Preprost trik za vse, ki zvečer težko zaspite

Koliko časa običajno mine od vašega odhoda v posteljo do trenutka, ko potonete v zaslužen spanec?

Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.
Zdravje & prehranaVeč beljakovin ne pomeni nujno večje moči

Več beljakovin ne pomeni nujno večje moči

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto se poudarja, da so za rast mišic pomembne predvsem beljakovine – in da bi morala večina ljudi povečati delež beljakovin v svoji prehrani. Čeprav drži, da gre za makrohranilo, ki je nujno za razvoj mišic, to ne pomeni, da je pametno, da z beljakovinami pretiravamo. Prevelika količina beljakovin lahko med drugim preobremeni naše ledvice, poleg tega pa niti ni nujno, da bo bistveno vplivala na povečevanje mišične mase oziroma na napredek pri treningu. To je tudi ugotovitev, do katere so prišli raziskovalci z univerze v Illinoisu, ki so o svojih izsledkih pred nedavnim poročali v akademskem prispevku, objavljenem v reviji American Journal of Physiology: Endocrinology and Metabolism.

Ena skupina dnevno zaužila 1,2 grama, druga pa 1,6 grama beljakovin na kilogram telesne teže

- Oglas -

Osrednji del raziskave je predstavljal 10-tedenski program za povečevanje mišične mase, v katerega je bilo vključenih 50 posameznikov, starih od 40 do 64 let. Program je bil sestavljen iz klasičnega treninga za povečevanje mišične mase, ki je potekal trikrat tedensko, in prehranskega načrta. Še pred začetkom raziskave oziroma programa so raziskovalci pri sodelujočih ocenili in izmerili različne vrednosti, vključno z močjo, deležem maščobe v telesu, krvnim pritiskom in glukozno toleranco.

Osebe, ki so se odločile za sodelovanje v programu, so bile nato naključno razdeljene v dve skupini. Prva skupina je bila »zmernobeljakovinska«, druga pa »visokobeljakovinska«. Nato je bilo poskrbljeno za ustrezno prilagoditev obrokov, še posebej obrokov po treningu, ko naj bi bile beljakovine najkoristnejše. Sodelujoči, ki so bili uvrščeni v drugo skupino, so seveda dobivali obroke, ki so vsebovali bistveno več beljakovin, pri doseganju predvidenega beljakovinskega vnosa pa so si pomagali tudi s pogostejšo uporabo beljakovinskih praškov.

Mišična masa

Tisti, ki so bili v »zmernobeljakovinski« skupini, so v povprečju zaužili približno 1,2 grama beljakovin na kilogram telesne teže na dan, osebe v visokobeljakovinski skupini pa približno 1,6 grama. Pri tem se kalorični vnos ni bistveno razlikoval. Jedilnika prve in druge skupine sta torej vsebovala približno enako število kalorij. Udeleženci so med 10-tedenskim programom za povečevanje mišične mase vodili prehranske dnevnike, v katere so skrbno beležili vse, kar so zaužili.

Visok delež beljakovin brez pozitivnih, vendar tudi brez izrazito negativnih posledic

Čeprav se priporočila glede potrebnega dnevnega vnosa beljakovin nekoliko razlikujejo, lahko najpogosteje zasledimo podatek, da naj bi bila optimalna količina približno 0,8 grama na kilogram telesne teže dnevno. To je bila tudi količina, ki je bila določena za »zmernobeljakovinsko« skupino, vendar je analiza prehranskih dnevnikov razkrila, da so osebe v tej skupini spontano zaužile nekoliko več beljakovin, in sicer, kot omenjeno, približno 1,2 grama na kilogram telesne teže dnevno.

- Oglas -

Hipoteza raziskovalcev je bila, da bo napredek pri »visokobeljakovinski« skupini, ki je dnevno zaužila kar dvakrat več beljakovin od priporočene količine, najhitrejši, vendar ta hipoteza ni bila potrjena. Ob koncu 10-tedenskega programa namreč ni bilo mogoče zaznati bistvenih razlik med skupinama, pri čemer so bile primerjane različne kategorije.

Zelo visok delež beljakovin tako ni imel pomembnejšega vpliva na delež telesne maščobe oziroma na povečevanje mišične mase, vendar po drugi strani ni bil zaznan niti negativen vpliv na ledvice (pri tem je sicer treba upoštevati, da je šlo za relativno kratko obdobje spremljanja). Edino zares opazno odstopanje je bilo povezano z vplivom na črevesni mikrobiom. Pri skupini, ki je uživala zelo veliko beljakovin, je bilo namreč po prvem tednu zaznano povečanje števila škodljivih bakterij, vendar se je število teh bakterij nato postopoma zmanjševalo, po drugi strani pa se je povečevalo število koristnih mikroorganizmov v črevesju.

Preberite tudi: Naravna pomoč pri mišičnih krčih in bolečinah v mišicah

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×