0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPrijatelji – skrivna »sestavina« za zdravo življenje

Prijatelji – skrivna »sestavina« za zdravo življenje

MORDA VAS ZANIMA

Kako na naše življenje vplivajo prijatelji? Kadar se omenja zdravo življenje, večina ljudi pomisli predvsem na prehrano in gibanje. Čeprav sta to vsekakor izjemno pomembna dejavnika za dobro zdravje in počutje, pa ne smemo pozabiti na druge vplive. Kot razkrivajo študije, naj bi bilo naše zdravje močno odvisno tudi od prijateljskih vezi, ki smo jih stkali. Ljudje, ki imajo dobre prijatelje, so tako v povprečju precej bolj zdravi od tistih, ki so socialno izolirani.

- Oglas -

Prijatelji

Neposredna povezava s telesnim zdravjem

Raziskovalci so ugotovili, da obstaja pri posameznikih, ki imajo v svojem življenju vsaj enega tesnega prijatelja, precej manjše tveganje za različne zdravstvene težave. Med drugim za povišan krvni tlak, kronična vnetja v telesu in za povišano telesno težo.

Lažje spopadanje s travmatičnimi situacijami

Skorajda nemogoče je, da bi se v življenju povsem izognili situacijam, ki lahko povzročijo travmo. Vendar pa so raziskave pokazale, da je možnost za to, da bi se pri spopadanju s težkimi življenjskimi preizkušnjami razvila resnejša travma, precej manjša, če imamo ob sebi iskrene prijatelje.

- Oglas -

Kadar ste obkroženi s prijatelji, ste privlačnejši za druge

Manjša študija, ki so jo izvedli na eni izmed kalifornijskih univerz, je razkrila, da imajo prijatelji vpliv tudi na to, kako nas dojemajo drugi. Udeležencem so najprej pokazali fotografije skupin, nato pa še fotografije posameznikov s prejšnje fotografije. Pri ocenjevanju privlačnosti so sodelujoči posameznikom namenili precej višje ocene takrat, ko so bili obkroženi s prijatelji, kot na individualnih fotografijah, čeprav je šlo v resnici za iste ljudi.

Osamljenost lahko resno načne vaše zdravje

Zanimivi, obenem pa zaskrbljujoči so podatki o tem, kako močno lahko osamljenost v zrelih letih vpliva na dolžino življenja. Starostniki, ki jim primanjkuje socialnih stikov, tako v povprečju umrejo precej prej od tistih, ki se pogosto družijo s prijatelji ali z družinskimi člani.

Lažje doseganje zastavljenih ciljev

Morda ste se odločili, da boste jedli bolj zdravo, opustili kajenje, začeli z redno telovadbo, zmanjšali količino alkohola, ki ga popijete, izgubili odvečne kilograme ipd., a če nimate dobrega podpornega sistema, je možnost, da boste že kmalu opustili načrte, precej večja. Ljudje, ki imajo podporo prijateljev, večinoma precej lažje spremenijo svoje nezdrave navade. Tako prijatelji tudi posredno vplivajo na to, kako zdravi smo in kako dobro se počutimo. Očitno je torej, da ne bi smeli zanemarjati pomena tesnih prijateljstev. Poskrbite, da si boste vzeli čas za ohranjanje pristnih odnosov – številne obveznosti lahko počakajo, medtem ko prijatelji ne bodo čakali v neskončnost.

NAJNOVEJŠE