Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.

Pretiravanje s kofeinom poveča nevarnost za osteoporozo

Prepogosto uživanje večjih odmerkov kofeina lahko privede do številnih težav, povezanih z zdravjem.

Berta Cáceres: »Bojijo se nas, ker se jih ne bojimo.«

Berta Cáceres, mati štirih otrok, leta 2015 dobitnica Goldmanove nagrade, prestižnega mednarodnega priznanja za izjemne okoljevarstvene dosežke, je bila namreč marca 2016 zahrbtno umorjena na svojem domu.

Kari s paradižnikom in čičeriko

Indijsko obarvana jed kari s paradižnikom in čičeriko za okusno kosilo.

Tibetanske vaje: 6 obredov za zdravje in mladost

Tibetanske vaje niso le vaje, temveč so starodavni obredi – ključ do večne mladosti, zdravja in življenjske moči.
Zdravilne rastlineWellness rastline nam vlijejo novih moči

Wellness rastline nam vlijejo novih moči

MORDA VAS ZANIMA

Wellness rastline, ki smo jih bodisi srečevali vsak dan ali pa so za nas nekaj povsem novega, so tiste rastline, ki združujejo prijetno s koristnim. Njihovi plodovi so vir dobrodošlih hranilnih snovi in rudnin za naše telo, njihov način razrasti, oblika listov, cvetovi in seveda tudi plodovi pa dajejo okrasni čar našemu zunanjemu bivalnemu okolju.

- Oglas -

V deželah daljnega vzhoda, vključno z odmaknjenimi civilizacijami na drugih celinah, so »wellness rastline« uporabljali že pred več kot 1000 leti. Z njihovo uporabo oziroma uživanjem delov teh rastlin so si ljudje krepili življenjsko moč, utrjevali odpornost, podaljševali mladost in še bi lahko naštevali. Če njihova uporaba sega v tako dajnje čase, potem ni dvoma, da lahko koristijo tudi nam tukaj in zdaj. Tovrstne rastline so lahko v vrtu bodisi dopolnitev obstoječi ureditvi, lahko pa predstavljajo le akcent v prostoru. Pomembno je, da se o njih še dodatno podučimo, predvidimo zanje primerno mesto in jih nemudoma uvrstimo v svojo zbirko vrtnih rastlin.

Nešplja

Nekaj teh rastlin zagotovo poznate, saj mednje sodijo:

 • kaki (Diospyros kaki)
 • smokva (Ficus carica)
 • granatno jabolko (Punica granatum)
 • oljka (Olaea europaea)
 • pinija (Pinus pinea)
 • pistacija (Pistacia chinensis).

Na vrtu in v parku si omenjene rastline lahko privoščijo le v mediteranskem okolju, v osrednjem delu Slovenije pa jih lahko za »dušo« gojimo kot posodovke, čeprav se pojavljajo mikrolokacije, kjer jim ni hudega in prav dobro prezimijo in uspevajo.

- Oglas -

Tiste, ki jih poznamo in brez težav prezimijo na prostem in uspevajo tudi v osrednjem delu Slovenije, so:

 • sladkorni javor (Acer saccharum)
 • šmarna hrušica (Amelanchier ovalis)
 • nešplja (Mespilus germanica)
 • navadni brin (Juniperus communis)
 • hmelj (Humulus lupulus)
 • murva (Morus sp).

 Jagoda petih okusov

Ne nazadnje prav tako prezimno trdne rastline, a z eksotičnim pridihom in mistično noto, so:

 • aronija (Aronia pruifolia)
 • goji jagoda (Lycium barbarum)
 • medena jagoda (Lonicera cerulea)
 • kamčatska borovnica (Lonicera kamtschatica)
 • jagoda petih okusov (Schisandra chinensis).

Veliko je teh rastlin in dajejo nam številne možnosti. Kot lahko z biblijskimi rastlinami ustvarimo »biblijski vrt«, tako lahko z wellness rastlinami ustvarimo »vrt dobrega počutja«.
Če jih dopolnimo še z zelišči in dišavnicami, pa je to lahko zmagovalna kombinacija pri urejanju uporabno-okrasnega vrta.

Zima je čas, da o svojem vrtu razmislimo in načrtujemo dopolnitve oziroma spremembe, ki jih začnemo izvajati spomladi. Posadimo lahko izhodiščno drevo; naj bo to recimo sladkorni javor ali pinija, če živimo v Sredozemlju, povešava murva bo čudovit osamelec, vertikalo lahko popestrimo z zanimivima ovijalkama, kot sta hmelj in jagoda petih okusov. Številne so možnosti za zanimivo dopolnitev z visokimi grmi, kamor spadajo aronija, šmarna hrušica, smokva grmičaste razrasti. Za nizko podrast lahko uporabimo medene jagode, kamčatsko borovnico, goji jagode in brin.

Z občutkom načrtovan in skrbno negovan vrt dobrega počutja je idealna in harmonična celota. Zanimiv je lahko skozi vse leto, koristni plodovi pa bodo tisti gurmanski priboljški, ki nas bodo ob ustrezni izbiri rastlin razveseljevali od pomladi do konca vegetacijske dobe. Ustvarjajmo! Bodimo vrtnarski navdušenci! Naj bosta tudi vaš vrt ali kotiček v vrtu ali na balkonu oaza »dobrega počutja«.

Prejšnji članekLan na mojem vrtu
Naslednji članekDobre in slabe maščobe

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×