Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Lan na mojem vrtu

MORDA VAS ZANIMA

Zanima me, kakšna zemlja je najboljša za vzgojo lanu. Ker vrt obdelujem po kolobarjenju, ne vem, kateri rastlini lahko sledi. Zadnji dve leti mi ni in ni rastel tako, kot bi bilo treba, in tudi pridelala sem samo nekaj poganjkov. Ali imate morda tudi kakšno priporočilo za shranjevanje lanu?
Viktorija iz Celja

- Oglas -

Lan

Lan je rastlina, ki ima za dobro rast kar nekaj zahtev. Poleg optimalne temperature pri kaljenju je zelo občutljiv tudi na svetlobo. Tako kot ima lan, ki ga sejemo za pridobivanje prediva, raje oblačne dni s krajšimi sončnimi obdobji, pa ima oljni lan veliko raje dolge in sončne dneve. Značilno pa je tudi, da težko prenese hitro menjavo temperatur. Občutljiv je tudi na pomanjkanje vode in prenese le kratkotrajne suše, zato ga je potrebno ob suši zalivati.

Tudi glede zemlje je lan kar zahtevna rastlina. Dobro uspeva na srednje težkih, zračnih in propustnih tleh. Lanu ustrezajo nevtralna tla. Zagotovo pa lan ne bo dobro uspeval na izrazito težkih (glinenih), prav tako pa tudi na lahkih (peščenih) tleh ne.

Sejati ga moramo v kolobarju, saj sam sebe ne prenaša, zato ga sejemo v širokem kolobarju. To pomeni, da ga na isto mesto sejemo vsakih 4‒6 let. V kolobarju naj sledi stročnicam (fižol, bob, grah, leča …) ali okopavinam ( krompir, koruza …).

- Oglas -

Lan je zaradi velike vsebnosti olja težko skladiščiti. Zato je potrebno, da skladiščimo le res zelo suho seme (vlaga semena mora biti pod 10 %). Seme posušimo tako, da ga 6 ur sušimo v pečici pri temperaturi 37‒38 oC. Seme skladiščimo v suhem prostoru, v zračni embalaži.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×