Zdravje & prehranaPogosta utrujenost - je morda kriva kandida?

Pogosta utrujenost – je morda kriva kandida?

MORDA VAS ZANIMA

Kandida je vrsta gliv kvasovk, ki živijo v črevesju vsakega izmed nas. V osnovi gre za koristne kvasovke, ki pomagajo pri prebavi in absorpciji hranil. Težava pa nastane, ko se kandida pretirano razmnoži in se naseli še v druge dele telesa. Prav to je lahko na primer razlog, zakaj ste večino časa močno utrujeni, čeprav vam ne primanjkuje spanca. Vendar pa večina ljudi niti ne pomisli, da bi bila lahko v ozadju njihovih težav prav pretirana razmnožitev kandide v telesu.

- Oglas -

Kandida

Dodatni simptomi, na katere bodite pozorni

Čeprav je stalna utrujenost precej tipičen simptom čezmerne razmnožitve kandide, pa še zdaleč ni edini. Pojavljajo se namreč tudi mnoge druge težave. Med najpogostejše sodijo napihnjenost, povečana zmedenost, depresivni občutki, glivične okužbe (kože, nožnice itn.), akne, kožni izpuščaji in vnetja sinusov.

Zakaj sploh pride do čezmerne razmnožitve kandide v telesu?

Razlogov za pretirano razmnožitev kandide je kar nekaj. Eden izmed njih je lahko na primer pogosta uporaba antibiotikov. Ti namreč porušijo ravnovesje v našem črevesju. Poleg tega, da uničijo škodljive bakterije, uničijo tudi koristne. Tako se lahko glivice neomejeno razmnožujejo.

Za težave s kandido je lahko kriva tudi izpostavljenost delcem težkih kovin in drugim strupenim snovem v okolju. Včasih je lahko povod za čezmerno razmnožitev kandide tudi jemanje določenih zdravil, predvsem protivnetnih. Po mnenju mnogih strokovnjakov pa naj bi imela še posebej velik vpliv hrana, ki jo uživamo.

- Oglas -

Utrujenost in kandida

Kako ukrepati: priporočljive prehranske spremembe

Zaradi dejstva, da je pomemben dejavnik pri pretirani razmnožitvi kandide v telesu prav neustrezna prehrana, naj bi bilo to eno prvih področij, na katerem so potrebne spremembe. Priporoča se predvsem povečanje količine probiotičnih živil. Zaradi protiglivičnih učinkov sta zelo priporočljivi živili česen in kokosovo olje. Zaželena je tudi uporaba začimb, kot so kurkuma, cimet, ingver in kumina.

Ker se glivice hranijo s sladkorjem, pa se je nujno izogibati predvsem izdelkom, ki vsebujejo enostavne ogljikove hidrate. Nekateri priporočajo tudi izogibanje glutenu nasploh, včasih pa celo vsem škrobnatim živilom. Pametno je še, da se izogibate kofeinu in alkoholu. Med problematična živila sodijo še mlečni izdelki, seveda pa morate biti v primeru čezmerne razmnožitve kandide v telesu še posebej pozorni na to, da ne uživate močno predelanih živil, polnih konzervansov, umetnih barvil in drugih škodljivih dodatkov.

Več o kandidi: Kandida: Kakšni so simptomi in kako jo odpravimo

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×