0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

ŽivaliDeček odkril mamuta – bodo kmalu klonirani?

Deček odkril mamuta – bodo kmalu klonirani?

MORDA VAS ZANIMA

Na severu Sibirije je enajstletni deček med pohajkovanjem ob reki naletel na nekaj nenavadnega. Sledil je neprepoznavnemu vonju in odkril kost, za katero se mu niti sanjalo ni, kaj je. Stekel je domov in o najdbi povedal očetu, ki je poklical oblasti. Izkazalo se je, da je fantič odkril najbolje ohranjenega mamuta, ki je živel pred približno 30 tisoč leti! Ruski deček nosi ime Jenja Salinder in v teh dneh je že slaven. Njegovo odkritje je namreč izjemno, saj kosti niso edine, ki so izvrstno ohranjene, pač pa so našli tudi ohranjeno kožo, maščobo in celo notranje organe.

- Oglas -

Mamut v SibirijiNajstniški mamut

Mamuta so strokovnjaki poimenovali po dečku, ki ga je našel in mu s tem zagotovili dosmrtno priznanje. Žival naj bi bila v najstniških letih, ko je poginila, pripisujejo jo približno petnajst ali šestnajst let. Pričakovana starost, ki so jo mamuti običajno doživeli, je bila med šestdeset in osemdeset let, ta mamut pa je bil že v najstniških letih visok dva metra in dolg tri, na tehtnici pa bi se približal polovici tone. Žival, ki je nekdaj blodila po sibirski tundri, iščoč krmo in samice, je morda v ledeni dobi ubil kar človek, smrt pa naj bi jo doletela nekega poletnega dne, je povedal ruski znanstvenik prof. Aleksej Tikhonov iz zoološkega inštituta v Sankt Peterburgu.

Deček je mamuta odkril s pomočjo okončin, ki so štrlele iz zamrznjene zemlje. »Čeprav se nam zdi gromozanski, je bil ta mamut za svoja leta pravzaprav precej majhen,« pravi prof. Tikhonov. Predvidevajo, da je bil za njegovo smrt odgovoren tudi levi okel, ki ga je izgubil in bil zato veliko bolj nezmožen za bojevanje ali obrambo. Izguba okla naj bi bila po besedah profesorja skoraj zagotovo delo človeške roke.

Jurski park?

Zanimivo je tudi to, da je imel ta mamut precej veliko grbo, kar dokazuje tezo, da je umrl med arktičnim poletjem. Mamuti so običajno zrastli do štirih metrov in tehtali tudi do deset ton, bili pa so zelo pridni v svoji migraciji, vendar sta jih vseeno najverjetneje iztrebila tako sprememba vremena kot človek. Predvidevajo, da so popolnoma izumrli pred deset tisoč leti, čeprav znanstveniki verjamejo, da so najdlje živeli na območjih kot sta Aljaska in Sibirija. Velika večina odkritih ostankov in okostij prihajajo prav iz Sibirije in so po večini ostanki mladih mamutov.

- Oglas -

Najnovejše okostje je najbolje ohranjeno vse odkar so leta 1901 odkrili orjaškega mamuta v bližini reke Berjozovke na severovzhodu Rusije. Čeprav je bil mamut Jenja zamrznjen in se kljub dobri ohranitvi okostja in kože DNK ni obdržal, Jurskega parka tako še ne bo. Vendar pa so na začetku septembra znanstveniki na območju Rusije odkrili mamutove dlake, kosti in celo kostni mozeg približno sto metrov pod zemljo. Zdaj upajo, da jim bo s pomočjo teh najdb uspelo klonirati to izumrlo žival.

Foto: Sergei Gorbunov/International Mammoth Committee

.

NAJNOVEJŠE