0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaVas muči zaprtje? Pomagajte si z eteričnimi olji!

Vas muči zaprtje? Pomagajte si z eteričnimi olji!

MORDA VAS ZANIMA

Zaprtje je nedvomno izjemno neprijetno, če traja dlje časa, pa je lahko tudi zelo nevarno. Pri hujših oblikah zaprtja pridejo v poštev odvajala, ki vam jih lahko predpiše zdravnik. Če težave niso zelo resne, pa si lahko pomagate tudi z določenimi naravnimi tehnikami. Osnova je seveda to, da skrbite za zadosten vnos tekočine, dovolj vlaknin v prehrani in za čim več gibanja. To so namreč najpomembnejši dejavniki, ki vplivajo na dobro prebavo. Za nekaj dodatne pomoči pa lahko poskrbijo tudi določena eterična olja.

- Oglas -

Katera eterična olja so še posebej koristna?

Komarček je ena najpogostejših sestavin čajev proti napihnjenosti in krčem. Manj znano pa je, da obstaja tudi eterično olje komarčka, ki je lahko med drugim zelo uporabno tudi takrat, ko vas muči zaprtje. Koristno je lahko tudi eterično olje ingverja, podobno pa velja tudi za eterično olje poprove mete. Med eterična olja, ki so lahko še posebej koristna za pospeševanje prebave oziroma kot pomoč pri zaprtju, pa med drugim uvrščamo tudi olja, pridobljena iz kamilice, rožmarina in limone. Vse omenjene sestavine za pridobivanje eteričnih olj se lahko seveda uporabijo tudi za pripravo čajev proti zaprtju. Če bi si raje kot s čaji pomagali z eteričnimi olji, zaužitje seveda ne bo možno. Pozitivne učinke omenjenih eteričnih olj na prebavo lahko v tem primeru izkoristite s pomočjo masaže trebuha

Napotki za pripravo masažne mešanice proti zaprtju

Našteta eterična olja lahko uporabite samostojno ali kombinirano. Zmešate lahko na primer eterična olja rožmarina, limone in poprove mete ali pa eterična olja kamilice, komarčka in ingverja. Ker so eterična olja zelo močna, jih seveda ne smete uporabljati v nerazredčeni obliki. To pomeni, da boste za masažo proti zaprtju potrebovali še osnovno rastlinsko olje za redčenje. Uporabite lahko poljubno olje, na primer olivno ali mandljevo, možno pa je tudi redčenje s kokosovo maščobo oziroma uporaba izbranega rastlinskega masla. Pazite, da koncentracija ne bo višja od 3 odstotkov. Če boste uporabili približno 30 gramov olja, dodajte največ 15 kapljic eteričnih olj.

Potek masaže z eteričnimi olji za boljšo prebavo

Izbrane sestavine dobro zmešajte, nato pa mešanico uporabite za masažo trebuha. Uporabljajte krožne gibe – najprej v eno, nato pa še v drugo smer. Pazite, da boste zares zajeli celotno območje prebavil v trebušni votlini. Masaža naj traja približno 5–10 minut, ponovite pa jo lahko večkrat dnevno, dokler se vaša prebava ne izboljša. Priporočamo, da masažno mešanico najprej preizkusite na manjšem delčku kože. S tem preverite, ali je koncentracija premočna oziroma ali je vaša koža morda preobčutljiva na posamezne sestavine. 

- Oglas -

Dodatni nasveti za lažje spopadanje z zaprtjem

Poleg masaže trebuha z izbranimi eteričnimi olji pa imate seveda na voljo še mnoge druge naravne metode za spodbuditev prebave. Če se pogosto spopadate z zaprtjem, je vsekakor zelo priporočljivo, da imate pri roki indijski trpotec. Ta se lahko namreč pohvali z nadpovprečno vsebnostjo vlaknin. Zelo koristen je lahko tudi kompot iz suhih sliv, hkrati pa lahko pri zaprtju pomaga tudi malce večji vnos magnezija. Seveda pa ne smete pozabiti niti na probiotike, ki so izjemno pomembni za zdrav črevesni mikrobiom, s tem pa tudi za zdravo prebavo. Tako je smiselno, da svoj jedilnik obogatite s fermentiranimi živili in fermentiranimi napitki, na primer s kombučo, po potrebi pa si lahko pomagate tudi s probiotičnimi dopolnili. Če zaprtje traja že dolgo, naravne metode pa nimajo želenega  učinka, pa vam vsekakor priporočamo posvet z zdravnikom.

Preberite tudi: Zaprtje: Kako rešiti težavo v čim krajšem času?

.

NAJNOVEJŠE