0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaMajhna stanovanja: kako najti prostor za sobne rastline?

Majhna stanovanja: kako najti prostor za sobne rastline?

MORDA VAS ZANIMA

Bivalni prostori, napolnjeni z zelenimi rastlinami, imajo lahko izjemno pozitiven vpliv na naše počutje, obenem pa tudi na zdravje. Za večino je zelo pomirjajoč že sam pogled na zelene rastline, ki v hipu poživijo celo najturobnejše prostore in vanje vnesejo košček narave. Poleg tega pa so lahko rastline zelo koristne za prečiščevanje zraka, s čimer poskrbijo za bolj zdravo dihanje. Toda zaplete se lahko, če živite v precej majhnem stanovanju, ki je že v osnovi prenatrpano.

- Oglas -

Vendar pa to na srečo ne pomeni, da se morate povsem odpovedati zelenim rastlinam ali pa se morda zadovoljiti zgolj z eno ali dvema. Obstaja namreč precej koristnih trikov in pripomočkov, s pomočjo katerih lahko tudi zelo majhno stanovanje spremenite v zeleno oazo, v katero se boste z veseljem vračali.

1. Poličke brez zabijanja žebljev

Čeprav vam morda zmanjkuje površin, kamor bi lahko postavili rastline, obstaja precejšnja verjetnost, da imate vsaj na stenah še vedno na voljo precej neizkoriščenega prostora. Najpreprostejša možnost za izkoristek tega prostora so police, ki ne zahtevajo zabijanja žebljev. Ta rešitev je seveda še posebej praktična, če živite v najemniškem stanovanju. Poskrbite le, da bo sistem pritrjevanja dovolj zanesljiv oziroma da bo zagotovljena ustrezna nosilnost za posamezno sobno rastlino (tudi po tem, ko jo boste zalili!).

2. Mreže

Površino sten lahko izkoristite tudi z mrežami, ki so nekakšna alternativna stojala za sobne rastline. Če vam na tleh zmanjšuje prostora za postavitev (novega) stojala, so lahko torej tovrstne mreže izjemno praktična rešitev. Njihova dodatna odlika je zanimiv videz. Tako bo vaše stanovanje malce bolj posebno.

- Oglas -

3. Spregledana mesta – npr. vrh omare

Tudi če se vam zdi, da vam je povsem zmanjkalo prostora, kamor bi lahko postavili sobne rastline, najverjetneje obstaja še kar nekaj neizkoriščenih kotičkov. Ne omejujte se samo na klasična območja, kamor ljudje sicer postavijo rastline, ampak bodite malce bolj kreativni. Morda lahko sprostite nekaj prostora na vrhu omare? Kaj pa, če bi postavili sobno rastlino kar na sredino jedilne mize, namesto običajnega šopka (npr. na malce višje stojalo, ki bo učinkovalo podobno kot vaza, obenem pa vam rastlina tako ne bo v napoto med obedovanjem)? Če se boste natančno razgledali okoli sebe, boste zagotovo odkrili kar nekaj manj predvidljivih možnosti.

4. Izbira rastlin, ki ne zahtevajo veliko svetlobe

Težava pri manjših stanovanjih je lahko tudi to, da na voljo ni veliko oken. Čeprav lahko morda najdete še nekaj prostora za sobne rastline, gre tako večinoma za območja, ki jih ne doseže veliko sončnih žarkov. To seveda ne pomeni, da ne morete izkoristiti teh kotičkov, ampak predvsem to, da morate biti malce bolj previdni pri izbiranju rastlin, ki jih boste prinesli v svoje stanovanje. Prednost dajte sobnim rastlinam, ki ne potrebujejo veliko neposredne sončne svetlobe. Obstaja kar precej vrst, ki bi jim lahko prevelike količine neposredne svetlobe celo škodile. Tako vam bodo zagotovo hvaležne, če jih boste postavili na nekoliko bolj senčno mesto.

5. Viseče in zračne rastline

Dobra izbira za manjša stanovanja so lahko tudi klasične viseče in t. i. zračne rastline. Slednje za rast niti ne potrebujejo lončka z zemljo, s čimer lahko prihranite še nekaj dodatnega prostora. Čeprav vpliv na podobo prostora ne bo tako izrazit, kot če bi v stanovanje prinesli ogromno sobno rastlino, lahko tudi z visečimi rastlinami postopoma občutno pozelenite svoje stanovanje. Tako se bo vaše stanovanjce korak za korakom preobražalo v mini urbano džunglo, ki bo prava paša za oči, ne da bi imeli pri tem občutek prenatrpanosti. Nasprotno: zelene rastline lahko v prostor vnesejo zračnost in odprtost, zato bo stanovanje precej manj utesnjujoče.

.

NAJNOVEJŠE