Lepota & kozmetikaPripravite si pomladitveni čaj iz čebulnih olupkov

Pripravite si pomladitveni čaj iz čebulnih olupkov

MORDA VAS ZANIMA

Ste vedeli, da lahko pripravimo tudi čaj iz čebulnih olupkov, ki deluje pomlajevalno? Olupki različnih živil so precej koristnejši, kot si običajno predstavljamo. Tako jih pri pripravi obrokov najpogosteje zavržemo, vendar se v njih nemalokrat skriva zakladnica pomembnih hranilnih snovi, ki imajo lahko zelo pozitiven vpliv na naše zdravje, kožo ipd.

- Oglas -

Določeni olupki so primerni za neposredno vključitev v lepotno rutino, na primer bananini, ki jih lahko uporabite pri pilingu kože. Iz olupkov lahko pripravite tudi različne maske, ena od možnosti pa je tudi priprava napitkov. Če iščete ideje za naravno upočasnitev procesa staranja kože, je še posebej priporočljiv čaj oziroma napitek, pripravljen iz čebulnih olupkov. Sliši se nenavadno, vendar lahko redno pitje tega napitka prispeva k bistveno lepši koži …

Kvercetin – ena najdragocenejših snovi v čebuli

Čebula je odličen vir različnih antioksidantov, pri čemer še posebej izstopa kvercetin. Gre za snov, ki jo uvrščamo med flavonoide, ki so zelo uspešni pri blažitvi vnetij, obenem pa so izredno pomembni v boju s prostimi radikali, ki predstavljajo nevarnost za oksidativni stres. Ta je povezan s številnimi negativnimi vplivi na zdravje, saj povečuje nevarnost za resna kronična obolenja, obenem pa lahko oksidativni stres prispeva tudi k pospešenemu staranju kože. Vnos večjih količin antioksidantov, kot je kvercetin, lahko torej pomaga pri zajezitvi tovrstnih učinkov. Koža je posledično lepša oziroma bolj mladostna, saj se zmanjša nevarnost za pospešeno nastajanje gubic in pojav drugih znakov staranja. Hkrati pa naj bi kvercetin pomagal celo pri preprečevanju propadanja kolagena zaradi ultravijoličnih sončnih žarkov.

Največ kvercetina se skriva prav v olupkih

Podatek, ki je v povezavi s čebulo še posebej koristen, je, da se največ kvercetina skriva prav v olupkih in v zunanjih plasteh. Bolj ko se približujemo sredini, manjša je vsebnost kvercetina. Čeprav je vsekakor pametno, da uživate tudi čebulo, bi bilo škoda zavreči olupke, saj s tem zavržete tudi večje količine omenjenega antioksidanta. Ker pa olupki seveda niso primerni za neposredno zaužitje, boste njihove pozitivne učinke najlažje izkoristili tako, da si iz njih pripravite čaj.

Še posebej priporočljiva uporaba olupkov rdeče čebule

Načeloma sicer ni pomembno, katero vrsto oziroma sorto čebulo izberete, saj lahko precejšnje količine kvercetina najdemo v vseh čebulnih olupkih. Toda če je to mogoče, je vendarle najbolj priporočljiva izbira rdeče čebule, katere olupki vsebujejo tudi veliko antocianinov, ki bodo prispevali k pomladitvenemu delovanju napitka.

Navodila za pripravo čaja iz čebulnih olupkov

- Oglas -

Preden čebulo olupite, jo morate temeljito oprati. Če ste pozabili na to, lahko olupke operete tudi ločeno. Čebulne olupke (približno za pest) nato stresite v lonec, napolnjen z vodo. Če je količina čebulnih olupkov nekoliko manjša, ustrezno prilagodite količino vode. Nato zavrite vodo s čebulnimi olupki. Ko voda zavre, zmanjšajte temperaturo in pustite, da se čaj počasi kuha še približno 20–30 minut. Dlje ko se bo čaj kuhal, močnejši bo. Na koncu mešanico precedite in jo prelijte v skodelico. Preostanek čaja shranite v hladilnik – pijete ga lahko hladnega, po želji pa ga lahko nato tudi rahlo segrejete.

Za piko na i poskrbi limonin sok

Pitje čebulnega čaja se morda ne zdi najbolj mamljivo, vendar okus v resnici ni tako intenziven, kot se morda zdi na prvi pogled. Gre zgolj za rahel priokus po čebuli, ki za večino ni pretirano moteč. Če želite, pa ga lahko seveda poskusite prekriti – na primer tako, da čaju dodate še malce limoninega soka. Pomladitveni učinki bodo tako pravzaprav še intenzivnejši. Limona je namreč odličen vir vitamina C, podobno kot drugi citrusi. Gre za vitamin z antioksidativnimi učinki, obenem pa je vitamin C nujen za tvorbo kolagena, ki skrbi za napetost in elastičnost naše kože.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×