0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lan na mojem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Zanima me, kakšna zemlja je najboljša za vzgojo lanu. Ker vrt obdelujem po kolobarjenju, ne vem, kateri rastlini lahko sledi. Zadnji dve leti mi ni in ni rastel tako, kot bi bilo treba, in tudi pridelala sem samo nekaj poganjkov. Ali imate morda tudi kakšno priporočilo za shranjevanje lanu?
Viktorija iz Celja

- Oglas -

Lan

Lan je rastlina, ki ima za dobro rast kar nekaj zahtev. Poleg optimalne temperature pri kaljenju je zelo občutljiv tudi na svetlobo. Tako kot ima lan, ki ga sejemo za pridobivanje prediva, raje oblačne dni s krajšimi sončnimi obdobji, pa ima oljni lan veliko raje dolge in sončne dneve. Značilno pa je tudi, da težko prenese hitro menjavo temperatur. Občutljiv je tudi na pomanjkanje vode in prenese le kratkotrajne suše, zato ga je potrebno ob suši zalivati.

Tudi glede zemlje je lan kar zahtevna rastlina. Dobro uspeva na srednje težkih, zračnih in propustnih tleh. Lanu ustrezajo nevtralna tla. Zagotovo pa lan ne bo dobro uspeval na izrazito težkih (glinenih), prav tako pa tudi na lahkih (peščenih) tleh ne.

- Oglas -

Sejati ga moramo v kolobarju, saj sam sebe ne prenaša, zato ga sejemo v širokem kolobarju. To pomeni, da ga na isto mesto sejemo vsakih 4‒6 let. V kolobarju naj sledi stročnicam (fižol, bob, grah, leča …) ali okopavinam ( krompir, koruza …).

Lan je zaradi velike vsebnosti olja težko skladiščiti. Zato je potrebno, da skladiščimo le res zelo suho seme (vlaga semena mora biti pod 10 %). Seme posušimo tako, da ga 6 ur sušimo v pečici pri temperaturi 37‒38 oC. Seme skladiščimo v suhem prostoru, v zračni embalaži.

.

NAJNOVEJŠE