0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTinktura iz ameriškega slamnika

Tinktura iz ameriškega slamnika

MORDA VAS ZANIMA

Tinktura iz ameriškega slamnika je močan izvleček, ki je pridobil veliko priljubljenost pri tistih, ki želijo v polnosti izkoristiti tdravilne učinke rastline.

- Oglas -

Ameriški slamnik vsebuje ogromno koristnih snovi, ki lahko pomagajo pri preprečevanju in lajšanju najrazličnejših težav, povezanih z zdravjem. Iz ameriškega slamnika je mogoče izdelati različne pripravke. Ena izmed možnosti je tinktura iz ameriškega slamnika. Postopek izdelave je zelo preprost in hiter. Če imate pri roki sveže ali posušene dele ameriškega slamnika, se lahko izdelave zato lotite kar sami.

Tinktura iz ameriškega slamnika za zdravje in odpornost

Tinktura iz ameriškega slamnika je močno zeliščno zdravilo z bogato zgodovino uporabe za krepitev imunskega sistema, zmanjšanje vnetja in izboljšanje splošnega zdravja. Z razumevanjem njenih koristi, metod priprave in pravilne uporabe lahko posamezniki izkoristijo polni potencial tega naravnega zdravila.

Namakanje delov ameriškega slamnika v alkoholu poskrbi za ekstrakcijo blagodejnih spojin, alkohol pa nato podaljša njihovo obstojnost. Poleg tega je tinktura zelo praktična za doziranje, saj niso potrebne posebne predpriprave. Ko boste potrebovali pomoč ameriškega slamnika, boste lahko nekaj kapljic tinkture preprosto dodali vodi in mešanico zaužili.

- Oglas -

Navodila: Kako pripravimo tinkturo iz ameriškega slamnika

Izbira pravega ameriškega slamnika

Izbira ustrezne vrste ameriškega slamnika je ključna za pripravo učinkovite tinkture. Echinacea purpurea je pogosto prednostna zaradi visoke koncentracije aktivnih spojin. Zagotovite, da so rastline ekološko pridelane in brez pesticidov za najbolj kakovostno tinkturo.

Sestavine in oprema

Za pripravo tinkture iz ameriškega slamnika boste potrebovali:

 • Sveže ali posušene korenine, liste in cvetove ameriškega slamnika
 • Visoko odstotni alkohol (95%)
 • Steklen kozarec s tesno prilegajočim se pokrovom
 • Cedilo z drobno mrežico ali gazo
 • Temne stekleničke za shranjevanje

Postopek priprave

 1. Priprava ameriškega slamnika: Če uporabljate svež ameriški slamnik, naberite korenine, liste in cvetove. Temeljito jih očistite, da odstranite umazanijo in ostanke.
 2. Sesekljajte rastlinske dele: Rastlinske dele narežite na majhne koščke, da povečate površino za ekstrakcijo.
 3. Napolnite kozarec: Sesekljane dele ameriškega slamnika dajte v stekleni kozarec, napolnite ga do približno dveh tretjin.
 4. Dodajte alkohol: Alkohol prelijte čez sesekljane dele rastline, da bodo popolnoma prekriti. Alkohol deluje kot topilo za ekstrakcijo aktivnih spojin iz rastline.
 5. Zaprite in shranite: Kozarec tesno zaprite in ga shranite na hladnem in temnem mestu. Kozarec vsak dan pretresite, da bo izločilo čim več koristnih snovi iz rastline.
 6. Precedite tinkturo: Po 4-6 tednih tinkturo precedite skozi cedilo z drobno mrežico ali gazo v čist posodico.
 7. Shranjevanje tinkture: Precejeno tinkturo prelijte v temne stekleničke za shranjevanje. Stekleničke označite z datumom in vsebino.
Izdelava tinkture iz ameriškega slamnika

Najpomembnejše koristi ameriškega slamnika

Ameriški slamnik je najbolj znan po pozitivnem vplivu na imunski sistem. Uporablja se tako preventivno kot za hitrejše premagovanje prehlada, gripe in drugih (virusnih) okužb. Snovi, ki se skrivajo v ameriškem slamniku, lahko okrepijo imunski sistem in močno zmanjšajo tveganje za okužbe dihal.

Rastlina vsebuje ogromno antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za oksidativni stres. Antioksidanti namreč zavirajo uničujoče delovanje prostih radikalov. S tem se zmanjša nevarnost za najrazličnejše kronične bolezni. Številne »sodobne bolezni« naj bi bile namreč v veliki meri povezane prav z oksidativnim stresom. Med najpomembnejše antioksidante, ki jih lahko najdemo v ameriškem slamniku, spadajo flavonoidi, cikorna kislina in rožmarinska kislina. Poleg tega pa je ameriški slamnik bogat z alkamidi, ki lahko okrepijo pozitiven vpliv antioksidantov. Tinktura iz ameriškega slamnika navadno vsebuje vse koristne spojine iz rastline.

Imunski sistem

Zaradi izjemno pozitivnega vpliva na imunski sistem se včasih v povezavi z ameriškim slamnikom omenjajo celo protirakavi učinki. Za zdaj sicer še ni na voljo dovolj študij oziroma metaanaliz, da bi bilo mogoče z gotovostjo potrditi tovrstno delovanje ameriškega slamnika, vendar so rezultati manjših raziskav nedvomno zelo obetavni (izvlečki ameriškega slamnika so večkrat uspešno uničili rakave celice). Med priljubljenimi pripravki za imunski sistem je tudi tinktura iz ameriškega slamnika.

- Oglas -

Sladkorna bolezen

Pripravki iz ameriškega slamnika so lahko tudi dragocena naravna pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja. Prispevajo lahko k povečanju občutljivosti celic na inzulin, s čimer se zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Anksioznost

Nekateri si z izvlečki ameriškega slamnika pomagajo celo pri obvladovanju anksioznosti. Za pomirjajoč učinek rastline naj bi bili med drugim zaslužni alkamidi in rožmarinska kislina.

Veliko možnosti uporabe

Ameriški slamnik se lahko uporablja tudi za izdelavo pripravkov za zunanjo uporabo, na primer različnih mazil. Nega kože z izdelki, ki vsebujejo izvlečke ameriškega slamnika, lahko pomaga pri najrazličnejših kožnih težavah. Za blaženje težav s kožo pa so lahko koristni tudi pripravki iz ameriškega slamnika za notranjo uporabo, vključno s tinkturami. Ameriški slamnik lahko na primer pomaga pri blažjih in zmernih oblikah aken. Obenem lahko pripomore k boljši navlaženosti kože, s čimer se zmanjša tveganje za pospešeno nastajanje gubic. Koža je lahko tako po zaslugi ameriškega slamnika precej bolj mladostna.

.

NAJNOVEJŠE