Redno pitje kave je lahko koristno za vaše srce

Študija, ki je bila predstavljena na letošnjem kongresu Ameriškega združenja za kardiologijo, prinaša dobre novice za ljubitelje kave. Ne le da zmerno uživanje kave...

Kaj je krivo za slabost med vožnjo?

Nekateri ljudje imajo med vožnjo tako hude težave s slabostjo, da se ne morejo osredotočiti na nič drugega.

Ajurvedski nasveti za boljše duševno zdravje

Eden od glavnih ciljev ajurvedskih tehnik je vzpostavljanje ravnovesja med telesom, umom in dušo.

Začinite svoje zdravje s super začimbami

Začimbe in zelišča so zagotovo nekakšno superživilo. V njih so namreč skoncentrirane številne izjemno koristne snovi.

Rastline, ki ugodno vplivajo na centralni živčni sistem

V rastlinah najdemo veliko sestavin, ki delujejo na centralni živčni sistem in imajo pogosto pomirjevalni ali stimulativni učinek na naše telo.

Ali vas občasno preseneti nadpovprečno močna menstruacija?

Menstruacije so večinoma precej šibke, spremljajoči »simptomi« pa mili, občasno pa vas kljub temu preseneti zelo močna menstruacija.

Narava lahko poskrbi za bistveno manj zastrašujoče bolnišnice

Profesorica krajinske arhitekture se je posvetila vprašanju, kako narediti bolnišnice bolj prijazne za obiskovalce.

Helena Ošep: Klepet ob skodelici alpskega čaja

Helena Ošep se ukvarja s pripravo čajnih mešanic, ki so posebne zaradi izrazite arome, značilne za rastlinje alpskega okolja.
StrokovnjakiDamjana Benec, vrtŠparglji - gojenje na domačem vrtu in sadike

Šparglji – gojenje na domačem vrtu in sadike

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,
zanima me vzgoja svojih špargljev, saj sem sadike opazila v različnih trgovinah in razmišljam o nakupu le-teh.
Franca iz Vipave
Šparglji na vrtu
Špargelj je trajno zelišče, ki lahko daje pridelek tudi 20 let. V zemlji razvije posebno koreniko s številnimi stebli, ki sčasoma oleseni. Dokler so stebla mlada, mesnata in krhka, so užitna. Ker so njegove poganjke včasih belili s posebnimi lončenimi štulami ali zvonci, so ga imenovali tudi beluš.

Gojenje špargljev na vrtu

- Oglas -

Pri zasnovi nasada s sadikami posadimo mlade rastlinice na stalno mesto praviloma do meseca junija. Rastline zrastejo do 90 cm visoko in do 45 cm v višino. Najbolje uspeva pri temperaturi od 16 do 24 oC, za sajenje izberemo lego, kjer ni velike nevarnosti, da pride do zmrzali. Prenaša različno rodovitna tla, z bazičnim ali nevtralnim pH-jem. Tla morajo biti dobro odcedna, ob deževju ne sme zastajati voda. Dobri sosedje špargljev so krompir, solata, motovilec in špinača.

Sadike za šparglje

Sadike posadite na dno brazde, globoke od 20 do 22 cm. Razdalja v vrsti med sadikami pa mora biti 30 cm, medvrstni razmik pa 120‒150 cm. V prostor med vrstami lahko sejemo solato. Korenine razprostremo po jarku in jih do vrha zasujemo s prstjo. Zlasti prvo leto potrebujejo dovolj vlage. Jeseni damo okrog rastlin mešanico komposta in gnoja. Če želimo pridelati beljen špargelj, v tretjem letu oblikujemo grebene, ker to leto pobiramo prvi pridelek. Tako prisilimo poganjke, da rastejo skozi prst brez svetlobe, zato ostanejo bledi (brez zelenila).

Greben naj bi bil visok približno 25 cm in zgoraj širok 30 cm. Njegove stene obtolčemo s hrbtom lopate, da lažje spoznamo mesta, kjer silijo beluši na dan. Ko opazimo razpoke, poiščemo s prsti poganjek in ga odrežemo z nožem, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo sosednjih, še nerazvitih poganjkov. Belušev nasad je priporočljivo zastirati z listjem ali slamo, saj s tem zadržujemo vlago in preprečujemo rast plevelom.

Ko je rez končana in so vsi poganjki zunaj, podremo grebene in prst zravnamo med vrste, da nastane ravna greda.
Za zeleni špargelj pripravimo zemljišče na enak način, le jarki so bolj plitvi (do 20 cm globok jarek), da so sadike, ko jih posadimo, le 10‒15 cm pod površino. Režemo jih v maju ali začetku junija, ko so poganjki dolgi približno 20 cm.

- Oglas -

Pri obeh načinih vzgoje je treba pustiti nekaj poganjkov, da rastlina doraste, cveti, napravi seme in se okrepi.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×