Ščetkanje zob pred zajtrkom ali po zajtrku?

Kdaj si običajno lotite ščetkanja zob – neposredno po tem, ko se zbudite, torej še pred zajtrkom, ali šele po prvem obroku?

Sam svoj terapevt: 3 vprašanja, ki si jih morate zastaviti vsak dan

Terapija v lastni režiji ima lahko kljub temu ogromno koristi. Omogoča vam nadzor nad čustvi in počutjem.

Protibolečinska sredstva lahko, paradoksno, prispevajo h kroničnim bolečinam

Znano je, da je lahko pogosta uporaba protibolečinskih sredstev problematična. Zdaj pa so raziskovalci odkrili, da ima lahko celo paradoksen učinek.

Onesnaženost okolja kriva že za najmanj 9 milijonov smrti letno

Raziskovalci so ugotovili, da je bila onesnaženost okolja leta 2019 kriva za najmanj 9 milijonov prezgodnjih smrti.

Migrene lahko povečajo nevarnost za zaplete med nosečnostjo

Z migrenami se spopada kar približno 20 odstotkov žensk v rodni dobi. Raziskovalci so bili pozorni na najbolj tipične zaplete, povezane z nosečnostjo.

Naravna škropiva za pogoste bolezni v sadnem vrtu

Kot vsake vrtnine pa imajo tudi sadne grmovnice in drevesa svoje škodljivce ter bolezni, ki jih je treba spremljati in nadzorovati, saj nam lahko v nasprotnem primeru uničijo pridelek ali pa celo kar sadno rastlino samo.

Marko Slapnik: »Prevajam jezik narave v govorico ljudi«

Težko je v le nekaj odstavkih opisati, s čim vse se ukvarja Marko Slapnik, vedno nasmejani gospod, ki vsakogar zlahka začara s svojo pozitivno energijo in širi svoje navdušenje nad naravo in Solčavskim, od koder prihaja.

Kako nevarni so v resnici sončni žarki?

Večina ljudi se iskreno začudi, ko izvedo, da so tudi sončni žarki, ki jih dobimo pri delu na vrtu, na sprehodu, na kolesu ali v gorah, prav tako škodljivi.
Lepota & kozmetikaPozitivni in negativni vplivi sončnih žarkov na naš organizem

Pozitivni in negativni vplivi sončnih žarkov na naš organizem

MORDA VAS ZANIMA

Sonce je po eni strani izjemno koristno za naše počutje in zdravje, po drugi strani pa lahko pretirana izpostavljenost sončnim žarkom brez ustrezne zaščite pripelje do resnih težav. Glavna nevarnost so seveda opekline, na dolgi rok pa obstaja povečano tveganje za kožnega raka. Vendar to ni edini negativni vpliv. Kot na mnogih drugih področjih je torej tudi tu ključ v zmernosti. Če boste poznali tako pozitivne kot negativne vplive, boste lažje ujeli »zlato sredino«, torej izkoristili pozitivne učinke sončnih žarkov in se izognili potencialnim nevarnostim …

- Oglas -

vplivi sončnih žarkov

Boljši spanec

Naravna svetloba pomembno prispeva k uravnavanju našega bioritma. Izpostavljenost sončnim žarkom je nujna za to, da naše telo ve, kdaj je dan in kdaj noč, torej čas za počitek. Tako je priporočljivo, da se zbujate skupaj s sončnim vzhodom in se začnete pripravljati na odhod v posteljo, ko začne sonce počasi zahajati. Pozimi je to sicer nekoliko težje, vendar poskušajte poskrbeti za to, da boste najbolj aktivni takrat, ko je na voljo čim več naravne svetlobe, nato pa se počasi umirite in si vzemite čas za sproščujoče dejavnosti, ki vam ne povzročajo stresa.

Več vitamina D in boljše razpoloženje

Sončni žarki so nujni za to, da se v našem telesu tvori vitamin D. Gre za vitamin, ki med drugim zmanjšuje tveganje za osteoporozo. Poleg tega pa obstaja pri ljudeh, ki jim primanjkuje tega vitamina, povečana nevarnost za depresijo.

Okvare vida

Prekomerna izpostavljenost sončnim žarkom brez ustrezne zaščite lahko negativno vpliva na vaše oči. Predvsem po dopolnjenem 40. letu bi morali biti tako še posebej pozorni na uporabo kakovostnih sončnih očal.

Kožni izpuščaji

- Oglas -

Najbolj očiten znak, da smo bili predolgo izpostavljeni sončnim žarkom, so opekline. Vendar lahko pride v določenih primerih tudi do malce drugačne reakcije. Na koži se tako pojavijo izpuščaji, ki jih spremlja tudi srbečica. V skrajnih primerih pa je možna tudi zelo intenzivna alergijska reakcija (npr. mehurji), ki je lahko povezana z genetskimi dejavniki ali pa z okvarami jeter.

Hitrejše staranje kože

V zadnjih letih oziroma desetletjih je postala porjavela koža lepotni standard. Vendar tisto, kar je razumljeno kot lepo, ni nujno tudi zdravo. Ni namreč zgolj rdeča, opečena koža tista, ki nakazuje, da je prišlo do poškodbe. Tako morate dobro razmisliti, ali se sončenje na dolgi rok res splača. Med drugim s tem tvegate (pre)zgodnje staranje kože in nastajanje gubic. Tudi če niste na plaži, je tako dobro, da redno uporabljate kremo za obraz z dovolj visokim zaščitnim faktorjem.

Pomoč pri aknah

V zmernih količinah lahko sončni žarki pomagajo pri določenih težavah s kožo. Mednje sodijo tudi akne. Vendar dermatologi opozarjajo, da je tu zelo težko ujeti zlato sredino. Malce sončnih žarkov lahko sicer res pomaga pri aknah, vendar lahko pretiravanje poveča tveganje za kožnega raka. Tako se v primeru težav z aknami ne bi smeli zanašati zgolj na to metodo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×