Čebula iz semena ali iz čebulčka

    Se še spominjate, ali ste v zadnjem času ponovno kje videli spletene dolge kite iz čebule? Čeprav gre za nepogrešljivo sestavino v kuhinji, pa na sodobnejših vrtovih pogosto ne najde več svojega prostora.

    Veliko ljudi misli, da je čebulo težko pridelati, sploh tako lepo na pogled. V trgovini smo vajeni, da so vse čebule enake velikosti in seveda enako debele. Včasih smo z videzom res preveč obremenjeni, vendar je to nekaj naravnega. Ne nazadnje tudi jemo z očmi, kajne? Po mojem mnenju ni toliko pomembno, da je čebula velika, vsa enako debela in popolna. Bolj se mi zdi pomembno to, da je moja domača, pa čeprav z mnogo napakami in drobna. Pa saj mi za v enolončnico bolj prav pride ena majhna čebula kot pa velika, ki jo porabim samo en delček, preostanek pa moram pravilno shraniti za takrat, ko jo bom ponovno potrebovala. Ste kdaj po okusu primerjali domačo čebulo z vrta in kupljeno v velikih trgovinah?

    Čebula

    Čebulo lahko sicer posejemo na naše vrtove v obliki semena in čebulčka. Manj poznana pa je tudi možnost saditve sadike.

    Črna drobna semena čebule povsem preprosto posejemo v vrste in jo čez poletje redčimo na primerno razdaljo. Izpuljene rastline (pa čeprav majhne in komaj dobro veliki čebuli podobne) pa tudi niso zanemarljiv izplen, saj jih lahko presadimo kjer koli po vrtu, seveda z izjemo, da je ne sadimo poleg špargljev, fižola, graha, kapusnic, kajti omenjenim je čebula slab sosed. Vendar pa to še ne pomeni, da vrtnina ne bo zrasla, ampak bo morda samo malo slabše kakovosti, kot bi bila, če bi imela primernejšo sosedo. Še prav posebej pa je čebula dobra soseda kumaram, korenčku, solati, paradižniku in jagodam. Zelo zaželeno je tudi, da med vrste korenčka sejemo vrsto čebule, saj si medsebojno odganjata škodljivce. Tudi med jagodami je vedno prostor še za kakšno čebulo ali česen. Pa brez skrbi, jagode ne bodo dobile čudnega priokusa po čebuli ali česnu, če ju bomo sadili v bližino. Jagode bodo še vedno jagode in čebula še vedno čebula. No, če pa izruvanih rastlin ne bomo posadili drugam, pa jih lahko tudi z užitkom pojemo oziroma jih dodamo solatam, enolončnicam …

    PREBERITE TUDI:  Vlada dopustila sejanje gensko spremenjenih semen?

    Med rastno sezono poskrbimo, da je zemlja ves čas rahla in odcedna. Pridelek dobimo približno štirinajst dni pozneje kakor pri sajenju čebulčka.

    Na voljo imamo nekaj sort čebule, ki se jih dobi v obliki semen in ne samo čebulčka. Slovenska avtohtona sorta je ptujska rdeča čebula, ki je srednje pozna sorta, ima rahlo ploščate čebule z rdeče-rjavimi ovojnimi luskami in rdečimi mesnatimi listi. Je ostrega, vendar sladkastega okusa in se tudi dobro skladišči (če jo seveda pridelamo dovolj, da jo še lahko skladiščimo, ali če je ne pojemo kar vse sproti). Če nimate prostora, kjer bi jo skladiščili, je odličen način shranjevanja tudi sušenje čebule. Sicer je za nekaj časa stanovanje prežeto z vonjem po čebuli, vendar pa je trud poplačan še dolgo v zimo, saj jo imamo vedno pri roki že pripravljeno za uporabo. Iz 10 kg sveže čebule dobimo okrog 1 kg posušene. Pri doziranju v kuhinji to tudi upoštevamo, tako da damo ob kuhanju v lonec le malo suhe čebule. Odlika te sorte čebule je tudi ta, da vsebuje veliko askorbinske kisline.

    Sajenje čebule

    Holandska rumena čebula je ploščata okrogla čebula, ovojni luski so slamnato rumene barve, je nekoliko blažjega okusa. Tudi to čebulo je mogoče dobro skladiščiti in lahko bi napisali, da vse, kar se tiče sušenja, velja kot pri ptujski rdeči.

    Naj omenimo še eno čebulo: stoletna čebula ali ozimni luk je ožja sorodnica čebule. Ne razvije pa čebule, kot jo poznamo, ampak votle cevaste liste, ki se po rezanju tudi obrastejo. Uporabljamo lahko tako nadzemne liste kot podzemni del podolgovatih čebulnih listov. Odlična je tudi kot dodatek solatam in nekaterim jedem, lahko tudi kot nadomestek čebuli. Stoletna čebula se v zemlji ne odebeli, čebulica pa nima suhih zunanjih listov, zato jo lahko ves čas uporabljamo kot mlado čebulo. Ima tudi veliko sočnih zelenih votlih listov, ki so odličen vir mineralov in vitaminov. To sorodnico čebule pa dobimo samo v obliki semena. Posejemo jo lahko samostojno v vrste ali skupaj s peteršiljem.

    PREBERITE TUDI:  Mlada čebula – izjemno zdrava popestritev solat in drugih jedi

    Pri nas se je najbolj uveljavil način pridelovanja čebule iz čebulčka. Pri tem semenske hiše ali tudi sami v prvem letu iz semena vzgojimo zelo male čebulice: čebulček. Tega posušimo in naslednje leto zelo zgodaj spomladi posadimo. Iz njega potem pridelamo čebulo. Ta je seveda za vrtičkarja končni pridelek. Saditev čebulčka ima prav gotovo kar nekaj prednosti. Že ob saditvi ga lahko sadimo na končno medvrstno razdaljo. Čebule, pridelane iz čebulčka, so po velikosti bolj izenačene, končni pridelek pa je višji. Čebulček je v trgovinah lahko dostopen, na voljo pa imamo pestro izbiro sort. Veliki težavi čebulčka sta prav gotovo tudi skladiščenje (če ga pridelujemo doma) in prevoz do trgovin (če ga kupujemo v trgovinah). Če je čebulček dolgo izpostavljen mrazu, bo namreč pozneje veliko hitreje prešel v cvet.

    Čebulček

    Seme čebule, iz katerega želimo pridelati čebulček, le zelo na gosto posejemo na vrt ali njivo. Med sezono pa imejmo v mislih, da je idealna debelina čebulčka od 15 do 25 mm, zato čebulček, ko se odebeli na to debelino, takoj izpulimo. Čebulček čez zimo hranimo v suhem prostoru, kjer temperatura nikoli ne pade pod 5 ºC. V naslednjem letu pa svoje čebulčke normalno posadimo in se ob koncu sezone veselimo lepih debelih čebul.

    Tretji pri nas sicer najmanj uporabljeni način pa je pridelovanje čebule s predhodno vzgojo sadik. Semena čebule tako ne posejemo naravnost na prosto, ampak v setvenih platojih najprej vzgojimo sadike. Te lahko nato s koreninsko grudo ali puljene presadimo na vrt ali njivo. S postopkom priprave sadik lahko pri setvi pridobimo kakšen mesec vegetacije oziroma je ta postopek primeren za setev tistih semen, za katera nismo prepričani o njihovi kaljivosti (npr. starejša semena, doma pridelana semena …).

    Povejte svoje mnenje - kometirajte