0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVečerno poslušanje glasbe lahko negativno vpliva na vaš spanec

Večerno poslušanje glasbe lahko negativno vpliva na vaš spanec

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da določene aktivnosti niso najprimernejše za večerne ure, saj imajo lahko zelo negativen vpliv na spanec. Tako na primer ni dobro, da neposredno pred odhodom v posteljo ali celo v postelji uporabljate različne elektronske naprave, saj izpostavljenost modri svetlobi blokira tvorbo melatonina, ki je zelo pomemben za to, da lahko zvečer zaspimo. Toda seznam tovrstnih aktivnosti je morda precej daljši, kot je mogoče domnevati. Kot so pred nedavnim ugotovili raziskovalci s teksaške Univerze Baylor, ki so o svojih dognanjih poročali v reviji Psychological Science, je lahko med drugim problematično celo večerno poslušanje glasbe …

- Oglas -

Negativen vpliv imajo predvsem pesmi z »nalezljivimi« besedili

Tisti, ki uporabljate glasbo prav kot pomoč pri večernem sproščanju, bi morali morda razmisliti o tej navadi. Raziskovalci sicer niso preučevali vplivov glasbe nasploh, ampak specifične vrste pesmi. Gre za pesmi, ki se jih je v angleščini oprijelo poimenovanje »earworms«, v nemščini pa »Ohrwürmer«, saj se nam »zalezejo« v uho oziroma misli. To so praviloma pesmi z besedili, ki si jih zelo hitro zapomnimo in ki nam odzvanjajo v glavi še dolgo po tem, ko smo nehali poslušati glasbo. Pogosto je lahko to zelo moteče – ne le takrat, ko se želimo osredotočiti na zahtevno nalogo, ampak tudi takrat, ko poskušamo zaspati. Še več: raziskovalci so ugotovili, da lahko te pesmi ostanejo z nami celo po tem, ko zaspimo, kar vpliva na kakovost našega spanja.

Včasih se nam lahko v ušesu zatakne tudi pesem, pri katere tega ne pričakujemo

Morda se vam sicer zdi, da je rešitev v tem, da izberete pesmi, katerih besedila so malce manj »nalezljiva«, vendar morate upoštevati, da je to, katera pesem se nam bo zalezla v misli, vsaj nekoliko individualno – odvisno tako od nas samih kot od specifičnih okoliščin oziroma od dneva. Tako si včasih v glavi prepevamo pesem, ki je večina ne bi dojemala kot »ušesnega črva«. Dlje ko zvečer poslušate glasbo, večja je verjetnost, da boste naleteli na pesem, ki si je ne boste mogli izbiti iz glave, ko boste poskušali zaspati.

Raziskovalci natančno spremljali aktivnost možganov med spanjem po poslušanju nalezljivih pesmi

V raziskavi je sodelovalo 50 oseb, ki so jim pred spanjem predvajali tri različne priljubljene pesmi, katerih besedila so zelo »nalezljiva«. Udeleženci so nato odgovarjali na vprašanja o tem, ali se jim je katera od teh pesmi »zalezla v uho«, raziskovalci pa so poskušali nato odkriti morebitne povezave s kakovostjo njihovega spanja. Pri tem so si pomagali s polisomnografi – napravami, ki med drugim spremljajo možgansko valovanje, srčni utrip in dihanje. Analiza zbranih podatkov je razkrila, da je »ušesni črv« podaljšal čas, ki je bil potreben za to, da je oseba zaspala, obenem pa povečal možnost za zbujanje sredi noči in krajše faze globokega spanca.

- Oglas -

V večernih urah naj ima prednost instrumentalna, čim bolj umirjena glasba

Ali vse to pomeni, da se morate povsem odpovedati poslušanju glasbe v večernih urah? Ne nujno. Čeprav je zanašanje na to, da se določene pesmi ne morejo zatakniti v vaših mislih, precej tvegano, saj ima lahko, kot omenjeno, takšen učinek tudi pesem, od katere tega ne bi pričakovali – in ki ste jo morda slišali že večkrat – popolna odpoved glasbi pred spanjem praviloma ni potrebna. Pomembno je predvsem to, da daste prednost instrumentalni glasbi brez besedila, ki naj bo seveda čim bolj umirjena.

Preverite tudi: Zdravljenje z glasbo – kako nam glasba pomaga do boljšega počutja?

.

NAJNOVEJŠE