Vrt & VrtnarjenjeVertikalno vrtnarjenje za kreativne

Vertikalno vrtnarjenje za kreativne

MORDA VAS ZANIMA

Vertikalno vrtnarjenje so poznali že mnoga leta nazaj, saj so med sedmimi čudesi sveta tudi babilonski viseči vrtovi. Kakšni so natanko bili, se ne ve, je pa veliko zapisov o teh terasah, ki naj bi bile prav osupljive. Nebukadnezar II je botanični vrt postavil zaradi žene Amitis, ki se ji je tožilo po zelenju njene rodne dežele. V današnjih časih pa se vertikalne zasaditve pojavljajo zaradi pomanjkanja pridelovalnega prostora, novih arhitekturnih smernic in drugih idej.

Pridelajmo svežo zelenjavo doma

- Oglas -

Nobena skrivnost ni več, da privarčujemo tudi tako, da si sami kar največ pridelamo doma, na balkonu, na vrtu, njivi. Tako poskrbimo tudi za to, da vemo, kaj jemo, in povečamo lastno samooskrbo. Vendar vsi nimajo velikega balkona, vrta, kaj še le njive. Ste mogoče kdaj pomislili, da bi si kaj pridelali kar doma na steni ali stropu? Vertikalni sistemi so danes lahko cele stene, strehe, viseče vreče in posode ter tudi piramidno postavljena korita. Obenem lahko tako tudi pridelamo, damo tudi povsem nov pridih balkonu, terasi pa povsem novo razsežnost. Zasadimo lahko različne rastline, kot so hermelike, netreske, timijan, druga zelišča itd., najbolj priljubljene trajnice, plazeče rastoče rastline, jagode in zelenjavo (paradižnik, solato, kumare …).

Danes vam bi radi predstavili dva sistema. Eden je sistem gojenja rastlin v visečih košarah, drugi pa doma narejen stenski sistem v lesenih paletah. Pri obeh sistemih je pomembna izbira rastlin, predvsem pa tudi pravilna in predvsem trdna namestitev.

vertikalno vrtnarjenje

Viseče košare

Za v isto košaro izberemo le rastline, ki potrebujejo podobne pogoje rasti, v manjših loncih pa imejmo samo eno rastlino. Košare, ki jih bomo zasadili z okrasnimi enoletnicami, bomo morali vsako leto spomladi na novo zasaditi. Če bomo zasadili trajnice, pa jih moramo največkrat prezimovati v notranjih prostorih. V isto posodo damo rastline s podobnimi zahtevami predvsem glede potrebe po vodi in sončnem ali senčnem prostoru. Na to smo pozorni zato, da nam vse rastline enako uspešno uspevajo in imajo vse dovolj prostora. Le tako lahko namreč preprečimo, da ena rastlina ne prevzame večjega deleža prostora kot druge. Tako namreč postane na tej strani lonec tudi težji kot na drugi in s tem nestabilen.
Če v košare sadimo okrasne rastline, smo pozorni tudi na kombinacijo barv. Lep kontrast z barvami dosežemo, če sadimo rdeče, zeleno ali rumeno in vijolično. Kombinacije so lahko tudi enobarvne.

- Oglas -

Najbolj primerne okrasne rastline za visečo vzgojo so rastline, ki imajo plezajočo rast. Te nato kombiniramo z nizkimi pokončnimi rastlinami. Sama kombinacija rastlin pa je odvisna od velikosti viseče košare, torej ali je le-ta dovolj velika za samo eno rastlino ali za veliko skupino rastlin. Pred sajenjem tudi razmislimo o končnem videzu te košare. Upoštevajmo, da bodo rastline zrasle, saj nekatere bujneje rastejo in kmalu zasedejo celo košaro in prekrijejo druge, kar pa ni najbolj zaželeno. Tako zaradi videza kot zaradi stabilnosti košare.

vertikalni vrt

Samostojna enota ali podpora

Košara je lahko samo podpora loncu z rastlinami ali samostojna enota, v kateri so posajene rastline. Za viseče lonce lahko izberemo žične košare oziroma plastične lonce ali iz katerega koli drugega materiala, pomembno je le, da imajo na dnu luknjice za odvajanje odvečne vode. Zastajanje odvečne vode je pogost vzrok za slabo rast rastlin. Pomembna je tudi teža košare z rastlinami, ko je le-ta zalita (takrat ima največjo težo), zato jo moramo dovolj čvrsto pritrditi na strop, da ne pride do kakšnega neljubega dogodka, ko košara pade na tla. Podpora loncem je lahko iz makrameja, žice, vrvi, verige, pomembno je le, da služi svojemu namenu, torej da varno drži rastline z lonci. Če imamo žičnate košare, jih oblečemo z nekaj mahu, položimo ga previdno tako, da se zemlja ne bo se usipala skozi luknje. Lepo ga zavihamo na robovih, kajti ko so rastline majhne, še posebej v začetku rasti, je ta rob viden, kasneje pa ga prerastejo.

Lonce za setev pripravimo tako, da na dno lonca postavimo glinene koščke ali manjše prodnate kamenčke za drenažo. Zemlja naj ima dva dela šote, en del peska in en del perlita ali glineno ilovnate vrtne zemlje ter en del organske snovi. Sedaj je tudi najlažje nasuti zemljo, kasneje, ko so rastline v posodi, je težje, saj večje količine zemlje težje dodajamo. Zemljo nasujemo do enega prsta pod robom posode. Rastline zasadimo pod kotom 45 °. Rastlinam brez koreninske grude še posebej previdno razporedimo korenine. Po sajenju dobro zalijemo, da se substrat »uleže« ter po potrebi dodamo še nekaj substrata, preveč ga ne sme biti, ker si otežimo zalivanje. Košare postavimo na bolj ali manj sončno mesto, odvisno sicer od zahtev rastlin, ki smo jih zasadili. Tudi zalivanje je odvisno od postavitve in vrste rastlin. Tiste košare, ki imajo mah na dnu, potrebujejo nekaj več zalivanja, saj so izpostavljene tudi stranskemu izhlapevanju vlage. Poleti bo verjetno potrebno košare vsakodnevno zalivati, sicer pa potrebo po vodi preverimo s prstnim poskusom. Košare je potrebno tudi dognojevati, kar najbolje rešimo z gnojili v obliki paličic, ki se počasi topijo in sproščajo hranilne snovi.

Sistem iz lesenih palet

Na tržišču že najdemo posebne sadilne sisteme za vertikalno vrtnarjenje, ki so nekakšni sadilni platoji. Vendar pa lahko enostavno postavitev okvirja za vertikalno gojenje sestavimo tudi doma iz lesenih palet. Izberemo take palete, ki so nepoškodovane in niso gnile. Če bomo imeli srečo, so to lahko odpadne palete iz trgovin ali drugih obratov, kjer jih ne potrebujejo več. Tisto stran palete, v katero bomo sadili, obrnemo navzdol, ostale tri strani pa oblečemo v močno tkanino (filc) ter jo pripnemo na paleto. Tkanina naj bo napeta in trdno pritrjena.

Zemljo natrosimo v paleto, ko je le-ta v ležečem stanju, in začnemo s sajenjem. S sajenjem začnemo na zgornjih odprtinah. Rastline posadimo precej gosto, da nam po tem, ko dvignemo paleto, zemlja na pade na tla. Zemljo sicer dobro potlačimo. Nekaj tednov pustimo zasajeno paleto na tleh v ležečem položaju, da se rastline dobro ukoreninijo in s koreninskim sistemom zadržijo substrat. V tem času zalivamo, če je potrebno, nato jo dvignemo v vertikalen položaj. Rastline redno zalivamo, enkrat tedensko dodajamo vodi tudi tekoče gnojilo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×