Čeprav se sliši nemogoče, je ustavitev želje po sladkem še kako izvedljiva. Veliko ljudi občuti zadovoljstvo šele takrat, ko svoj obrok zaključijo s sladico, četudi niso lačni. Da bi preprečili željo po sladkem oziroma da bi jo uspešno nadzorovali, moramo najprej razumeti, kaj jo povzroča. Za mnoge ljudi je sladica po obroku stvar navade, tako da pri njih sploh ne gre za dejansko potrebo po sladkorju. Gre za nekaj, kar si želijo in ne za nekaj, kar njihovo telo potrebuje.
Kriva je neuravnotežena prehrana
Eden glavnih krivcev je lahko tudi neuravnotežena prehrana, ki vodi do neenotne ravni krvnega sladkorja. Obrok, ki je na primer sestavljen predvsem iz hitro prebavljivih rafiniranih škrobnih živil (mednje uvrščamo med drugim bel kruh), povzroči nenadni dvig krvnega sladkorja že kratek čas po jedi. Bliskovitemu skoku sladkorja posledično seveda sledi prav tako hiter padec sladkorja v krvi in nenadna želja po sladkem je tu.
Vzrok je lahko hormonske narave
Vzrok za hrepenenje po sladkorju je lahko tudi hormonske narave. Serotonin, ki mu pravimo tudi hormon sreče, se namreč sprošča tudi takrat, ko v naš organizem vnesemo sladkor. Čim pojemo sladico, se raven serotonina v naših možganih poveča, posledično pa občutimo zadovoljstvo, počutimo se mirnejši in smo nasploh bolj srečni.
Želja po sladkem pride nenadno, vendar pa se morate zavedati, da bo prav tako nenadno tudi minila. Prekinite rutino, ki vas privede do vselej enakega rezultata, da se na koncu znajdete na kavču s piškoti in čokolado. Če začnete hrepeneti po sladkem med tipkanjem na računalnik ali gledanja filma, se odpravite na 30-minutni sprehod ali pa si privoščite kratko vadbo. Telesna aktivnost dokazano izboljšuje razpoloženje, saj se zviša nivo serotonina v možganih. Resda se raven tega hormona zviša tudi v primeru, da pojeste kos ali dva čokoladne torte, vendar med eno in drugo situacijo obstaja bistvena razlika. Po zaužitju enostavnih rafiniranih sladkorjev se nivo serotonina nenadno zviša, nato pa hipoma tudi upade, po vadbi pa skok serotonina ni tako bliskovit: zvišuje se počasi in nudi dolj dolgotrajen občutek zadovoljstva.
Posladkajte se zdravo
Dodajte svojim jedem naravno sladkost, vsake toliko si denimo za prilogo privoščite pire iz sladkega krompirja. V prilogo iz rdečega zelja ali v korenčkovo juho dodajte sok sveže stisnjene pomaranče in kanček cimeta. Tudi suhe marelice ali slive obogatijo okus marsikatere omake, priležejo se tako mesu kot zelenjavi. Po obroku si privoščite hranljivo in naravno sladico, na primer pečena jabolka z orehi ali kompot, ki ste ga sladkali s kokosovim sladkorjem ali stevijo.
Jejte uravnotežene obroke
jedilnik si sestavite vnaprej, vaši obroki naj bodo uravnoteženi. Izbirajte živila z nizkim glikemičnim indeksom, omejite količino ogljikovih hidratov, izbirajte hrano, ki bo pomagala ohraniti raven sladkorja v vaši krvi po jedi. Nizek glikemični indeks imajo med drugim rjavi riž, divji riž, kvinoja, sladki krompir, stročnice in večina sadja. Tudi beljakovine naj se vsak dan znajdejo na vašem jedilniku, vendar z njimi ne pretiravajte.