Dom & Energija7 napak v kuhinji, ki vam kradejo denar

7 napak v kuhinji, ki vam kradejo denar

MORDA VAS ZANIMA

Pogosto lahko z majhnimi spremembami vsakodnevnih navad prihranimo kar nekaj denarja, še posebej na dolgi rok. Med navade, zaradi katerih po nepotrebnem zapravljate denar, najverjetneje sodijo tudi tiste, povezane z nakupovanje, shranjevanjem in pripravo hrane. Če iščete načine, kako privarčevati nekaj denarja, je tako pogosto pametno začeti prav v kuhinji …

1. Neustrezno shranjevanje sadja in zelenjave

- Oglas -

Morate pogosto zavreči sadje in zelenjavo, saj ju ne uspete porabiti pravočasno? Eden izmed možnih razlogov, zaradi katerih se vam to dogaja, je seveda lahko to, da preprosto kupujete prevelike količine sadja in zelenjave naenkrat. Po drugi strani pa je lahko krivo tudi to, da ne poskrbite za pravilno shranjevanje. To je še posebej pomembno pri malce bolj občutljivih živilih – na primer pri solati ali svežih zeliščih. V mislih imejte predvsem to, da je njihov največji sovražnik vlaga. Tako se priporoča, da solato, zelišča in podobna živila ovijete v papir, ki bo absorbiral odvečno vlago in s tem preprečil prehitro gnitje zelenjave.

2. Zmrdovanje nad ostanki obrokov

Nemalo denarja lahko prihranite tudi tako, da postanete kreativni pri uporabi presežka hrane. Če po kosilu pogosto ugotovite, da ste ponovno skuhali preveč hrane, je seveda za začetek smiselno, da poskušate v prihodnje med kuhanjem bolje oceniti, koliko hrane zares potrebujete. A če se vam kljub temu občasno zgodi, da nekaj hrane ostane, vam svetujemo, da je ne zavržete, ampak da poiščete možnosti uporabo teh »ostankov« v drugih jedeh. Iz presežka pire krompirja lahko na primer izdelate svaljke, praženo zelenjavo lahko uporabite kot polnilo za tortilje ali za pripravo zelenjavne pite itn. Običajno obstaja kar precej možnosti za tovrstne kreativne »predelave«.

Zamrzovalnik

3. Podcenjevanje zamrzovalnika

S pomočjo zamrzovalnika lahko rešite ogromno hrane, ki bi sicer končala med odpadki. Če na primer opazite, da so banane že zelo zrele in da jih ne boste uspeli pojesti pravočasno, jih olupite, narežite na koščke in shranite v zamrzovalnik. Zamrznjene koščke banan lahko nato uporabite za pripravo smutijev, različnih sladic, za bananin sladoled ipd. Podobno velja tudi za mnoge druge vrste sadja in zelenjave, za kruh in številna druga živila oziroma jedi.

4. Ročno pomivanje posode

Nakup pomivalnega stroja seveda predstavlja strošek, ki za večino ni ravno zanemarljiv, vendar pa se vam na dolgi rok tovrstna investicija zagotovo splača. Ne le da boste tako prihranili kar precej časa, ampak so mnoge raziskave pokazale, da je pomivanje posode v pomivalnem stroju praviloma tudi bolj ekonomična rešitev, ki zmanjša stroške gospodinjstva, hkrati pa pripomore tudi k razbremenitvi okolja.

5. Kupovanje izdelkov za enkratno uporabo

- Oglas -

Skrajni čas je, da se poslovite od papirnatih brisač, klasičnih gobic za posodo, papirja za peko in drugih izdelkov za enkratno uporabo oziroma z zelo kratko življenjsko dobo. V večini primerov namreč obstaja precej boljša, trajnejša alternativa.

6. Izbira živil, ki niso prilagojena letnemu času

Priporočamo vam, da poskušate svoj jedilnik oblikovati v skladu s posameznimi sezonami oziroma letnimi časi, kar je seveda še posebej relevantno pri nakupu sadja in zelenjave. Stroški prehrane se lahko s tem precej zmanjšajo.

7. Malomarnost pri uporabi posode in drugih kuhinjskih pripomočkov

Nepotrebno zapravljanje denarja v kuhinji pa je lahko ne nazadnje povezano tudi z neustrezno skrbjo za kuhinjske pripomočke. Če na primer uporabljate ponve s premazom proti prijemanju, bodite pozorni na to, da hrane nikoli ne mešate s kovinskimi pripomočki, saj lahko sicer poškodujete površino ponve. Hkrati pa tovrstnih ponev ne smete polivati s hladno vodo, dokler se ne ohladijo. Poskrbite, da boste tudi pri drugih kuhinjskih pripomočkih upoštevali navodila za ustrezno nego, saj lahko s tem bistveno podaljšate njihovo življenjsko dobo.

NAJNOVEJŠE