0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVodnik za hujšanje: Popolna preobrazba telesa in duha

Vodnik za hujšanje: Popolna preobrazba telesa in duha

MORDA VAS ZANIMA

Joj, ti kilogrami! Ukvarjanje in nezadovoljstvo s svojim telesom ostaja večni problem. Je to vedno upravičeno? Da, kadar je vprašljivo zdravje. Ne, kadar nas k takšnemu razmišljanju vodita nečimrnost in primerjanje z drugimi. Izkoristite čas čim bolj optimalno in preobrazite telo in duha tako, da bo vaše edino vodilo zadovoljnost s samim seboj.

- Oglas -

Najpomembnejši je odnos do sebe

Telo je tempelj našega zemeljskega bivanja. Dano nam je, da lahko z njim potujemo naokoli in raziskujemo svet. Bolj ko bo zdravo in zadovoljno, več radosti bomo čutili v sebi. Človek ni zgolj telo. Je telesno, umsko in duhovno bitje. Kadar se ravnotežje v telesu poruši, pride do določenih odstopanj, ki težijo k slabemu počutju. Zatorej. Ne bodimo do njega preveč mačehovski in sovražni.

Ne verjamem v diete, ki izvajajo pritisk na telo in čustva. Povzročajo stres, napetost in nervozo. Ne verjamem v »čudežne« prehranske in tehnološke pripomočke, ki vam čez noč oblikujejo telo, znižajo težo in spraznijo denarnico. Ne verjamem, da lahko izgubite kilograme čez noč s čudežnimi praški. Program za izgubo teže je treba skrbno načrtovati. In vztrajati.

Nega telesa mora vsebovati celostni pristop: ljubiti sebe, svoje telo in druge. Se zdravo prehranjevati, vključiti gibanje in sprostitev. Predvsem verjamem, da so pozitivne misli tiste, ki določajo, kako bomo gledali nase in na svoje telo.

- Oglas -
Poletno hujšanje

In kakšna je idealna teža? O idealni teži govorimo takrat, ko se v svojem telesu počutimo dobro, smo zdravi, se počutimo zadovoljni, privlačni in seksi. Takrat, ko v ogledalu zagledamo svojo podobo in nas spreleti občutek občudovanja. Takrat smo dosegli idealno težo.

Odnos do sebe se zrcali v odnosih, ki vam jih izkazujejo drugi. Najprej najdite in začutite ljubezen do sebe, šele nato jo boste začeli prejemati od zunaj. Začnite ustvarjati novo podobo v svojem notranjem svetu. O sebi, ljudeh in življenju na sploh začnite misliti le najbolje. Poslušajte svoje občutke. Spoznavajte, kaj je za vas najboljše, poskušajte se razumeti, se čutiti in misliti nase. Ljubiti sebe je vaša prva naloga, šele nato pride vse drugo. S tem se začne jutro in zavedanje samega sebe.

Pri prenajedanju gre za motnjo prehranjevanja. Zakaj motnja? Ker pri tem počenjate nekaj, česar si ne želite. Čeprav tega ne želite in veste, da za vas to ni dobro, se ne morete upreti prekomernemu vnosu hrane. V večini primerov je ta vnos tudi nenadzorovan.

Zakaj hočete biti debeli?

Vsake toliko časa se odločite za diete. Ob tem vztrajate nekaj dni. Že stotič se odločite, da boste tokrat resnično uspeli, a se kmalu zopet vrnete v stare tirnice prenajedanja. Zakaj počnete nekaj, kar je v nasprotju s tem, kar si želite? Zakaj vam ne uspe uživati ob hrani in jo spoštovati? Odgovor je preprost. Dokler ne pričnete ljubiti in spoštovati sebe, vam ne bo uspelo. Pričnite najprej zdraviti svoj odnos do sebe. Hrana je zgolj posledica nekega vzroka, ki vas je pripeljal do prenajedanja. Ko bo pozdravljen vzrok in s tem duša, bo prekomerno uživanje hrane zgolj preteklost.

Večina programov za izgubo teže je usmerjena na telo. Oblikovanje telesa s telovadbo in dieta. Osebno sem mnenja, da se lahko težav s hrano za vedno znebite le, če pogledate globje, v podzavestne vzorce. Zakaj se nenehno ukvarjate s hrano in zakaj hočete biti nezadovoljni s seboj, s svojim telesom? Zakaj hočete biti debeli? Zakaj se nimate radi? Zakaj se ne spoštujete?

- Oglas -

Ko boste prišli do ljubezni do sebe, se boste za vedno odpovedali hujšanju. Pomembno je, da svoje misli namesto k izgubi teže usmerite k temu, da ugotovite, zakaj nočete shujšati, če nenehno o tem razmišljate. Začnite raje iskati odgovore na to, se poglabljati vase, kot da nenehno iščete po internetu, katere diete še niste preizskusili.

Besedo dieta črtajte iz svojega besednjaka. Spremenite pogled nase. Začnite ljubiti sebe in svoje telo točno takšno, kot je v tem trenutku. Ne glejte nanj kot na sovražnika. Komunicirajte z njim in ga sprašujte, zakaj vam ne dovoli biti vitki. Če imate v podzavesti vzorec, da si ne zaslužite biti lepi ali vitki, boste po vsaki tako imenovati dieti, ki so kratkoročne, ponovno zapadli v sistem prekomernega prehranjevanja.

Poletna prehrana za hujšanje

Začnite jesti kot suha oseba

Verjamem, da že dolgo sovražite hujšanje. Sovražite svojo obsedenost s hrano. Sovražite, da se vsi dnevi vrtijo okoli hrane in nezadovoljstva ob pogledu na vaše telo. Zamislite se in se vprašajte, ali ni hujšanje, prenajedanje, hujšanje vaš način življenja.

Poglejte si življenje suhih zadovoljnih ljudi. Ni res, da lahko pojedo vse, pa se ne zredijo. Takšni ljudje imajo pravilen odnos do hrane. Zanje ne obstaja hrana, ki bi jim bila prepovedana. Jedo, kar koli hočejo, kadar koli hočejo. Preprosto jedo, ko so lačni, in nehajo, ko so siti. To je vsa filozofija. Začnite jesti kot suha oseba. Bodite potrpežljivi in dajte telesu in svojemu načinu razmišljanja čas, da se privadi na nov način življenja. Ne obremenjujte se s kilogrami, ampak uživajte v vsakdanjih trenutkih. Svoji prehrani dodajte živila, ki imajo hranilne snovi, ki jih potrebuje vaše telo.

Kako bo običajno potekal takšen način preobrazbe?

Od začetka boste še vedno posegali po nezdravi hrani, kajti po tolikih letih nezdravega prehranjevanja je nemogoče pričakovati, da bosta vaša telo in um zaploskala od sreče, ker ste se začeli prehranjevati bolj zdravo. Nasprotno. Pohvalite se, da ste pričeli s spremembo, ki se vedno začne pri drugačnemu razmišljanju. Vsak dan si ponavljajte, da jeste in živite zdravo. Bodite vztrajni in potrpežljivi. Pustite hrano kot takšno pri miru, počnite stvari, ki jih imate radi. Ne zapirajte se vase, ne grajajte se. Nadaljujte z novim načinom razmišljanja. Postopoma boste začeli hrepeneti po manjših količinah hrane in tudi po bolj zdravi hrani. Verjamem, da boste s časom prišli do hrane, ki je glavni vir zdravja, dobrega počutja in energije – sveže sadje in pisane solate.

Spremenil se bo tudi okus hrane. Postal bo intenzivnejši in prijetnejši. Čeprav se trenutno prekomerno prehranjujete, svoje telo dejansko stradate. Stradate ga s praznimi kalorijami in snovmi, ki niso hranljive. Prepričana sem, da ne glede na količino hrane, ki jo pojeste, v njej ni bilo nič takšnega, kar bi vaše telo nahranilo. Vaše telo nenehno strada, kljub velikim količinam prehransko osiromašene hrane. Pri tem trpite tako psihično, čustveno in duhovno.

Človek se v tem primeru tudi družbeno izolira. Prepričana sem, da veste, kam vas vodi srce, kaj si želite, kaj je za vas najbolje. Znak debelosti pomeni, da zanikate samega sebe, da se ne počutite varne, da bi izkusili radosti, ki jih ponuja življenje. Obdajate se za vas varnim oklepom debelosti in ne naredite koraka naprej v življenje. Ne upate si živeti. Zaklenili ste se v svoj svet, svet omame, iz katerega ne upate stopiti. Zaradi debelosti niste nič bolj varni.

Prenajedanje

Kako preseči začarani krog prenajedanja?

Prenajedanje je oblika zasvojenosti. Tudi to je nujno, da si priznate: S hrano sem zasvojen. To je prvi korak. Ne zmorem sam. Drugi korak. Potrebujem pomoč. Tretji korak. Želim spremeniti pogled na svoje telo in prehranjevanje. Četrti korak. Pričnem zdaj. Peti korak. Akcija.

Naj se vrnem k temu, zakaj želite biti močnejše postave. Najprej se morate razumeti, nato se naučiti, kako k težavi pristopiti in jo odpraviti. Ko se boste odločili za spremembo, potrebujete načrt. Če ne, boste samo želeli in sanjarili, kaj bi radi naredili.

Če ne boste spremenili pogleda nase, je vse figo vredno. Po vsaki dieti se boste vrnili nazaj k staremu načinu prehranjevanja, če se boste vpisali na telovadbo, boste hitro omagali, ker dejansko ne želite narediti nič. Noben vaditelj vam ne more pomagati, ker boste našli milijon izgovorov, zakaj ne morete telovaditi. Skrili se boste za tisoč in eno boleznijo. Vprašajte se raje, zakaj imate vse to. Zato, ker vztrajate v vlogi žrtve, v vlogi, da niste dovolj dobri, da niste vredni biti lepi, ljubljeni, uspešni. To so pomembni vzroki vaše debelosti.

Ko boste spreminjali način razmišljanja, bo vaše telo še nekaj časa takšno, kot je. A samo navzven. V svoji podobi negujte podobo, ki si jo želite. Tu vztrajate. Vse drugo se bo prilagodilo temu načinu razmišljanja. Dokler ne bo prišel tisti dan, ko prehrana ne bo več problem, ko boste začutili, da v hrani uživate. In da kilogrami kopnijo sami od sebe. A ne bo držalo. Kopneli bodo pričeli zaradi vašega novega načina razmišljanja.

Morda vam je ta način razmišljanja za zdaj še tuj. A tako deluje moj program in program je uspešen. Ko ljudje želijo spremeniti način razmišljanja, pogled nase in odnosa do prehrane, se resnično prične vaš proces izgube kilogramov.

Pri običajnih dietah najprej kilograme izgubite hitreje, potem gre proces počasneje, dokler se ne ustavi. Ker se nekaj časa ne zgodi nič, obupate in zapadete nazaj v iste tirnice in kilograme v kratkem času dobite nazaj. Zakaj? Ker niste spremenili odnosa do sebe in prehrambnih navad.

Kako spremeniti način razmišljanja?

 1. Poglobite se vase in razmislite, kakšni so psihični in čustveni vzroki vaše debelosti.
 2. Bodite pozorni na to, da vsak dan ponudite telesu vsa tista hranila, ki jih potrebuje, in to v takšni obliki, da jih lahko prebavi.
 3. Vsak dan si predstavljajte, kakšni si želite biti.
 4. Dnevno si ponavljajte afirmacije: Sem čudovita oseba. Prehranjujem se zdravo. Sem polna energije, vitalna, srečna, zadovoljna. Ima čudovito telo, v katerem se počutim odlično. Imam se rada …

Hrana je za zdravje izrednega pomena. »Jemo zato, da živimo. Ne živimo zato, da jemo,« rada rečem. Če se boste pravilno prehranjevali, imate veliko več možnosti, da boste ostali zdravi in da se boste dobro počutili. Zdrava prehrana vam daje tudi več moči in energije za vsakdanja dnevna opravila.

Zdravo prehranjevanje

Kaj sploh je zdravo in pravilno prehranjevanje?

To je težko reči. Danes imate na trgu nešteto ponudnikov, ki vam diktirajo, kaj je prav in kaj ne. Obljubljajo diete, ki bodo stoodstotno delovale, čudežne napitke in preparate, ki vam pomagajo izgubiti težo, brez večjega napora. Ne nasedajte tem instant obljubam.

Stari pregovor pravi: Brez muje se še čevelj ne obuje. In tudi pri sestavi jedilnika, ki bo učinkoval, ne gre tako enostavno.

Dejstvo je, da konzervirana in predelana hrana ni zdrava. Tudi hitra hrana škoduje zdravju. Sladkor in kofein sta krivca za velik del zdravstvenih težav. Celice telesa so žive, zato za rast potrebujejo živo hrano. Med živo hrano spadajo sadje, zelenjava, žita …

Danes je vedno več zagovornikov vegetarijanske in veganske hrane. Če vam je takšen način prehranjevanja blizu, ga sprejmite, če ne, še vedno kombinirajte svoj jedilnik z mesom.

Sodobna prehrana zmanjšuje zmogljivost imunskega sistema. Vsebuje veliko predelane hrane in živalskih proizvodov ter malo rastlinske hrane, predvsem sveže zelenjave. Povečano uživanje predelane hrane, umetne hrane, prehranskih dopolnil in rakotvornih elementov, ki jih takšna hrana vsebuje, škodi našemu zdravju.

Zaradi takšne hrane ljudje postajajo bolni. Hrana naj ne bi izpolnjevala osnovnih prehranskih funkcij, temveč mora prinašati človeku koristi, kot sta odpornost proti boleznim in boljše zdravje.

Vitamini in minerali ne zadostujejo, potrebne so tudi fitokemične spojine, ki jih najdemo v rastlinah.

Predelana živila, kot so npr. beli kruh, žemljice, čips, testenine, krofi, kosmiči, gazirane pijače, pripravljene omake, prilivi ipd., vsebujejo aditive, barvila, konzervanse za podaljšani rok trajanja. To nikakor ni zdravo za človeka.

Pri sodobni prehrani ne govorimo le o pomanjkanju mikrohranil, temveč o pomanjkanju rastlinskih spojih, ki krepijo odpornost.

Prehranskih teorij je veliko. A vse se strinjajo, da je zelenjava zdrava. Študije kažejo, da je uživanje zelenjave najboljši dejavnik pri preprečevanju kroničnih bolezni. Ne predelana prehrana ne živalski proizvodi ne vsebujejo večje količine antioksidantov in fitokemičnih snovi, zato sodobna prehrana močno spodbuja razvoj bolezni. Antioksidanti pomagajo pri odstranjevanju prostih radikalov. Brez zadostne količine antioksidantov presežek prostih radikalov povzroča vnetja in zgodnje staranje.

Vitamin C, vitamin E, folat, selen in druge fitokemične spojine, ki delujejo antioksidantno, so v sadju, zelenjavi in drugih rastlinah.

Kot že rečeno, v predelani hrani in hrani živalskega izvora jih ne najdemo v dovolj velikih količinah.

Povedati moram tudi to, da prosti radikali niso zgolj slabi. Uničujejo namreč odpadke v telesu. Problem je v tem, da ima telo naravno potrebo po razmeroma velikih odmerkih antioksidantov. Če jih ne dobimo dovolj, število prostih radikalov narašča, zato uničujejo tudi zdravo tkivo.

Zelenjava, zlasti listnata, je bogata s temi snovmi. Ko jemo veliko raznovrstne nepredelane zelenjave, se zvišajo naše zmožnosti za ohranjanje zdravja in daljše življenje.

Priporočam uživanje te zelenjave: kitajsko zelje, rdeča in zelena paprika, korenje, blitva, šparglji, brokoli, ohrovt, grah, buča …

Prehrana je lahko dobra za zdravje, če obsega širok razpon sprejemljivih makrohranil. Npr. več maščob in manj ogljikovih hidratov ali več ogljikovih hidratov in manj maščob. Vendar zdravstvene koristi prehrane niso določene s količino maščob ali ogljikovih hidratov, temveč s količino in raznolikostjo mikrohranil.

Ko telo prikrajšamo za mikrohranila rastlinskega izvora, oslabimo imunski sistem in smo izpostavljeni okužbam in rakavim obolenjem.

Zatorej svoja telesa moramo hraniti s hrano, ki je najbogatejša z mikrohranili. Znanstveniki so že večkrat dokazali, da ljudje, ki jedo več naravne rastlinske hrane (zelenjave, sadja in stročnic), redkeje zbolijo.

Jedilnik

Splošne smernice za sestavo jedilnika

Vedite, da niti dva človeka nista enaka, zato je zelo pomembno, da se oseba o sestavi jedilnika pogovori s strokovnjakom, s katerim sestavita jedilnik glede na njegovo zdravstveno stanje, fizično aktivnost, dnevni urnik, način in življenjski slog.

 • Pomembno je, da obroke vsak dan jeste ob istem času.
 • Obroki naj bi bili praktično brez navadnih ogljikovih hidratov, kot jih vsebujejo beli kruh, beli riž, bele testenine, sladkor.
 • Uporabljate le ogljikove hidrate, ki ne sproščajo veliko inzulina v telesu.

Kakšno vlogo ima inzulin?

Inzulin pomaga skladiščiti maščobo v telesu. Če inzulina ni, se maščoba ne more skladiščiti. Ta živila se v strokovnem jeziku imenujejo živila z nizkim glikemičnim indeksom. V veliko primerih se zgodi, da zapadete v tako imenovano »abstinenčno krizo«, ker ste s hrano zasvojeni. Pravzaprav ste zasvojeni z inzulinom, ki ga hrana sprošča. Sproščanje inzulina povzročajo ogljikovi hidrati. In če jih jemo občutno manj, kot ste navajeni, sprostite tudi manj inzulina. Zato se pojavi kriza.

To se zgodi, ker zaradi pomanjkanja ogljikovih hidratov, ki ste jih bili do zdaj navajeni jesti, pade količina sladkorja v krvi. Lahko se zgodi, da boste občasno začutili vrtoglavico, razdražljivost in slabo počutje. Nobene panike! Ne sezite po sladkorju. Telo se bo na nizko raven inzulina navadilo. V tem času si za premagovanje padca sladkorja pomagajte z »mašili«, kot so grenivka, skleda zelene solate, kislo zelje, topel čaj brez sladkorja, voda, savna, prhanje z vročo vodo …Topel objem vaših podpornikov.

 • Če vas bo zeblo, čez dan pijte nesladkan topel sadni čaj. Priporočljivi dnevni vnos tekočine je 2–4 litre. Vendar nikoli manj kot 2 litra. Seveda je tudi vnos tekočine odvisen od fizične aktivnosti in načina življenja.
 • Priporočljivo je tudi, da zjutraj na tešče popijete 2–3 dcl mlačne vode. Če vam ustreza, dodajte še žličko jabolčnega kisa ali limone za boljšo prebavo.
 • Ena od preizkušenih metod je ta, da pijete več vode kot pred hujšanjem. Vedno ko pomislite na hrano, najprej popijte kozarec vode. Popijete ga lahko tudi pred vsakim obrokom. Velikokrat se zgodi, da smo žejni, čeprav mislimo, da smo lačni.

Nekaj o ogljikovih hidratih (OH)

Pojavlja se vprašanje, ali naj način prehranjevanja temelji na tem, da ne jeste več OH. Načeloma to drži. Vendar gre za tako imenovane »slabe OH«. Tiste, ki imajo visok glikemični indeks. Ti so odsvetovani, priporočljivo je prehranjevanje z dobrimi OH, z nizkim glikemičnim indeksom. To so polnozrnat kruh, na vodi kuhani ovseni kosmiči, nerafiniran riž, polnozrnate testenine itd.

Kaj je glikemični indeks? V literaturi ga najdete tudi pod oznako GI-indeks. Ta nam pove, kako močno neko živilo spodbuja trebušno slinavko k izločanju inzulina. Če jeste skupaj OH in maščobe, vam bo inzulin, ki bo nastal zaradi OH, uskladiščil maščobe. Če jeste maščobe brez OH, jih ne boste uskladiščili v salo.

Diete, ki se osredotočajo samo na vnos kalorij, vam prepovedujejo vnos maščob. Diete, ki upoštevajo to, kaj jeste in v kakšnih kombinacijah, vam prepovedujejo predvsem slabe OH.

Sem privrženka raznovrstne, zdrave in polnovredne hrane. Pomembno je, da živila pravilno kombinirate in se držite točnega urnika prehranjevanja.

Da se telo očisti in spočije, priporočam, da si vsaj enkrat tedensko izberete sadni ali zelenjavni dan. Če imate dovolj močno voljo, se lahko odločite tudi zgolj za vodni dan ali dan, ko pijete samo nesladkani čaj.

Sladkor in živila z OH imajo visok glikemični indeks, veliko višji kot denimo maščobe. Če torej jeste sladkarije, se boste zredili oz. vam ne bo uspelo shujšati. Če pojeste masten zrezek, brez krompirja, riža ali testenin, boste, čeprav je to na prvi pogled nemogoče, shujšali.

Marsikdo pravi, da jé malo, a kilogrami nočejo skopneti. Seveda zato, ker ne jé pravilno. Med vašo prehrano so najbrž tudi OH z visokim GI, najverjetneje brez maščob. Treba je početi ravno obratno. Maščobe so dovoljene bolj kot OH. Vendar to ne pomeni, da nagovarjam, da jejte mastno hrano, da se kar cedi od nje. To je tudi odgovor na paradoks, zakaj so vegetarijanci, ki ne jedo maščob, lahko debeli. Debeli so, če se ne odpovedo prehranjevanju s »slabimi OH«.

Napisala sem splošno pravilo in za vaše vsakdanje prehranjevalne potrebe čisto zadošča. Če bi se prehranjevanja lotili z znanstvenega vidika, na vašo težo vpliva še marsikaj, vendar to ni moj namen. Če se boste držali napisanega, se dovolj gibali, imeli spoštljiv odnos do sebe in telesa, boste zadovoljni s svojo težo, ki jo boste lahko tudi kontrolirali in vzdrževali.

V začetku spremembe prehrambnih navad prehrambno kulturo usmerite k ukinjanju ali zmanjševanju ogljikovih hidratov (OH). Ne štejte ali znižujte kalorij, marveč ogljikove hidrate. Delež OH, ki naj bi jih dnevno zaužili, znaša le 40–60 g. To je edino pravilo, ki se ga je treba strogo držati, da izgubimo kilograme in kasneje želeno težo tudi obdržimo. Priporočljivo je, da je vsa druga hrana zdrava in raznovrstna, ne glede na kalorije. Treba se je izogibati sladkorju, sladkarijam, sladkemu sadju, belemu kruhu, picam, belemu rižu in belim testeninam, ocvrtemu krompirju oz. krompirju na splošno, alkoholu in sladkim pijačam.

V začetni fazi priporočam, da se tem živilom povsem odrečete. Ko se teža zniža, kdaj pa kdaj kakšno»prepovedano« živilo ne more škoditi. Možno je, da večini niti prijalo ne bo več.

Sladkor, živila iz bele moke, riž in drugi OH z visokim glikemičnim indeksom za telo niso tako bistveni, kot so denimo proteini, maščobe, aminokisline, vitamini, minerali …

Če imate specifične zdravstvene težave, se najprej posvetujte z vašim zdravnikom in mu razložite svoje nove cilje glede izgube teže. Skupaj se odločita, kako se bosta lotila tega.

Nekaj osnovnih, a pomembnih napotkov

 1. Nikoli si ne smete dovoliti, da bi bili lačni. Pomembno je, da dogovorjenih obrokov ne izpuščate. Dovoljeno je zmanjšati obroke, ne pa jih izpuščati.
 2. Svoje prehranjevanje je treba načrtovati en ali več dni vnaprej. Skrivnost uspešnega prehranjevanja je namreč v načrtnem nakupovanju hrane. Vedno je treba imeti doma na zalogi »zdrava« živila. Naj se ne zgodi, da zmanjka »vaše« hrane. Pomanjkanje zalog primerne hrane, vas lahko kaj hitro spet vrže med piškote, čokolado, ocvrt krompirček …
 3. Pomembno je tudi, da se naučite kupovati zdravo hrano. Zelo pomembno je branje nalepk pri živilih. Mnogi izdelki vsebujejo skrite OH. Poglejmo na primer jogurt brez sladkorja. Na prvi pogled se zdi krasno. Toda tak jogurt lahko kaj hitro postane puding, če so mu namesto sladkorja dodali škrob. Zato je treba na nalepki vedno pazljivo poiskati in prebrati kakšna je vsebnost OH.
 4. Zelo pomembna sta tudi vodenje dnevnika prehranjevanja in telesno gibanje.

Zakaj je tako težko doseči in ohraniti želeno težo? Odgovor je v vas. Preprosto nimate dovolj trdne volje, vztrajnosti in niste dovolj disciplinirani, da bi vam uspelo. Čez noč ne bo uspeha.

8 korakov do končnega cilja;

Samo osem korakov je potrebnih, da dosežete svoj končni cilj:

 1. Odločitev, da želite izgubiti določeno težo
 2. Odločitev, da načrt izpeljete do konca
 3. Disciplina, da se boste začetega držali do potankosti
 4. Odločitev, da spreminjate prehrambne navade, da ne hujšate
 5. Odločitev, da bodo spremenjene prehrambne navade postale trajne
 6. Redna telesna vadba
 7. Motivacija in vztrajnost
 8. Ljubezen in spoštovanje do sebe in svojega telesa

Primeri jedilnikov

Predlogi za kombiniranje živil v obrokih:

 • meso in zelenjava,
 • testenine in zelenjava,
 • riž in zelenjava,
 • riba in zelenjava.

Mesni meni

Takoj po bujenju: 2 dcl mlačne vode z limono, 5 suhih sliv

Zajtrk: skodelica ovsenih kosmičev z jogurtom in naribano jabolko, kefir ali kislo mleko

Malica: 3 mandarine, koprivni čaj

Kosilo 1: krožnik tople juhe brez zakuhe, piščančje prsi na žaru (150 g), maroška solata iz paradižnika in čičerke

Priprava solate: 1 majhna na drobno narezana čebula, pol male konzerve oplaknjene in odcejene čičerke iz konzerve, 1 večji paradižnik, 2 jušni žlici limone, 1 žlička olivnega olja, pest sesekljanega peteršilja, ščepec paprike in kumine. Vse sestavine zmešajte in pustite stati 10 minut, da se okusi zlijejo.

Kosilo 2: mango s piščancem

Mango narežite na drobne kocke. 1 svež rdeč čili, če ne, lahko tudi v prahu, file purana (cca 150 g) narežite na 1 cm široke trakove. Najprej prepražite na čebuli meso, dodajte mango in čili in nadalje pražite na šibkem ognju cca 3 min. Zalijte s 100 ml vode in kuhajte še 2 min. Začinite s kajenskim poprom in soljo. Če ne marate pikantnih začimb, pripravite brez čilija.

Malica: 3 mandarine

Večerja: čista juha, mešana solata

Pred spanjem: metin čaj z medom, 5 suhih sliv

Ribji meni

Takoj po bujenju: 2 dcl mlačne vode z limono, 5 suhih sliv

Zajtrk: kos polnozrnatega kruha, zelenjavni namaz, korenček, koprivni čaj

Malica: shake: jagode, voda (cca 3 dcl)

Kosilo1: čista juha, riba (glej recept), zelena solata

Recept:

Pečena škarpena z bučkami – za 1 osebo

Potrebujete:

 • 15 dag škarpeninega ali drugega ribjega fileja,
 • 1 bučko,
 • 1 paradižnik,
 • sol,
 • 1 žlico oljčnega olja,
 • ščepec bazilike,
 • 1 žlico belega vina (ali brez),
 • 5 dag svežega sira.

Priprava:

Ribji file obložite z narezanima bučko in paradižnikom, posujte s sesekljano baziliko, posolite ter prelijete z oljčnim oljem in vinom. Vse skupaj pecite v vroči pečici 20 min. Na koncu jed pokrijte s sirom in pecite še nekaj min, da se sir na ribi stopi. Postrezite z limono.

Kosilo 2:

Potrebujete: ribji file (150 g), belo vino, rožmarin,kapre, pehtran.

Pečico segrejte na 200 stopinj (180 ventilatorska). Ribji file položite v nameščen pekač in prelijte z nekaj žlicami belega vina. Dodajte rožmarin, kapre. Na file položite tudi nekaj na kolobarje narezanih limon. Pecite cca 20 min. Priloga je solata ali kuhana zelenjava.

Malica: naravni sok (grenivka, pomaranča), pest oreščkov

Večerja: porova juha

Pred spanjem: metin čaj z medom, 5 suhih sliv

Takoj po bujenju: 2 dcl mlačne vode z limono, 5 suhih sliv

Brezmesni meni

Takoj po bujenju: 2 dcl mlačne vode z limono, 5 suhih sliv

Zajtrk: skodelica ovsenih kosmičev z jogurtom in cimetom

Malica: ananas, zeleni čaj

Kosilo 1: mešana pražena zelenjava (10 dag) s tofujem (10 dag)

Recept: Na česnu ali čebuli podušimo zelenjavo. Zadnjih 5 minut dodamo še na koščke narezan tofu.

Kosilo 2: zelenjavna pica

Recept za cvetačno pico:

Sestavine, potrebne za pripravo (2 osebi):

 • 340 g surove cvetače,
 • 1 veliko jajce,
 • 75 g mocarelle (50 g naribane, 25 g narezane),
 • 2 žlici drobno naribanega parmezana,
 • ¼ čajne žličke suhe bazilike,
 • ¼ čajne žličke origana,
 • ¼ čajne žličke česna v prahu,
 • sol in poper po okusu,
 • 2 paradižnika (narezana na tanke rezine),
 • ½ rdeče čebule (drobno sesekljana),
 • 2 stroka česna (drobno sesekljana),
 • ¼ čajne žličke čilija,
 • svež origano/bazilika (za okras).

Priprava:

Pečico predhodno segrejte na 210 stopinj Celzija. Cvetačo očistite, jo naribajte ali pa jo grobo zmeljite v multipraktiku (pazite, da ni popolnoma zmleta). Zmleto cvetačo segrevajte v mikrovalovni pečici 5–6 minut (namesto mikrovalovne pečice lahko cvetačo skuhate na pari ali v vodi, v tem primeru morate iz cvetače odcediti odvečno vodo). Zmehčano cvetačo stresite v veliko posodo, dodajte jajce, naribano mocarello, parmezan, zelišča, česen (prah), sol in poper ter dobro premešajte. Zmes mora biti čvrsta. Pladenj obložite s papirjem za peko in nanj enakomerno v obliki kroga porazdelite pripravljeno zmes. Pladenj položite v pečico in pecite 15–20 minut oziroma do zlato rjave barve. Ko je »testo« pripravljeno, ga vzemite iz pečice in ga obložite z narezanimi paradižniki, čilijem, čebulo, česnom, za konec pa pico obložite še z narezano mocarello. Pico pecite še 10 minut. Ko je mocarella stopljena, pico vzemite iz pečice, jo okrasite z baziliko ali origanom, razrežite in postrezite. Ker je pica narejena iz zelenjave, lahko tisti, ki so mesojedi, pico uporabite kot prilogo k mesu ali pico obložite še s tuno, mletim mesom, šunko ali pršutom. Prepustite se domišljiji.

Malica: ananas

Večerja: zeljna solata s fižolom

Pred spanjem: metin čaj z medom, pet suhih sliv

Napitek za razstrupljanje telesa

Pijte ga vsako jutro na tešče en teden. Uro po napitku ne jejte nič. Sestavine so za približno 2 osebi.

Zanj potrebujete:

 • 500 ml vode,
 • šest svežih limon,
 • koren ingverja,
 • tri grenivke,
 • štiri stroke česna,
 • pol žličke kumine v prahu,
 • štiri sveže metine liste,
 • 3 žličke lanenega olja.

Priprava: Stisnite sok iz limon in grenivk. Nato v mešalniku dobro zmešajte ingverjev koren in česen z nekaj vode. Tekočino precedite in primešajte k soku limon in grenivk. Nato dodajte še mleto kumino in laneno olje. Dobro premešajte, dodajte sesekljane liste mete in popijte.

.

NAJNOVEJŠE