Eko poroka: 5 nasvetov za okolju prijaznejše poročno slavje

Poroke so namreč pogosto zelo obremenjujoče za okolje. Vendar pa lahko na srečo organizirate prečudovito »eko poroko«.

Je pridobivanje kilogramov po menopavzi zares neizbežno?

Pogosto slišimo, da je menopavza skorajda neizbežno povezana s pridobivanjem kilogramov.

5 vrst zelenjave, pri katerih je toplotna obdelava koristna

Katere so tiste vrste zelenjave, ki jih sicer lahko uživamo tudi presne, vendar je praviloma precej bolje, če jih pred zaužitjem toplotno obdelamo?

Razrešena velika uganka, povezana s parkinsonovo boleznijo

Znanstvenikom je uspelo najti odgovor na pomembno vprašanje, povezano s parkinsonovo boleznijo.

Revija Bodi eko, Julij-Avgust 2022

Kaj je lepšega v vročih poletnih dneh, kot to, da se lahko uležemo v senco in v roke vzamemo odlično revijo s koristnimi nasveti in recepti?

Nič več opičjih koz?

Sama bolezen se sicer žal ne poslavlja, toda vse kaže, da se bo kmalu poslovilo njeno trenutno ime.

Pritisnite na to točko … in zaspali boste prej kot v 2 minutah

Ali zvečer pogosto težko zaspite? Gre za težavo, ki je vse prej kot redka. Pogost krivec za nespečnost je stres, vendar je lahko povezana...

Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.
Zdravje & prehranaZaspanost po kavi ni neobičajen pojav

Zaspanost po kavi ni neobičajen pojav

MORDA VAS ZANIMA

Kavo si običajno privoščimo, ko potrebujemo nekaj za poživitev in zbistritev naših misli. Vendar ima lahko kava na nekatere ljudi tudi povsem nasproten vpliv – namesto da bi jih prebudila, jih uspava. Zdi se nenavadno, vendar so tovrstni učinki relativno pogosti. Če kava tudi na vas vpliva podobno, vas bo najbrž zanimalo, kaj so najverjetnejši vzroki za ta pojav …

Krivo je lahko to, da ste preprosto preveč navajeni na kofein

- Oglas -

Kofein je naravni stimulans, ki vpliva na adenozin – snov, katere količina se čez dan postopoma povečuje, s tem pa se povečuje tudi naša zaspanost oziroma utrujenost. Med spanjem se nato količine adenozina zmanjšajo, zjutraj pa se začne nov cikel. Molekule kofeina učinkujejo tako, da blokirajo receptorje za adenozin. Posledično imamo vsaj za krajši čas občutek, da smo manj utrujeni. Tovrstni učinki seveda ne morejo trajati v nedogled. Prej ali slej se bo količina adenozina tako povečala, da bo izničil učinke kofeina.

Če popijete zelo veliko kave, se bo to zgodilo nekoliko pozneje, vendar pa boste zato padec energije občutili toliko intenzivneje. To seveda ni priporočljivo, saj se lahko hitro ujamete v začaran krog: ker ste čez dan popili veliko kave, zvečer težko zaspite, in ker ste bedeli pozno v noč, potrebujete naslednji dan še več kave. Postopoma se sicer lahko razvije toleranca – in prav to je eden glavnih razlogov, zakaj kava na vas ne učinkuje več poživljajoče. To sicer še ne pomeni, da sta zaspanost oziroma utrujenost neposredna učinka kave.

Gre predvsem za vaš občutek, saj ste bili navajeni drugačnega odziva telesa na določeno količino kave. Tako se vam zdi, da ste zaradi kave zaspani, vendar ste bili najbrž zaspani že pred tem, kava pa ni delovala tako, kot ste mislili, da bo.

Ritual, toplota in sladkor lahko prispevajo k zaspanosti

Za občutek zaspanosti je lahko kriv tudi ritual, povezan s pitjem kave, ki vsaj na površini izniči učinke kofeina. Ko si privoščimo skodelico kave, se običajno vsaj za nekaj minut umirimo in odmaknemo od vseh obveznosti. Tako lahko začnejo naši možgani povezovati pitje kave s sprostitvijo. Poleg tega je kava običajno topel napitek, kar lahko že samo po sebi učinkuje pomirjajoče. Če zaspanost ne nastopi takoj po pitju kave, vendar precej hitreje, kot je običajno, je lahko to povezano tudi s prevelikimi količinami sladkorja v napitku. Zaužitju večjih količin sladkorja sicer sledi intenziven val energije, vendar se nato precej hitro sesujemo. Tako smo lahko že kmalu bistveno bolj zaspani in utrujeni, kot smo bili pred pitjem kave.

Utrujenost je lahko povezana tudi z dehidracijo ali z mlekom v napitku

- Oglas -

Eden od možnih razlogov za utrujenost po kavi je lahko tudi dehidracija. Znano je, da je kava diuretik: če je popijete preveč, lahko to povzroči dehidracijo. Verjetnost za to je sicer precej majhna, a če poskušate najti vzrok za nenavadne učinke kave na vaš organizem, te možnosti ne bi smeli izključiti prehitro. Vsekakor pa je dobro, da poleg kave vedno pijete tudi vodo.

Omeniti pa je treba tudi možnost, da je za občutek zaspanosti po skodelici kave pravzaprav krivo mleko, ki ste ga dodali napitku. Mleko namreč med drugim vsebuje tudi manjše količine triptofana – aminokisline, ki je znana prav po tem, da povzroča zaspanost (podobne učinke ima lahko seveda tudi smetana v kavi). Ni sicer nujno, da je zaspanost povezana z enim samim vzrokom, ampak gre lahko za kombinacijo različnih dejavnikov.

Če pogrešate prijetno poživljajoč učinek kave, so tako smiselni različni ukrepi oziroma manjše spremembe – odvisno od vaših trenutnih navad.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×