Zdravilne rastlineNaravna pomoč pri mišičnih krčih in bolečinah v mišicah

Naravna pomoč pri mišičnih krčih in bolečinah v mišicah

MORDA VAS ZANIMA

V človeškem telesu je približno 600 mišic. Tako ni presenetljivo, da nas občasno presenetijo mišični krči ali bolečine v mišicah. Težava je še posebej pogosta po napornih telesnih aktivnostih. Bolečine v mišicah lahko v tem primeru vsaj nekoliko zmanjšate, če poskrbite za dobro raztezanje po zaključku vadbe. Poleg tega so bolečine v mišicah zelo pogoste tudi pri določenih boleznih, na primer pri revmatoidnem artritisu ali pri fibromialgiji. Pameten ukrep za zmanjševanje mišičnih krčev in bolečin je povečan vnos magnezija. V nadaljevanju pa vam predstavljamo še nekaj zelo učinkovitih naravnih metod za ublažitev težav.

Zeliščna pomoč: kamilica in meta

- Oglas -

Med zelišči, ki pomagajo pri ublažitvi mišičnih krčev, imata še posebej pomembno mesto meta in kamilica. Meta vsebuje mentol, ki deluje protibolečinsko in protivnetno ter blaži krče. Tudi kamilica pa se lahko pohvali s protivnetnimi in pomirjajočimi učinki. Priporočamo vam redno uživanje kamiličnega in/ali metinega čaja, pomagate pa si lahko tudi z eteričnimi olji iz omenjenih zelišč, ki jih uporabite za pripravo masažne mešanice.

Mazilo iz kajenskega popra

V kajenskem popru se skriva kapsaicin – izredno močna protibolečinska in protivnetna snov. Mazilo, izdelano iz kajenskega popra, je tako zelo dobra izbira za lažje spopadanje z bolečinami v mišicah in z mišičnimi krči. Zmešajte 2 žlici olivnega olja in ščepec kajenskega popra. Dobljeno mazilo uporabite za masažo bolečih predelov. Če potrebujete več mazila, pa lahko seveda količino sestavin ustrezno povečate.

Grenka sol

Kadar imamo težave z mišičnimi krči in bolečinami v mišicah, se zelo prileže sproščujoča kopel. Če boste topli vodi dodali še malce grenke soli, bo učinek še precej boljši. Grenka sol namreč vsebuje magnezij, ki poskrbi za hitro sprostitev mišic. Kopel z dodatkom grenke soli pa je izvrstna tudi za razstrupljanje telesa.

Eterično olje rožmarina

S pomočjo eteričnega olja rožmarina lahko spodbudite prekrvavitev, kar bo pripomoglo k ublažitvi mišičnih krčev oziroma bolečin. Izbranemu rastlinskemu olju, na primer kokosovemu, dodajte nekaj kapljic tega eteričnega olja, da dobite protibolečinsko masažno mešanico. Pomaga pa tudi pitje rožmarinovega čaja. Za hitro olajšanje priporočamo pitje tega čaja trikrat na dan.

Mazila s sivko in arniko

- Oglas -

Še ena izmed možnosti, če želite ublažiti bolečine v mišicah, pa so mazila, ki vsebujejo sivko ali arniko. Izdelave se lahko lotite sami ali pa uporabite kupljena mazila. Tako arnika kot sivka učinkujeta protivnetno in pomirjajoče, zato sta kot nalašč za lajšanje mišičnih krčev in bolečin.

NAJNOVEJŠE