Zdravilne rastlineZ zelišči nad poletno vročino

Z zelišči nad poletno vročino

MORDA VAS ZANIMA

Zelišča so koristna tako na vrtu kot tudi v kuhinji. Na vrtu so običajno dobri sosedje drugim vrtninam, saj jih zaradi svojih snovi spodbujajo pri rasti ali pa odganjajo škodljivce in bolezni. So zelo lepa, tudi okrasna, zato nam polepšajo vrt in terase ali balkone, saj uspevajo tudi v okrasnih loncih. Primerna so za pripravo zeliščnih čajev ali začinjanje različnih jedi. Zelišča so precej nezahtevna glede gojenja in jih lahko gojimo skoraj povsod. Ste kdaj pomislili, da bi v kakšno korito namesto rož nasadili kar zelišča in si tako lahko sredi poletja pripravili domač svež sok iz metinih listov ali pa dodali polno dišeče liste bazilike v paradižnikovo omako?

- Oglas -

Zelišča in poletna vročina

V posodah

Zelišča sadimo v lonce, korita ali zabojčke. V lonec sadimo navadno samo po eno zelišče, v korita ali zabojčke pa lahko posejemo več zelišč različnih vrst in jih poljubno kombiniramo. Za saditve v zabojčke raje ne izberemo močno razraščajočih zelišč, kot je npr. meta, saj bo ta kmalu po celotnem zabojčku, drugim zeliščem pa bo ostalo le malo prostora. Meto raje sadimo posamezno, vsako v svoj lonec. Posode, ki jih bomo izkoristili za saditev, naj imajo na dnu luknje, skozi katere bo odtekala odvečna voda. Na dnu preko luknjic natrosimo glinen material, ki deluje kot drenaža. Zabojčke postavimo na balkone, terase ali ob rob vrtov. Za saditev izberemo kakovostno zemljo, ki naj bo posebej namenjena za gojenje zelišč in zelenjave.

V posodah je namreč omejen prostor, zato tudi hranil in vode precej hitro zmanjka. V primerjavi z drugimi načini gojenja je treba zelišča v koritih oz. različnih posodah pogosteje zalivati in dognojevati. Na voljo imamo veliko zelišč, ki jih lahko kombiniramo ter sejemo ali sadimo skupaj. Pomislimo, katera zelišča uporabljamo v kuhinji, katera kupujemo, katere čaje kupujemo, katera zelišča nam lepo dišijo, so nam na videz lepa. Preizkušajmo različne kombinacije, lahko tudi tematske, kot je zabojček za testenine in pico. V takem zabojčku ne smejo manjkati rožmarin, žajbelj, origano, timijan, šetraj, pa tudi bazilika je obvezna.

Zelišča

Na vrtu

- Oglas -

Če se odločamo za saditev zelišč na vrt, namenimo trajnim zeliščem rob vrta, kjer lahko ostanejo na enem mestu več let, ne da jih vsako leto znova presadimo. Zeliščem lahko namenimo prav posebno gredico, na kateri kombiniramo enoletna, dvoletna in trajna zelišča. Če imamo na voljo malo prostora, pa jih sadimo med zelenjavne gredice. Enoletna zelišča lahko tako na primer sadimo prosto po vrtu med zelenjavo, baziliko med paradižnik, šetraj med fižol, timijan, drobnjak, ožepek na več gredicah, saj varujejo vrtnine pred raznimi škodljivci in boleznimi. Peteršilj, gomoljno ter stebelno zeleno in kamilico lahko sadimo med paradižnik ali ob paradižnikovo gredico, šetraj pa med nizek fižol. Ko fižol poberemo, šetraj pustimo in tam posejemo kaj drugega, npr. rdečo peso, repo, kolerabo. Peteršilj posejemo v kratko vrsto, ob njem pol vrste kitajskega drobnjaka, na drugo polovico stoletno čebulo. V tretji vrstici naj bo divja rukvica, vmes je lahko kar največ cvetlic in koriandra.

Ste vedeli?

Preprosto in lepo se vročini upremo z ozelenitvijo balkonov in teras. Če bi vsi mestni prebivalci, ki imajo balkone in terase, na njih postavili kar največ rastlin, bi v poletni vročini znižali temperaturo zraka, kar bi nam omogočilo prijetnejše ter zračnejše bivanje. Tak balkon pa je tudi lepši in še koristen je lahko, saj lahko na njem pridelamo zelenjavo in zelišča za svoje vsakodnevne potrebe.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×