0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaHladne prhe za močnejši imunski sistem – si upate?

Hladne prhe za močnejši imunski sistem – si upate?

MORDA VAS ZANIMA

V zadnjem času ste najbrž slišali nadpovprečno veliko nasvetov, povezanih s tem, kako okrepiti imunski sistem. Medtem ko so določni nasveti precej pogosti, pa obstajajo tudi malce bolj neobičajni načini za vzpostavitev učinkovite imunske obrambe. Eden takšnih so zagotovo hladne prhe. Nekateri strokovnjaki namreč menijo, da lahko prav z njimi zelo uspešno prispevamo k temu, da se bo naše telo lažje ubranilo pred patogenimi mikroorganizmi.

- Oglas -

Hladne prhe naj bi prispevale k povečanju števila naravnih celic ubijalk

Eden izmed pozitivnih učinkov hladnih prh naj bi bil povezan z njihovim vplivom na naravne celice ubijalke, imenovane tudi NK-celice. S pomočjo hladnih prh naj bi bilo namreč mogoče povečati število teh celic. Prav to, kako visoko je število naravnih celic ubijalk, pa je eden najbolj zanesljivih pokazateljev tega, v kakšni formi je vaš imunski sistem.

Ena izmed študij, povezanih z vplivom hladnih prh, je denimo pokazala, da se med prhanjem s hladno vodo sprošča adrenalin, ki povzroči povišanje količine interlevkina 10 – enega najpomembnejših protivnetnih citokinov, ki uravnava odziv našega telesa v primeru okužb. Zanimivi pa so tudi podatki o tem, da naj bi bila potreba po bolniški odsotnosti z dela precej redkejša pri ljudeh, ki pri prhanju uporabljajo hladno vodo.

Potrebne bodo dodatne raziskave, a hladne prhe imajo že zdaj nemalo privržencev

Pozitiven vpliv na imunski sistem, ki ga ima lahko prhanje s hladno vodo, torej ni povezan zgolj z anekdotičnimi dokazi, ampak gre za nekaj, kar podpirajo tudi znanstvene študije. Vendar pa je po drugi strani tovrstnih študij vsaj za zdaj še premalo za trdnejše zaključke. To, da stroka še ni enotna glede tega, kako koristne so hladne prhe, pa ne ustavi naraščajočega števila posameznikov, ki prisegajo na to prakso.

- Oglas -

Prhanje s hladno vodo ni priljubljeno zgolj zaradi vpliva na imunski sistem, ki naj bi ga imelo, ampak se povezuje tudi z mnogimi drugimi pozitivnimi učinki. Med drugim naj bi pomagalo pri lajšanju bolečin, ublažitvi vnetij v telesu in pri težavah s spanjem, nekateri pa menijo, da lahko uporaba hladne vode med prhanjem prispeva celo k daljšemu življenju. Tako se hladne prhe včasih primerjajo tudi s postenjem, katerega učinki naj bi bili zelo podobni.

Še učinkovitejše je lahko kombiniranje vroče in hladne vode

Ideja, da bi se odpovedali prijetno topli vodi in se namesto tega oprhali s hladno, večini  sicer najverjetneje ne zveni preveč mamljivo – še posebej ne v delu leta, ko so zunanje temperature zelo nizke. Vendar pa za pozitivne učinke niti ni nujno, da med prhanjem uporabljamo izključno hladno vodo. Sodeč po nekaterih podatkih naj bi bil učinek celo boljši, če hladno vodo kombiniramo z vročo. To namreč predstavlja ravno dovolj velik šok za telo, da spodbudi krepitev imunskega sistema.

Tisti, ki zagovarjajo prhanje s hladno vodo kot enega izmed načinov okrepitev imunske obrambe, tako priporočajo, da se tega »projekta« lotite postopoma. To pomeni, da se najprej oprhate z vodo, kakršno uporabljate običajno, povsem na koncu pa uporabite še hladno vodo.

Zadnji del, torej prhanje z mrzlo vodo, naj bi trajal približno 30 sekund, postopoma pa lahko ta čas podaljšujete, a ne na več kot približno 2 minuti. Na koncu se hitro zavijte v toplo brisačo in se poskušajte čim hitreje ogreti. Privoščite si lahko tudi topel napitek – na primer skodelico ingverjevega čaja z dodatkom sveže iztisnjenega limoninega soka, saj gre za odlično kombinacijo za okrepitev imunskega sistema.

NAJNOVEJŠE