Zdravje & prehranaUtrujeni, vendar ne morete zaspati? To so možni razlogi …

Utrujeni, vendar ne morete zaspati? To so možni razlogi …

MORDA VAS ZANIMA

Najverjetneje se vam je že kdaj zgodilo, da ste se praktično ves dan počutili kot ožeta cunja in da ste lahko razmišljali samo o spanju, ko je končno prišel čas za počitek, pa se je zgodilo nekaj nenavadnega: čeprav ste bili še vedno zelo utrujeni, niste mogli nikakor potoniti v spanec. Čeprav gre na prvi pogled za precej nenavaden, nelogičen pojav, je težava v resnici zelo razširjena. Še posebej problematično je seveda, če se z njo spopadate zelo pogosto, saj lahko to privede do kronične izčrpanosti. Razlogi, zaradi katerih kljub utrujenosti ne morete zaspati, so seveda lahko zelo različni. V nadaljevanju izpostavljamo nekaj najpogostejših …

1. Tesnobnost

- Oglas -

Vaše telo je sicer morda izčrpano, vendar so lahko po drugi strani vaše misli še vedno zelo aktivne. Prav anksioznost oziroma tesnoba sta eden najpogostejših krivcev za to, da je včasih tako težko zaspati tudi takrat, ko smo izjemno utrujeni. Morda gre zgolj za trenutni stres ali pa za simptom resnejših težav, ki jih že predolgo potiskate na stran. Za začetek lahko preizkusite naslednjo metodo: določite del dneva (na primer 30 minut), ki bo posvečen ukvarjanju izključno z vašimi trenutnimi skrbmi. Takrat boste imeli čas, da natančno razmislite o težavah in da poskušate najti smiselne rešitve, ki jih je nato dobro tudi zapisati. Ko vas bodo začele zvečer ponovno preplavljati skrbi, kar je najbrž praktično neizogibno, se opomnite, da boste imeli že kmalu na voljo čas, ko se boste lahko povsem posvetili tem mislim. Če boste to počeli vsakodnevno, bo premlevanje pred spanjem precej manj mamljivo, saj se bodo vaši možgani postopoma navadili na to, da prostor in čas preprosto nista ustrezna.

2. Kofein

Za nenavadno kombinacijo utrujenosti in nezmožnosti, da bi zaspali, je lahko kriv tudi kofein. Čeprav ne občutite več neposrednih učinkov, morate upoštevati, da lahko kofein ostane v obtoku še kar nekaj časa po tem, ko ste popili zadnjo skodelico kave ali pločevinko energijskega napitka. Če poskušate torej čez dan ostati budni tako, da v svoje telo vnašate večje količine kofeina, se lahko s tem ujamete v začaran krog. Poskusite se upreti skušnjavi, čeprav bo prvi dan zelo težko. Toda zvečer boste lahko končno zaspali dovolj zgodaj, zato boste naslednji dan precej manj utrujeni, posledično pa bo postajala želja po kofeinu vedno manjša in manjša.

3. Sindrom zakasnjene faze spanja

V ozadju vaših težav je lahko tudi motnja, imenovana sindrom zakasnjene faze spanja. Gre za zaostajanje vaše notranje ure oziroma za porušen cirkadiani ritem. Ker je vaše telo navajeno, da običajno zaspite ob precej poznih urah, težko zaspite nekoliko bolj zgodaj, tudi ko ste povsem izčrpani. Včasih se lahko pridružijo še dodate težave, na primer sindrom nemirnih nog.

4. Modra svetloba

Ste neposredno pred odhodom v posteljo uporabljali telefon ali računalnik? Čeprav tega morda ne občutite v zelo intenzivni obliki, je modra svetloba telesu sporočila, da še ni čas za počitek, in upočasnila tvorbo melatonina – hormona, katerega količine morajo biti precej visoke, če želimo zaspati. Tako ste še vedno zelo utrujeni, vendar po drugi strani ravno prav budni, da težko zaspite.

5. Popoldanski dremež

- Oglas -

Ste poskušali utrujenost pregnati s popoldanskim dremežem? Če ste zadremali prepozno, lahko zvečer posledično težje zaspite – tudi če ste kljub popoldanskemu dremežu še vedno zelo utrujeni. Čeprav je lahko dremež v določenih okoliščinah zelo koristen, morate paziti, da ne traja predolgo in da si ga ne privoščite šele v poznih popoldanskih urah.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×