter dobro zatesnimo. Steklenico s sirupom hranimo v suhem in temnem prostoru, po odprtju pa jo shranimo v hladilnik. Sirup je odličen za pripravo napitka, izvrstno pa se poda tudi k sladoledu ali k sladicam.
Šipkov liker:
Liker je zelo okusen napitek s številnimi zdravilnimi lastnostmi. Za pripravo potrebujemo:
- čist in steriliziran kozarec s prostornino 4,25 l
- 1 kg drobno nasekljanega šipka
- 1,4 l žganja
- 40 dag sladkorja
- steklenica za liker
Priprava:
Šipek očistimo ter speremo pod tekočo vodo, odcedimo in postavimo na osvetljeno mesto, da se posuši. Posušenega zmeljemo v električnem sekljalniku za zelenjavo. V čist kozarec položimo izmenjaje sloj zdrobljenega šipka in nato sloj sladkorja, dokler mešanice ne porabimo do konca. Na šipek in sladkor prelijemo žganje ter kozarec zapremo s prozorno lepilno folijo, povrhu pa še s pokrovom. Kozarec hranimo v temnem in toplem prostoru 4 tedne, z vsakodnevnim stresanjem, da se sestavine dobro premešajo. Po 4 tednih zmes dobro precedimo čez bombažno krpo ali gazo, tako da odteče vsa tekočina, ki jo prelijemo v steklenico za liker.

Šipkovo vino:
Sestavine:
- 1,5l plodov šipka
- 1,5 kg sladkorja
- 3 l vode
Priprava:
Šipek očistimo pecljev in muhic ter vsak plod dvakrat do trikrat globoko zarežemo. Stresemo jih v večji kozarec za vlaganje ter prelijemo z ohlajeno vodo, ki smo jo zavreli s sladkorjem. Kozarec pokrijemo z gazo ter vsak dan premešamo. Po približno 7–9 dneh, ko vrenje preneha kozarec tesno povežemo s pergamentnim papirjem in ga shranimo na toplo mesto. Pustimo, dokler se plodovi ne posedejo na dno in se tekočina ne zbistri, kar lahko traja tudi dalj časa. Previdno, da ne skalimo tekočine, vino prelijemo v steklenice, zapremo z zamaškom ter hranimo na hladnem mestu. Kozarček na dan morda prežene zdravnika stran.
Za nego kože:
“Vitamin C v šipku pomaga tvoriti kolagen oziroma kolagenska vlakna, zato je tudi nepogrešljiv v boju proti gubam in neelastičnosti kože ter tkiv. Če hočemo imeti mladostno in sijočo kožo brez pigmentnih madežev, zamenjajmo kreme za obraz z oljem šipkovih semen in vsako jutro in večer nanesimo na rahlo vlažno kožo. Primerno je za vse tipe kože, saj regulira izločanje maščob. Odlično se obnese tudi pri negi brazgotin in strij.”
Maska za lase proti prhljaju in srbečemu lasišču:
Masko pripravimo tako, da zmešamo 10 kapljic šipkovega olja s pol žlice kokosovega olja. Vse skupaj razporedimo po celotnem lasišču ter pustimo delovati pol ure. Lase nato temeljito operemo s šamponom.