Zdravje & prehranaZdrave navade med nosečnostjo – manj možnosti za debelost pri otrocih

Zdrave navade med nosečnostjo – manj možnosti za debelost pri otrocih

MORDA VAS ZANIMA

Znano je, da imajo lahko določene navade med nosečnostjo, na primer kajenje, negativen vpliv na razvoj ploda. Vendar pa lahko tovrstni vplivi sežejo precej dlje, kot se morda zdi na prvi pogled. Študija, ki je bila lani objavljena v reviji Pediatric Obesity, je tako odkrila povezavo med čezmerno težo nosečnic in povečano verjetnostjo za debelost pri malčkih.

Nosečnost je idealen čas za bolj zdrave navade, povezane z gibanjem in prehrano

- Oglas -

Čezmerna telesna teža je težava, o kateri običajno govorimo predvsem v povezavi z odraslimi. Vendar pa postaja vedno bolj očitno, da je težava močno razširjena tudi med mlajšimi. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi bilo namreč pretežkih kar približno 38 milijonov otrok, mlajših od pet let. Uvodoma omenjena raziskava je nakazala, da se podlaga za tovrstne težave morda ustvari že med nosečnostjo. Šlo je za raziskavo, ki je trajala osem tednov, v njej pa je sodelovalo 1555 nosečnic s čezmerno telesno težo.

Nobena izmed nosečnic, ki so sodelovale, ni imela drugih zdravstvenih težav. Nosečnice so prejele napotke glede ustreznejšega oziroma bolj zdravega prehranjevanja, hkrati pa jim je bilo naročeno, naj postopoma povečujejo količino dnevne telesne aktivnosti. Na začetku in koncu raziskave so bile opravljene meritve različnih vrednosti, povezanih z zdravjem, dodatne meritve pa so bile izvedene, ko so bili otroci sodelujočih stari tri leta.

Spremenjene navade nosečnic povezane z manjšo verjetnostjo za čezmerno težo otrok

Zbrani podatki so se nato primerjali s podatki kontrolne skupine, ki med nosečnostjo ni spremenila navad, povezanih s prehrano ali telovadbo. Otroci žensk, ki so postopoma izboljšale prehrano in postale bolj aktivne, so imeli pri šestih mesecih manj odvečne telesne maščobe v primerjavi z otroki žensk iz kontrolne skupine. Ta razlika se je potrdila tudi ob meritvah in tehtanju pri treh letih. Strokovna intervencija med nosečnostjo ni prinesla zgolj začasnega izboljšanja, ampak se je izkazalo, da je večina žensk ohranila bolj zdrave navade tudi kasneje.

Dejstvo, da je bila verjetnost za debelost pri otrocih tistih žensk, ki so med nosečnostjo s pomočjo strokovnjakov spremenile svoje navade, manjša kot pri otrocih nosečnic s čezmerno težo, ki so tudi med nosečnostjo ohranile stare navade, je najverjetneje povezano z dvema vidikoma. Poleg neposrednega vpliva na plod med samo nosečnostjo so spremenjene navade najbrž vplivale tudi na vzgojo otroka. Ženske, ki so se začele prehranjevati bolj zdravo, hkrati pa so v svoj vsakdan vnesle več gibanja, so najverjetneje tudi otrokom ponujale bolj zdravo hrano, obenem pa skrbele za to, da so bili otroci bolj aktivni.

Kako varna je telovadba med nosečnostjo?

- Oglas -

Tudi ženske, ki so bile pred tem precej aktivne, med nosečnostjo pogosto precej zmanjšajo količino telesne aktivnosti. Vendar pa v večini primerov ni posebnih ovir za telovadbo med nosečnostjo. Ne le da lahko aktivna nosečnost zmanjša verjetnost za to, da se bo otrok kasneje spopadal s čezmerno telesno težo, ampak prinaša še mnoge druge koristi. Med drugim lahko zmanjša nevarnost za nosečniški diabetes in za preeklampsijo, za povrh pa lahko to, da ostanete med nosečnostjo v dobri formi, pripomore k lažjemu in hitrejšemu porodu. Seveda pa ne bi smeli zanemariti niti pozitivnega vpliva gibanja na počutje nosečnice.

Vsekakor pa je nujno, da se glede konkretnih priporočil, povezanih z vadbo med nosečnostjo, posvetujete z ginekologinjo. Ta vam bo pomagala z napotki glede tega, katere oblike telesne aktivnosti so varne oziroma najprimernejše za vas.

NAJNOVEJŠE