0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaŠtirim neozdravljivo bolnim osebam dovolili uporabo psihedeličnih gobic

Štirim neozdravljivo bolnim osebam dovolili uporabo psihedeličnih gobic

MORDA VAS ZANIMA

Gobe, ki sodijo v rod Psilocybe, so zaradi svojih učinkov pogosto imenovane kar halucinogene oziroma psihedelične gobice, nekateri pa jih imenujejo tudi čudežne gobe. Prav zaradi tovrstnih učinkov je njihova uporaba v mnogih državah po svetu prepovedana. Podobno velja tudi za Kanado, kjer je uporaba tovrstnih gob ilegalna od leta 1974. Vendar pa je pred nedavnim kanadska ministrica za zdravje dovolila izjemo. Za štiri neozdravljivo bolne rakave paciente je namreč odobrila uporabo psihedeličnih gobic v sklopu psihoterapije …

- Oglas -

Za odobritev so bili potrebni dobri trije meseci vztrajnih prizadevanj

Odobritev oziroma dovolitev izjeme je bila posledica vztrajnih prizadevanj skupine štirih bolnikov, pri čemer jim je pomagala neprofitna organizacija TheraPsil. Odločitev kanadske ministrice za zdravje Patty Hajdu je zanje pomenila veliko olajšanje. Prav halucinogene gobe so jim bile namreč v veliko pomoč pri premagovanju duševnih oziroma čustvenih stisk, povezanih z zavedanjem, da se bo njihovo življenje kmalu izteklo. Thomas Hartle, eden izmed članov skupine neozdravljivo bolnih posameznikov, je tako izrazil hvaležnost, da je ministrica pokazala sočutje in prepoznala specifičnost okoliščin. Od same vložitve pobude do odobritve zahteve je sicer minilo 100 dni.

Pomemben korak proti legalizaciji za vse neozdravljivo bolne Kanadčane?

Čeprav gre za dekriminalizacijo, ki velja zgolj za konkretne štiri osebe, Laurie Brooks, ki se prav tako spopada s terminalnim rakom in ki je bila del četverice, upa, da bo ministričina odločitev vplivala tudi na tovrstne primere v prihodnosti. Tako verjame, da gre za pomemben prvi korak proti legalizaciji medicinske uporabe halucinogenih gob za neozdravljivo bolne. Noče namreč, da bi se morali v prihodnosti tudi drugi, ki bi jim lahko psihedelične gobe vsaj nekoliko olajšale zadnje mesece ali celo dneve življenja, ukvarjati z zamudnimi birokratskimi oziroma pravnimi postopki.

Šesturni »proces žalovanja«, ki je prinesel olajšanje in sprejetje diagnoze

Laurie Brooks je sicer psihedelične gobice preizkusila že pred odpravo prepovedi. Prav ta izkušnja ji je prinesla spoznanje o koristih, ki jih imajo lahko »čudežne gobice« za neozdravljivo bolne. Zaužila jih je pod nadzorom terapevtke, učinek pa je trajal približno šest ur. Čeprav se je morala v teh šestih urah spopasti z izjemno težkimi čustvi, naj bi ji celotna izkušnja vendarle prinesla olajšanje. Po seansi svoje diagnoze ni več videla kot nečesa, kar stalno visi nad njo.

- Oglas -

Izkušnjo je primerjala z nekakšnim procesom žalovanja, ki jo je naposled pripeljal do sprejetja tega, da ji ne ostaja več veliko časa. Po tej seansi ni več zaužila čudežnih gobic, saj pravi, da ni bilo več potrebe – pozitivni učinki so namreč ostali. Odločitev kanadske ministrice tako zanjo niti ni toliko pomembna zaradi pragmatičnih razlogov, ampak poudarja predvsem simbolni pomen te odločitve. Boj, v katerega se je podala s sotrpini, tako zanjo ni bil pomemben zgolj zaradi nje same, ampak predvsem zaradi drugih neozdravljivo bolnih pacientov.

Kanadska vlada svari pred nenadzorovano rekreativno uporabo

Predstavnik kanadske vlade ob tem poudarja, da ne gre za legalizacijo – uporaba psihedeličnih gobic ostaja tako v Kanadi še vedno ilegalna. Tudi v prihodnje naj bi se tako o morebitni odpravi prepovedi odločalo izključno na individualni osnovi, torej na podlagi preučitve posameznih primerov. Strokovnjaki nameravajo skrbno preučiti tako potencialne koristi kot tveganja in se na podlagi tega odločiti glede morebitne individualne odobritve uporabe. Čeprav lahko psihedelične gobice v določenih primerih pomagajo pri spopadanju s hudimi čustvenimi stiskami, gre vendarle za nekaj, kar vsebuje halucinogene substance, s čimer je povezanih kar nekaj tveganj. Med drugim lahko gobice vplivajo na izrazito pospešitev srčnega utripa in povišanje krvnega tlaka, sprožijo pa lahko tudi hudo paranojo, ki poveča nevarnost za samopoškodbe. Kanadska vlada tako opozarja, da uporaba halucinogenih gobic ne bi smela biti nikoli »rekreativna« ali brez ustreznega nadzora.

Preberite tudi: Čudežne gobe, ki pomagajo proti anksioznosti in depresiji

.

NAJNOVEJŠE