0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaTinktura iz ameriškega slamnika

Tinktura iz ameriškega slamnika

MORDA VAS ZANIMA

Ameriški slamnik vsebuje ogromno koristnih snovi, ki lahko pomagajo pri preprečevanju in lajšanju najrazličnejših težav, povezanih z zdravjem. Iz ameriškega slamnika je mogoče izdelati različne pripravke. Ena izmed možnosti je tinktura iz ameriškega slamnika. Postopek izdelave je zelo preprost in hiter. Če imate pri roki sveže ali posušene dele ameriškega slamnika, se lahko izdelave zato lotite kar sami.

- Oglas -

Namakanje delov ameriškega slamnika v alkoholu poskrbi za ekstrakcijo blagodejnih spojin, alkohol pa nato podaljša njihovo obstojnost. Poleg tega je tinktura zelo praktična za doziranje, saj niso potrebne posebne predpriprave. Ko boste potrebovali pomoč ameriškega slamnika, boste lahko nekaj kapljic tinkture preprosto dodali vodi in mešanico zaužili.

Sestavine:

  • 1 skodelica (približno 250 mililitrov) 95-odstotnega alkohola
  • 1 skodelica destilirane vode
  • 1 skodelica nasekljanih cvetov, listov in stebel ameriškega slamnika (količina velja za sveže dele rastline; če boste uporabljali posušene dele, zadostuje ½ skodelice)

Navodila za pripravo tinkture

Nasekljane cvetove, liste in stebla ameriškega slamnika stresite v večji steklen kozarec. Prilijte alkohol, nato pa še vodo. Namesto 95-odstotnega alkohola lahko po želji uporabite tudi vodko. V tem primeru podvojite količino (namesto 250 mililitrov 95-odstotnega alkohola uporabite 500 mililitrov vodke) in izpustite destilirano vodo.

- Oglas -

Kozarec zaprite in ga postavite na temno, hladno mesto. Dvakrat dnevno vsebino kozarca pretresite.

Tinktura iz ameriškega slamnika je pripravljena precej hitro. Za ekstrakcijo najpomembnejših koristnih snovi praviloma zadošča že 48 ur.

Na koncu tinkturo precedite in jo prelijte v manjše stekleničke. Priporočamo stekleničk iz temnega stekla, saj bo to poskrbelo za dolgotrajnejšo obstojnost tinkture. Obenem je pametno, da uporabite stekleničke s kapalko, saj lahko to olajša doziranje.

Izdelava tinkture iz ameriškega slamnika

Najpomembnejše koristi ameriškega slamnika

Ameriški slamnik je najbolj znan po pozitivnem vplivu na imunski sistem. Uporablja se tako preventivno kot za hitrejše premagovanje prehlada, gripe in drugih (virusnih) okužb. Snovi, ki se skrivajo v ameriškem slamniku, lahko okrepijo imunski sistem in močno zmanjšajo tveganje za okužbe dihal.

- Oglas -

Rastlina vsebuje ogromno antioksidantov, ki zmanjšujejo tveganje za oksidativni stres. Antioksidanti namreč zavirajo uničujoče delovanje prostih radikalov. S tem se zmanjša nevarnost za najrazličnejše kronične bolezni. Številne »sodobne bolezni« naj bi bile namreč v veliki meri povezane prav z oksidativnim stresom. Med najpomembnejše antioksidante, ki jih lahko najdemo v ameriškem slamniku, spadajo flavonoidi, cikorna kislina in rožmarinska kislina. Poleg tega pa je ameriški slamnik bogat z alkamidi, ki lahko okrepijo pozitiven vpliv antioksidantov.

Zaradi izjemno pozitivnega vpliva na imunski sistem se včasih v povezavi z ameriškim slamnikom omenjajo celo protirakavi učinki. Za zdaj sicer še ni na voljo dovolj študij oziroma metaanaliz, da bi bilo mogoče z gotovostjo potrditi tovrstno delovanje ameriškega slamnika, vendar so rezultati manjših raziskav nedvomno zelo obetavni (izvlečki ameriškega slamnika so večkrat uspešno uničili rakave celice).

Pripravki iz ameriškega slamnika so lahko tudi dragocena naravna pomoč pri uravnavanju krvnega sladkorja. Prispevajo lahko k povečanju občutljivosti celic na inzulin, s čimer se zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa 2.

Nekateri si z izvlečki ameriškega slamnika pomagajo celo pri obvladovanju anksioznosti. Za pomirjajoč učinek rastline naj bi bili med drugim zaslužni alkamidi in rožmarinska kislina.

Ameriški slamnik se lahko uporablja tudi za izdelavo pripravkov za zunanjo uporabo, na primer različnih mazil. Nega kože z izdelki, ki vsebujejo izvlečke ameriškega slamnika, lahko pomaga pri najrazličnejših kožnih težavah. Za blaženje težav s kožo pa so lahko koristni tudi pripravki iz ameriškega slamnika za notranjo uporabo, vključno s tinkturami. Ameriški slamnik lahko na primer pomaga pri blažjih in zmernih oblikah aken. Obenem lahko pripomore k boljši navlaženosti kože, s čimer se zmanjša tveganje za pospešeno nastajanje gubic. Koža je lahko tako po zaslugi ameriškega slamnika precej bolj mladostna.

NAJNOVEJŠE