Aditiv E466 najverjetneje nevarnejši, kot se je verjelo doslej

Aditiv karboksimetil celuloza se uporablja pri izdelavi najrazličnejših živil. Pogosteje se je začel uporabljati v 60. letih prejšnjega stoletja.

Embalaža iz stiropora prispeva k bakterijski rezistenci

Na problematičnost embalaže iz stiropora v povezavi z bakterijsko rezistenco je opozorila študija, ki je bila konec lanskega leta.

Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.
Zdravje & prehranaUstavimo željo po sladkem!

Ustavimo željo po sladkem!

MORDA VAS ZANIMA

Čeprav se sliši nemogoče, je ustavitev želje po sladkem še kako izvedljiva. Veliko ljudi občuti zadovoljstvo šele takrat, ko svoj obrok zaključijo s sladico, četudi niso lačni. Da bi preprečili željo po sladkem oziroma da bi jo uspešno nadzorovali, moramo najprej razumeti, kaj jo povzroča. Za mnoge ljudi je sladica po obroku stvar navade, tako da pri njih sploh ne gre za dejansko potrebo po sladkorju. Gre za nekaj, kar si želijo in ne za nekaj, kar njihovo telo potrebuje.

- Oglas -

Želja po sladkem

Kriva je neuravnotežena prehrana

Eden glavnih krivcev je lahko tudi neuravnotežena prehrana, ki vodi do neenotne ravni krvnega sladkorja. Obrok, ki je na primer sestavljen predvsem iz hitro prebavljivih rafiniranih škrobnih živil (mednje uvrščamo med drugim bel kruh), povzroči nenadni dvig krvnega sladkorja že kratek čas po jedi. Bliskovitemu skoku sladkorja posledično seveda sledi prav tako hiter padec sladkorja v krvi in nenadna želja po sladkem je tu.

Vzrok je lahko hormonske narave

Vzrok za hrepenenje po sladkorju je lahko tudi hormonske narave. Serotonin, ki mu pravimo tudi hormon sreče, se namreč sprošča tudi takrat, ko v naš organizem vnesemo sladkor. Čim pojemo sladico, se raven serotonina v naših možganih poveča, posledično pa občutimo zadovoljstvo, počutimo se mirnejši in smo nasploh bolj srečni.

Prekinite navado in si privoščite kratko vadbo

Želja po sladkem pride nenadno, vendar pa se morate zavedati, da bo prav tako nenadno tudi minila. Prekinite rutino, ki vas privede do vselej enakega rezultata, da se na koncu znajdete na kavču s piškoti in čokolado. Če začnete hrepeneti po sladkem med tipkanjem na računalnik ali gledanja filma, se odpravite na 30-minutni sprehod ali pa si privoščite kratko vadbo. Telesna aktivnost dokazano izboljšuje razpoloženje, saj se zviša nivo serotonina v možganih. Resda se raven tega hormona zviša tudi v primeru, da pojeste kos ali dva čokoladne torte, vendar med eno in drugo situacijo obstaja bistvena razlika. Po zaužitju enostavnih rafiniranih sladkorjev se nivo serotonina nenadno zviša, nato pa hipoma tudi upade, po vadbi pa skok serotonina ni tako bliskovit: zvišuje se počasi in nudi dolj dolgotrajen občutek zadovoljstva.

Posladkajte se zdravo

- Oglas -

Dodajte svojim jedem naravno sladkost, vsake toliko si denimo za prilogo privoščite pire iz sladkega krompirja. V prilogo iz rdečega zelja ali v korenčkovo juho dodajte sok sveže stisnjene pomaranče in kanček cimeta. Tudi suhe marelice ali slive obogatijo okus marsikatere omake, priležejo se tako mesu kot zelenjavi. Po obroku si privoščite hranljivo in naravno sladico, na primer pečena jabolka z orehi ali kompot, ki ste ga sladkali s kokosovim sladkorjem ali stevijo.

Jejte uravnotežene obroke

jedilnik si sestavite vnaprej, vaši obroki naj bodo uravnoteženi. Izbirajte živila z nizkim glikemičnim indeksom, omejite količino ogljikovih hidratov, izbirajte hrano, ki bo pomagala ohraniti raven sladkorja v vaši krvi po jedi. Nizek glikemični indeks imajo med drugim rjavi riž, divji riž, kvinoja, sladki krompir, stročnice in večina sadja. Tudi beljakovine naj se vsak dan znajdejo na vašem jedilniku, vendar z njimi ne pretiravajte.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×