Koliko zelenjave vam uspe pojesti v enem dnevu? Če ste podobni večini ljudi, najverjetneje premalo. A medtem ko lahko pri zelenjavi zelo hitro pozabimo na to, da moramo zaužiti določeno količino za dobro zdravje, skorajda ni človeka, ki bi pozabil na svojo skodelico jutranje kave. Avstralski znanstveniki, zaposleni pri ugledni organizaciji CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation), so začeli razmišljati, kako lahko združijo navedeni spoznanji. Ideja, ki se je rodila iz teh razmislekov? Brokolijeva kava!
Z brokolijevim praškom proti pomanjkanju hranil in zavrženi hrani?
Če smo povsem natančni, osnovni produkt ni bila brokolijeva kava, ampak poseben prašek, pridobljen iz brokolija – oziroma nekakšen brokoli v prahu. Znanstveniki, ki so ga izdelali, vidijo predvsem dve ključni prednosti tega praška. Z njim lahko obogatimo različne jedi in napitke, s čimer se zmanjša nevarnost za pomanjkanje pomembnih hranil, ki jih lahko pridobimo predvsem iz zelenjave. Hkrati pa lahko tovrstni praški prispevajo k spopadanju s perečo problematiko vedno večjih količin zavržene hrane, saj so za izdelavo praškov primerna tudi živila »z napako«, ki so pogosto zavržena, čeprav so v resnici povsem užitna.
Ena porcija zelenjave z zgolj dvema žlicama brokolijevega praška
Za izdelavo praška je bil uporabljen cel brokoli, ki je bil obdelan s posebnimi postopki in posušen tako, da sta se ohranila naravni okus in barva, še pomembneje pa je, da se je ohranila tudi hranilna sestava brokolija, ki velja za eno najbolj zdravih živil. Raziskovalci, ki so ustvarili brokolijev prašek, menijo, da je primeren za uporabo v najrazličnejših jedeh in pijačah. Med drugim so prepričani, da gre za idealen dodatek jutranji kavi. Tako lahko namreč že navsezgodaj zaužijemo prvo porcijo zelenjave (kot je znano, večina strokovnjakov za zdravo prehrano priporoča, da na dan zaužijemo vsaj pet porcij zelenjave). Večina ljudi bi verjetno precej težko za zajtrk pojedla količino svežega brokolija, ki ustreza eni porciji. Po drugi strani pa sta pri posušenem brokoliju v prahu dovolj že dve žlici. Tako lahko zelo hitro zaužijemo ogromno koristnih hranil.
Avstralska kavarna testirala brokolijevo kavo v praksi
Ljudje so danes nedvomno izjemno kreativni pri pripravi kave. Tako lahko najdemo ogromno zanimivih predlogov za najrazličnejše dodatke, s katerimi je mogoče doseči, da je okus kave zelo unikaten. Vendar pa je »brokolijeva kava« zagotovo še posebej drzna ideja. Prašek, ki so ga izdelali avstralski raziskovalci, sicer za zdaj še ni na voljo širšim množicam, vendar pa so znanstveniki že preverili uspešnost svoje ideje o brokolijevi kavi v praksi. Odločili so se namreč, da se povežejo z melbournsko kavarno Commonfolk, kjer so začeli ponujati kavo z dodatkom njihovega praška na osnovi brokolija. Odzivi so bili mešani. Tudi tisti gostje, ki sicer radi eksperimentirajo pri preizkušanju novih okusov oziroma kombinacij, so morali priznati, da bi najverjetneje potrebovali kar nekaj časa, če bi se želeli privaditi na okus brokolijeve kave.
Kava morda vendarle ni najprimernejša za »skrivanje« zelenjave …
Večina ljudi se torej najverjetneje ne bo odrekla svoji priljubljeni različici kave in jo začela nadomeščati s kavo z dodatkom brokolija. Napitek, ki so si ga zamislili avstralski raziskovalci, ki so mu nadeli tudi ime, in sicer »broccolatte«, tako najbrž ne bo pomembneje prispeval k reševanju težave, povezane z nezadostnim vnosom zelenjave. Zanimiv pa bi znal biti sam prašek, saj so, kot omenjeno, zaradi posebnih postopkov obdelave ohranjene vse bistvene lastnosti svežega brokolija. Za tiste, ki ne spadajo med največje ljubitelje zelenjave, so lahko torej tovrstni praški dobra rešitev – čeprav jih najverjetneje ne bodo mešali v jutranjo kavo, pa obstajajo po drugi strani jedi, ki so lahko precej uspešnejše pri »prekrivanju okusa« zelenjave.