Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Lan na mojem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Zanima me, kakšna zemlja je najboljša za vzgojo lanu. Ker vrt obdelujem po kolobarjenju, ne vem, kateri rastlini lahko sledi. Zadnji dve leti mi ni in ni rastel tako, kot bi bilo treba, in tudi pridelala sem samo nekaj poganjkov. Ali imate morda tudi kakšno priporočilo za shranjevanje lanu?
Viktorija iz Celja

- Oglas -

Lan

Lan je rastlina, ki ima za dobro rast kar nekaj zahtev. Poleg optimalne temperature pri kaljenju je zelo občutljiv tudi na svetlobo. Tako kot ima lan, ki ga sejemo za pridobivanje prediva, raje oblačne dni s krajšimi sončnimi obdobji, pa ima oljni lan veliko raje dolge in sončne dneve. Značilno pa je tudi, da težko prenese hitro menjavo temperatur. Občutljiv je tudi na pomanjkanje vode in prenese le kratkotrajne suše, zato ga je potrebno ob suši zalivati.

Tudi glede zemlje je lan kar zahtevna rastlina. Dobro uspeva na srednje težkih, zračnih in propustnih tleh. Lanu ustrezajo nevtralna tla. Zagotovo pa lan ne bo dobro uspeval na izrazito težkih (glinenih), prav tako pa tudi na lahkih (peščenih) tleh ne.

Sejati ga moramo v kolobarju, saj sam sebe ne prenaša, zato ga sejemo v širokem kolobarju. To pomeni, da ga na isto mesto sejemo vsakih 4‒6 let. V kolobarju naj sledi stročnicam (fižol, bob, grah, leča …) ali okopavinam ( krompir, koruza …).

- Oglas -

Lan je zaradi velike vsebnosti olja težko skladiščiti. Zato je potrebno, da skladiščimo le res zelo suho seme (vlaga semena mora biti pod 10 %). Seme posušimo tako, da ga 6 ur sušimo v pečici pri temperaturi 37‒38 oC. Seme skladiščimo v suhem prostoru, v zračni embalaži.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×