[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Lepota & KozmetikaPozitivni in negativni vplivi sončnih žarkov na naš organizem

Pozitivni in negativni vplivi sončnih žarkov na naš organizem

MORDA VAS ZANIMA

Sonce je po eni strani izjemno koristno za naše počutje in zdravje, po drugi strani pa lahko pretirana izpostavljenost sončnim žarkom brez ustrezne zaščite pripelje do resnih težav. Glavna nevarnost so seveda opekline, na dolgi rok pa obstaja povečano tveganje za kožnega raka. Vendar to ni edini negativni vpliv. Kot na mnogih drugih področjih je torej tudi tu ključ v zmernosti. Če boste poznali tako pozitivne kot negativne vplive, boste lažje ujeli »zlato sredino«, torej izkoristili pozitivne učinke sončnih žarkov in se izognili potencialnim nevarnostim …

- Oglas -

vplivi sončnih žarkov

Boljši spanec

Naravna svetloba pomembno prispeva k uravnavanju našega bioritma. Izpostavljenost sončnim žarkom je nujna za to, da naše telo ve, kdaj je dan in kdaj noč, torej čas za počitek. Tako je priporočljivo, da se zbujate skupaj s sončnim vzhodom in se začnete pripravljati na odhod v posteljo, ko začne sonce počasi zahajati. Pozimi je to sicer nekoliko težje, vendar poskušajte poskrbeti za to, da boste najbolj aktivni takrat, ko je na voljo čim več naravne svetlobe, nato pa se počasi umirite in si vzemite čas za sproščujoče dejavnosti, ki vam ne povzročajo stresa.

Več vitamina D in boljše razpoloženje

Sončni žarki so nujni za to, da se v našem telesu tvori vitamin D. Gre za vitamin, ki med drugim zmanjšuje tveganje za osteoporozo. Poleg tega pa obstaja pri ljudeh, ki jim primanjkuje tega vitamina, povečana nevarnost za depresijo.

Okvare vida

Prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom brez ustrezne zaščite lahko negativno vpliva na vaše oči. Predvsem po dopolnjenem 40. letu bi morali biti tako še posebej pozorni na uporabo kakovostnih sončnih očal.

Kožni izpuščaji

- Oglas -

Najbolj očiten znak, da smo bili predolgo izpostavljeni sončnim žarkom, so opekline. Vendar lahko pride v določenih primerih tudi do malce drugačne reakcije. Na koži se tako pojavijo izpuščaji, ki jih spremlja tudi srbečica. V skrajnih primerih pa je možna tudi zelo intenzivna alergijska reakcija (npr. mehurji), ki je lahko povezana z genetskimi dejavniki ali pa z okvarami jeter.

Hitrejše staranje kože

V zadnjih letih oziroma desetletjih je postala porjavela koža lepotni standard. Vendar tisto, kar je razumljeno kot lepo, ni nujno tudi zdravo. Ni namreč zgolj rdeča, opečena koža tista, ki nakazuje, da je prišlo do poškodbe. Tako morate dobro razmisliti, ali se sončenje na dolgi rok res splača. Med drugim s tem tvegate (pre)zgodnje staranje kože in nastajanje gubic. Tudi če niste na plaži, je tako dobro, da redno uporabljate kremo za obraz z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.

Pomoč pri aknah

V zmernih količinah lahko sončni žarki pomagajo pri določenih težavah s kožo. Mednje sodijo tudi akne. Vendar dermatologi opozarjajo, da je tu zelo težko ujeti zlato sredino. Malce sončnih žarkov lahko sicer res pomaga pri aknah, vendar lahko pretiravanje poveča tveganje za kožnega raka. Tako se v primeru težav z aknami ne bi smeli zanašati zgolj na to metodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×