0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaAjurvedska masaža trebuha za boljšo prebavo

Ajurvedska masaža trebuha za boljšo prebavo

MORDA VAS ZANIMA

Občasne prebavne težave so nekaj, čemur ne uide praktično nihče. Ko imate težave z napihnjenostjo, vetrovi, upočasnjeno prebavo, občutkom nelagodja v želodcu ipd., so lahko na srečo zelo učinkovite naravne metode – med njimi tudi takšne, ki izvirajo iz tradicionalne ajurvedske medicine. Zelo preprosta metoda je tradicionalna ajurvedska masaža trebuha, ki zelo uspešno spodbudi prebavo in odpravi neprijetne občutke. V nadaljevanju vas čaka opis tega postopka, ki ga je vsekakor vredno preizkusiti, ko vas naslednjič presenetijo prebavne težave.

Preprosta, a izjemno učinkovita masaža, ki vam bo vzela le nekaj minut

- Oglas -

Za začetek položite dlani na trebuh ter trikrat globoko vdihnite in izdihnite. To vam bo pomagalo pri umiritvi, posledično pa se boste lažje osredotočili na pravilno izvedbo masaže.

Nato vzemite olje in ga segrejte med dlanmi. Masažo začnite levo spodaj – s prstnimi blazinicami nežno pritisnite na to območje, nato pa začnite s prsti počasi krožiti, medtem ko vseskozi še vedno rahlo pritiskate.

S krožnimi gibi se počasi pomikajte od leve proti desni strani trebuha. Ko dosežete spodnji desni del, se začnite s prsti pomikati navzgor, dokler ne pridete tik pod rebro. Masažo nadaljujte nad popkom, le da se zdaj pomikate v nasprotni smeri, torej od desne proti levi.

Sledi še pomikanje navzdol, da se vrnete v izhodiščno točko na spodnji levi strani trebuha. Postopek ponavljajte, dokler ne občutite olajšanja.

Hitra razbremenitev prebavil in stimulacija peristaltike

- Oglas -

Opisana ajurvedska masaža trebuha je ena izmed oblik samomasaže s toplim oljem, ki se imenuje abhjanga. Namen tovrstnih masaž je razbremenitev telesa oziroma nevtralizacija negativnih učinkov stresa. S pomočjo abhjange je tako mogoče doseči sprostitev napetosti, hkrati pa naj bi samomasaža s segretim oljem pomaga tudi pri učinkovitejšemu razstrupljanju telesa. Masaža trebuha, kot je opisana zgoraj, lahko poskrbi celo za miofascialno sprostitev vezivnih tkiv. Nežen pritisk, ki ga ustvarimo s prsti, pa za povrh spodbudi prebavo in poskrbi, da se hrana skozi prebavni sistem pomika hitreje in bolj neovirano.

Aktivacija parasimpatičnega živčevja nujna za dobro prebavo

Ajurvedska samomasaža trebuha pa naj bi bila ne nazadnje izjemno učinkovita tudi zato, ker stimulira t. i. vagusni živec. S tem je spodbujeno delovanje našega parasimpatičnega živčnega sistema, ki je dejavno, ko telo miruje. Gre torej za nasprotje simpatičnega živčevja, ki je povezano z odzivom boj ali beg in s sproščanjem večjih količin adrenalina in podobnih snovi. Medtem ko ima lahko pretirano aktivno simpatično živčevje negativen vpliv na prebavo, pa je učinek parasimpatičnega živčevja povsem nasproten.

Ko smo umirjeni, se lahko telo v miru posveti prebavljanju hrane in podobnim procesom, saj se mu ni treba ukvarjati z drugimi motnjami. Za dobro prebavo brez neprijetnih simptomov je torej nujno, da si vzamemo čas za sprostitev in počitek – ena izmed metod, ki vam lahko pomagajo pri tem, da se sprostite, je prav ajurvedska masaža trebuha s toplim oljem.

Za še posebej dobre rezultate prilagodite izbiro masažnega olja svoji doši

Čeprav lahko za masažo načeloma uporabite katero koli rastlinsko olje, bodo učinki še posebej dobri, če izbiro olja prilagodite svoji doši. V skladu z ajurvedo naj bi namreč obstajale tri osnovne skupine ljudi oziroma tri doše: pitta, vata in kapha. Ljudem, pri katerih prevladuje pitta, se priporoča uporaba kokosovega ali sončničnega olja. Če je vaša prevladujoča doša vata, bo imela masaža trebuha še posebej pozitiven vpliv, če boste uporabili sezamovo olje. V primeru prevladujoče kaphe pa je najbolj priporočljivo uporabiti jojobino ali mandljevo olje.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×