0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehrana5 metod za ublažitev bolečin v dlaneh in zapestju zaradi uporabe računalnika

5 metod za ublažitev bolečin v dlaneh in zapestju zaradi uporabe računalnika

MORDA VAS ZANIMA

Pogosta uporaba računalnika je nemalokrat kriva za bolečine v različnih delih telesa. Ponavljajoči se gibi med tipkanjem in uporabo miške lahko na primer privedejo do bolečin v vratu in hrbtu, še posebej če pri delu ne uporabljate ustreznega stola in mize. Zelo verjetna posledica pogoste uporabe računalnika pa so tudi bolečine v zapestju in dlaneh. Če so bolečine zelo hude, je vsekakor smiselno, da obiščete zdravnika, ki bo lahko preveril, ali niso v ozadju resnejše poškodbe. Pri blažjih oblikah bolečine in napetosti v dlaneh ali zapestju pa si lahko pomagate z ukrepi, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. Vsekakor ne čakajte predolgo, saj se lahko tudi navidezno nedolžna težava hitro razvije v precej neprijetno poškodbo.

- Oglas -

1. Redni odmori med delom

Osnova so seveda redni odmori. Poleg malce daljših odmorov, ko vstanete in razgibate celotno telo, so priporočljivi tudi dodatni, krajši odmori, namenjeni predvsem počitku dlani in zapestij. Vsakih 10 minut se priporoča vsaj 30 sekund odmora. Pustite, da dlani preprosto počivajo v vašem naročju, po želji pa lahko izvedete tudi nekaj enostavnih vaj za razgibavanje dlani in zapestij. Medtem lahko zaprete oči, ki so najverjetneje prav tako precej obremenjene.

2. Krajšanje predolgih nohtov

Neprijetne občutke, ki so posledica pogostega tipkanja in klikanja, lahko nekoliko omilite tudi tako, da poskrbite, da so vaši nohti ustrezne dolžine. Predolgi nohti lahko namreč otežujejo optimalen položaj med tipkanjem. Idealno je, da so prsti rahlo upognjeni, kar pa je seveda težko, če so vaši nohti zelo dolgi. Takrat se namreč težko izognete tipkanju s celotno površino prstnih blazinic.

3. Priskrbite si počivalo za zapestje in/ali podlaket

Tudi ko delate, lahko svojim zapestjem in dlanem privoščite vsaj malce počitka. Investicija v različne dodatke, ki poskrbijo za ustrezno podporo, se vam bo vsekakor obrestovala – še posebej če pred računalnikom preživite zelo veliko časa. Osnova je počivalo za zapestje, ki je uporabno predvsem med klikanjem oziroma uporabo miške. Vaše zapestje bo tako manj obremenjeno, kar bo sprostilo tudi dlan. Med tipkanjem pa je lahko še posebej koristno počivalo za podlakti.

- Oglas -

Gre za nekoliko kompleksnejši pripomoček, ki ga praviloma pritrdite na rob mize, s čimer mizo malce podaljšate. Med tipkanjem vaše podlakti tako ne bodo več v zraku, ampak bodo počivale na udobni podlagi, kar bo imelo pozitiven vpliv tako na vaša zapestja kot na dlani. Previdni bodite le, če poleg bolečin v dlaneh in zapestjih občutite tudi bolečine v ramenih. V tem primeru počivalo za podlakti najverjetneje ni najustreznejša izbira.

4. Razmislite o nakupu ergonomske miške in tipkovnice

Bolečine v dlaneh in zapestjih so običajno še posebej izrazite pri osebah, ki za delo uporabljajo zastarele miške in tipkovnice, ki niso namenjene dolgotrajnejši uporabi. Tako je vsekakor smiselno, da razmislite tudi o nakupu nove tipkovnice in miške z ergonomsko zasnovo. Če je mogoče, vam priporočamo, da pripomočka pred nakupom preizkusite. Oznaka »ergonomska« namreč ni natančno definirana, zato se kot ergonomske pogosto oglašujejo tudi miške in tipkovnice, ki v resnici niso najprimernejše za dolgotrajnejše delo. Poleg tega pa je treba upoštevati tudi individualne preference: pripomoček, ki na primer ustreza vašemu prijatelju, ni nujno najboljša izbira tudi za vas.

5. Med uporabo računalnika bodite pozorni na svojo držo

Vaša drža med sedenjem ni pomembna samo za preprečevanje bolečin v hrbtu, vratu in ramenih, ampak lahko vpliva tudi na dlani in zapestja. To je torej še razlog več, zakaj morate biti zelo pozorni na to, kako sedite. Priporočljivo je, da ste med tipkanjem nagnjeni nekoliko nazaj, pri čemer mora biti vaš hrbet dobro podprt. Če si trenutno ne morete privoščiti dražjega, ergonomskega pisarniškega stola, si lahko na primer pomagate tudi s torbico za okoli pasu, ki jo napolnite z mehkim materialom, nato pa jo pripnete na naslonjalo stola tako, da bo podpirala želeni del hrbta.

Preberite tudi: Bolečine v hrbtu – odpravite jih s pritiskom na prave akupresure točke!

.

NAJNOVEJŠE