Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaZakaj je dobro jesti riž?

Zakaj je dobro jesti riž?

MORDA VAS ZANIMA

Običajen riž pridobiva na slabem glasu in izgublja v prodajni tekmi s svojim nepoliranim tekmecem. Rjav riž je označen kot veliko bolj zdrav, vendar se znanstveniki zdaj sprašujejo, če so obtožbe pravzaprav sploh na mestu. Kitajci jedo riž ob vsakem obroku, vključno z zajtrkom in povprečen Kitajec, ki ga boste srečali na ulici, je vitek, če ne celo suh. Pri nas postajamo vedno bolj skeptični glede riža in hkrati postajamo tudi bolj debeli. Bi se morali odreči rižu ali ga nadomestiti s pšenico ali rjavi riž?

RižPomembnost aminokislin

- Oglas -

Športni nutricionisti zdaj pravijo, da ni dobra ideja zamenjati riž s pšenico, saj to pomeni zmanjšanje vašega vnosa aminokislin in vitamina B. Rjavi riž ima zunanjo plast (lupina in otrobi) nedotaknjeno, kar pomeni, da z vnosom pridobite veliko vlaknin. Seveda so vlaknine zelo priporočljive, vendar, če vaš riž vsebuje več vlaken, kot jih lahko prebavite, vam bo rjavi riž povzročil nič drugega kot samo prebavne motnje. Po drugi strani pa beli riž prav tako ni najboljši vir hranil.

Da bi dobili najboljše od obeh svetov, lahko sami izluščite riž do te mere, da ohrani svoje hranilne snovi (beljakovine, vitamin B in vlakna) in je videti rjav ali rdeč. Snemite otrobe, vendar pustite, da riž pokaže svoje rjave ali rdeče lise. Ne skrbite, to ne bo ogrozilo okusa in tudi tak pisan riž je dober za uživanje.

RižPozor, beljakovine!

Beljakovine v tem rižu (rdečem rižu ali ročno olupljenem) se veliko bolje absorbirajo v telo kot rjavi riž. Lažje se skuha in prebavi v primerjavi z rjavim rižem. Je lahko prebavljiv, enostaven, za absorpcijo, iz njega ni težko asimilirati beljakovin, lahek pa je tudi za vaš sistem izločanja. To je točno, kako kmetijska skupnost v Indiji poje svoj riž.

Dejstvo je, da ajurveda uporablja precej prehrane, osnovane na rižu, pri zdravljenju različnih neravnovesij v telesu. Tudi diabetiki morajo jesti riž, ker potrebujejo te beljakovine. Vedite, da riž ni slaba stvar. Slabo je, ko se brezglavo odločimo, da je neka stvar dobra za nas, in da nam bo samo veliko bolje, če bomo to počeli (ali jedli) v izobilju.

Zelenjavna rižota

Zelenjavna rižota

  • skodelica riža
  • nasekljana čebula
  • na kocke razrezana bučka
  • jajčevec
  • nasekljan paradižnik
  • pest graha
  • na koščke narezano korenje
  • pest graha
  • kurkuma
  • sol
  • nasekljan strok česna
  • žlička naribanega ingverja
  • sesekljan peteršilj
  • bazilika
  • olivno olje
- Oglas -

Na olivnem olju prepražite sesekljano čebulo, narezano bučko, paradižnik korenje in grah. Jajčevce narežite na kolesca, jih posolite in počakajte, da izpustijo vodo. Vodo popivnajte s papirnato brisačo in kolesca narežite na manjše kose. Dodajte v lonec, posolite in posujte s kurkumo in dušite približno deset minut. Po želji lahko v tej sezoni dodate tudi gobe. Nazadnje dodajte skodelico riža, zalijte s skodelico vode in malo paradižnikove omake, premešajte in kuhajte približno dvajset minut, da voda izpuhti in se riž skuha. Na koncu posujte s peteršiljem in dodobra premešajte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×