0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

StrokovnjakiDamjana Benec, vrtŠparglji - gojenje na domačem vrtu in sadike

Šparglji – gojenje na domačem vrtu in sadike

MORDA VAS ZANIMA

Pozdravljeni,
zanima me vzgoja svojih špargljev, saj sem sadike opazila v različnih trgovinah in razmišljam o nakupu le-teh.
Franca iz Vipave
Šparglji na vrtu
Špargelj je trajno zelišče, ki lahko daje pridelek tudi 20 let. V zemlji razvije posebno koreniko s številnimi stebli, ki sčasoma oleseni. Dokler so stebla mlada, mesnata in krhka, so užitna. Ker so njegove poganjke včasih belili s posebnimi lončenimi štulami ali zvonci, so ga imenovali tudi beluš.

- Oglas -

Gojenje špargljev na vrtu

Pri zasnovi nasada s sadikami posadimo mlade rastlinice na stalno mesto praviloma do meseca junija. Rastline zrastejo do 90 cm visoko in do 45 cm v višino. Najbolje uspeva pri temperaturi od 16 do 24 oC, za sajenje izberemo lego, kjer ni velike nevarnosti, da pride do zmrzali. Prenaša različno rodovitna tla, z bazičnim ali nevtralnim pH-jem. Tla morajo biti dobro odcedna, ob deževju ne sme zastajati voda. Dobri sosedje špargljev so krompir, solata, motovilec in špinača.

Sadike za šparglje

Sadike posadite na dno brazde, globoke od 20 do 22 cm. Razdalja v vrsti med sadikami pa mora biti 30 cm, medvrstni razmik pa 120‒150 cm. V prostor med vrstami lahko sejemo solato. Korenine razprostremo po jarku in jih do vrha zasujemo s prstjo. Zlasti prvo leto potrebujejo dovolj vlage. Jeseni damo okrog rastlin mešanico komposta in gnoja. Če želimo pridelati beljen špargelj, v tretjem letu oblikujemo grebene, ker to leto pobiramo prvi pridelek. Tako prisilimo poganjke, da rastejo skozi prst brez svetlobe, zato ostanejo bledi (brez zelenila).

Greben naj bi bil visok približno 25 cm in zgoraj širok 30 cm. Njegove stene obtolčemo s hrbtom lopate, da lažje spoznamo mesta, kjer silijo beluši na dan. Ko opazimo razpoke, poiščemo s prsti poganjek in ga odrežemo z nožem, pri čemer pazimo, da ne poškodujemo sosednjih, še nerazvitih poganjkov. Belušev nasad je priporočljivo zastirati z listjem ali slamo, saj s tem zadržujemo vlago in preprečujemo rast plevelom.

- Oglas -

Ko je rez končana in so vsi poganjki zunaj, podremo grebene in prst zravnamo med vrste, da nastane ravna greda.
Za zeleni špargelj pripravimo zemljišče na enak način, le jarki so bolj plitvi (do 20 cm globok jarek), da so sadike, ko jih posadimo, le 10‒15 cm pod površino. Režemo jih v maju ali začetku junija, ko so poganjki dolgi približno 20 cm.

Pri obeh načinih vzgoje je treba pustiti nekaj poganjkov, da rastlina doraste, cveti, napravi seme in se okrepi.

.

NAJNOVEJŠE