Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.

Luskavica – kožna težava, ki jo lahko precej omilimo

Luskavica je ena tistih bolezni, ki niso nalezljive in ne ogrožajo življenja, vsekakor pa bolnike zelo prizadenejo.
Zdravje & prehranaKronične bolečine: pomaga lahko izguba odvečnih kilogramov

Kronične bolečine: pomaga lahko izguba odvečnih kilogramov

MORDA VAS ZANIMA

Danes imamo na voljo najrazličnejše metode za blaženje kroničnih bolečin, pri čemer so določene metode seveda precej učinkovitejše od drugih. Čeprav se morajo pri izbiri najustreznejših pristopov upoštevati specifike posameznih primerov, obstajajo metode, ki so lahko koristne za večino bolnikov s kroničnimi bolečinami. Če gre na primer za osebe s povišano telesno težo, je večinoma zelo koristna izguba odvečnih kilogramov. Vendar pa je to eden od vidik, ki ostanejo pogosto spregledani.

Strah zdravnikov, da bodo obtoženi pripisovanja prevelikega pomena telesni teži

- Oglas -

Številne raziskave so potrdile obstoj korelacije med povišano telesno težo in izrazitimi kroničnimi bolečinami. To seveda ne pomeni nujno, da je čezmerna telesna teža (primarni) vzrok za bolečine. Pri korelaciji gre predvsem za to, da je bilo ugotovljeno, da večini pretežkih oseb z odvečnimi kilogrami, ki jih mučijo kronične bolečine, hujšanje pomaga pri ublažitvi bolečin. Pri tem niti ni nujno, da gre za drastično hujšanje – koristno je namreč lahko že rahlo zmanjšanje telesne teže. Razlog, zakaj ostane hujšanje pri razmišljanju o možnih metodah blaženja bolečine pogosto zanemarjeno, je lahko vsaj deloma povezan z zadržki osebnih zdravnikov, ki neradi načnejo to temo. Po eni strani je seveda lahko zelo problematično, če zdravnik vse vaše težave pripisuje povišani telesni teži, toda prav zavedanje, da lahko dobi pacient ta občutek, je lahko po drugi strani krivo, da se odvečni kilogrami niti ne omenijo …

Večja obremenitev za sklepe in povečana nevarnost za kronična vnetja

Čeprav je seveda pomembno, da se kronične bolečine obravnavajo celostno in da so upoštevani vsi dejavniki, ne bi smeli podcenjevati vpliva odvečne teže. Ta namreč predstavlja precejšnjo obremenitev za sklepe in podporna tkiva, s čimer se poveča nevarnost za hitrejšo obrabo, posledično pa za (hujše) bolečine v sklepih. Upoštevanje tega vidika je še posebej pomembno pri bolnikih, pri katerih so kronične bolečine povezane z diagnozami, kot je artritis. Poleg tega je smiselno upoštevati, da je debelost – še posebej če gre za izrazito kopičenje maščob na predelu trebuha – pogosto povezana s kroničnimi vnetji v telesu, kar lahko prav tako vodi do dodatnih bolečin.

Telesna teža bolečine v sklepih

Kaj pa, če je hujšanje oteženo prav zaradi kroničnih bolečin?

Osebe, ki se spopadajo s kroničnimi bolečinami in ki so obenem pretežke, se pogosto znajdejo v vse prej kot zavidljivem položaju. Čeprav se morda zavedajo, da je lahko izguba odvečnih kilogramov zelo koristna za ublažitev bolečine, je hujšanje prav zaradi bolečin precej zahtevnejše, kot bi bilo sicer – predvsem zaradi omejitev, povezanih s telesno aktivnostjo. Vendar pa na to na srečo ne pomeni, da je uspešna izguba odvečnih kilogramov misija nemogoče. Tudi če vas mučijo kronične bolečine, najverjetneje obstaja oblika vadbe, ki vam ne povzroča prevelikih težav, na primer plavanje. Še več: gibanje je lahko samo po sebi zelo koristno in pomemben del terapije, seveda pa je nujno, da upoštevate določene omejitve. Če je potrebno, je vsekakor smiselna tudi pomoč terapevta.

V prvi fazi se je smiselno osredotočiti predvsem na jedilnik

Še boljša novica pa je, da je uspešnost hujšanja precej bolj odvisna od vaše prehrane kot od telesne aktivnosti. Namesto da obupujete, ker vas kronične bolečine omejujejo pri gibanju, se raje osredotočite na svoj jedilnik. Vsaj v prvi fazi hujšanja naj bo torej v ospredju predvsem prehrana. Ko bo vaša teža nekoliko nižja, boste imeli najverjetneje tudi precej manj težav s telesno aktivnostjo. Pomembno je torej, da začnete. Tako boste sprožili »domino efekt« oziroma pretrgali začaran krog: hujšanje bo ublažilo bolečine, ublažitev bolečin pa bo olajšala hujšanje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×