Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Zdravje & prehranaNa večerjah nizozemskega ministrstva odslej vegetarijanski meniji

Na večerjah nizozemskega ministrstva odslej vegetarijanski meniji

MORDA VAS ZANIMA

Pred nekaj dnevi je Ingrid Van Engelshoven, nizozemska ministrica za šolstvo, kulturo in znanost, sporočila, da bo prišlo do spremembe standardnega menija, ki se bo stregel na uradnih dogodkih njenega ministrstva. Medtem ko je bil doslej standardni meni mesni, vegetarijanci in vegani pa so morali vnaprej zaprositi za posebne menije, bo od zdaj naprej situacija obrnjena. Standardni meni bo namreč vedno vegetarijanski, gostje s posebnimi zahtevami, torej takšni, ki bi kljub vsemu želeli mesni meni, pa bodo morali eksplicitno izraziti to željo.

- Oglas -

Veganski meni

Razlog za odločitev negativen okoljski vpliv mesa in mlečnih izdelkov

Odločitev nizozemske ministrice je še posebej glasno pozdravila tamkajšnja stranka za zaščito živali. V uradnem sporočilu na svoji spletni strani so zapisali, da se jim zdi odlično, da se je prav ministrica za šolstvo odločila, da postavi pozitiven zgled. Nizozemska vlada je sicer že leta 2015 priznala, da so prav meso in mlečni izdelki najbolj problematični elementi prehrane z vidika okolja. Tako se pojavlja upanje, da se bodo za podobno potezo odločila tudi druga nizozemska ministrstva. Nekateri sicer obžalujejo, da bo standardni meni vegetarijanski, ne veganski, vendar vseeno pozdravljajo to potezo kot korak v pravo smer.

V Nemčiji podobna sprememba že pred nekaj leti

Spremenjeni protokol na uradnih večerjah nizozemskega ministrstva pa ni povsem nova zamisel. Podobni odločitvi smo bili na primer pred nekaj leti priča tudi v Nemčiji. Barbara Hendricks, prejšnja nemška ministrica, je uvedla celo povsem brezmesne uradne dogodke, torej tudi brez rib. Svojo odločitev je utemeljila z besedami, da predstavlja živinoreja ogromno obremenitev za okolje in igra pomembno vlogo pri podnebnih spremembah ter onesnaževanju vode in prsti.

- Oglas -

Poleg tega je podjetja, ki so zagotavljala hrano na uradnih dogodkih, prosila, naj dajo prednost sezonskim, ekološko pridelanim živilom – po možnosti takšnim, ki so prepotovali čim krajšo pot in ki so bili pridelani v skladu z načeli pravične trgovine.

Povpraševanje po brezmesnih izdelkih vse bolj narašča

Poteza nekdanje nemške ministrice za okolje je takrat naletela tudi na nekaj kritik, pri čemer je bil verjetno najglasnejši Christian Schmidt, takratni minister za kmetijstvo. Vendar pa je uspelo Barbari Hendricks kljub temu organizirati lepo število uspešnih dogodkov povsem brez mesa.

Verjetno so njeno potezo pozdravili tudi mnogi državljani in državljanki Nemčije. Kot namreč kažejo podatki, se je v državi med letoma 2010 in 2015 povpraševanje po brezmesnih prehranskih izdelkih povečalo za kar 100 odstotkov. Medtem ko je v istem obdobju povpraševanje po mesnih izdelkih padlo za 10 odstotkov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×