0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravilne rastline4 načini uporabe evkaliptusovega olja

4 načini uporabe evkaliptusovega olja

MORDA VAS ZANIMA

Večino zdravil za zdravljenje in blaženje raznovrstnih tegob najdemo tudi v naravi, primer tega je tudi evkaliptusovo olje. Rastlina, ki izvira iz avstralije, je v uporabi že več stoletij, aborigini so z njeno pomočjo pozdravili marsikatero bolezen. Po letu 1700 se je evkaliptus razširil po vsem svetu in o njegovih blagodejnih učinkih na naše zdravje pričajo številne znanstvene raziskave.

- Oglas -

evkaliptusovo olje

Vsestranska uporaba evkaliptusovega olja

Evkaliptusovo olje je generično ime za destilirano olje iz listov rastlin rodu Eucalyptus, ki se uvršča v družino Myrtaceae (mirtovke). Rastejo predvsem v Avstraliji, vendar jih pridelujejo po vsem svetu. Evkaliptusovo olje se uporablja na različnih področjih kot zdravilo, antiseptik, repelent, začimba in dišava, pomembno pa je tudi v industriji. Iz listov izbranih vrst evkaliptusa pridobivamo evkaliptusovo olje z destilacijo z vodno paro. Na trgu je evkaliptusovo olje razvrščeno v tri tipe glede na sestavo in končno uporabo: medicinski, parfumerijski in industrijski tip. Najbolj razširjeno je evkaliptusovo olje, ki ima več kot 70% cineola, zdravilne učinkovine, ki nam pomaga pri zdravljenju mnogih bolezni.

Respiratorne težave oziroma bolezni dihal

V številnih raziskavah je že bilo dokazano, da evkaliptusovo olje lahko uporabljamo za blaženje simptomov akutnega in kroničnega bronhitisa, tudi zdravljenje z njegovo pomočjo poteka bistveno hitreje. Tudi nekaterim bolnikom z astmo pomaga, dnevna uporaba dokazano zmanjšuje frekventnost astmatičnih napadov. Nekaj kapljic evkaliptusovega olja vtremo v prsni koš in lažje bomo dihali.

- Oglas -

Prehlad in gripa

Evkaliptusovo olje se za blaženje simptomov prehlada in gripe uporablja že desetletja, saj nam lahko pomaga pri zamašenih sinusih. Zavrimo pol litra vode, vanjo kanimo nekaj kapljic evkaliptusovega olja in nato vročo paro inhalirajmo, pri čimer si čez glavo poveznimo brisačo. Z evkaliptudovim oljem ne poretiravajmo, saj nas v nasprotnem primeru utegne boleti glava. Od 3 do 6 kapljic je dovolj za odmašitev dihalnih poti. Evkaliptusovo olje ima tudi antibakterijske in antivirusne učinke, zato bo okrevanje še toliko hitrejše.

Bolečine v mišicah

Bolečine v mišicah pogosto spremljajo otekline in s pomočjo evkaliptusovega olja jih lahko hitro zmanjšamo. protivnetni učinek evkaliptusovega olja ni nič manjši, če ga nanesemo na kožo, nato pa se skozi povrhnjico vanjo absorbira. Na boleča in otekla mesta nanesimo kapljico ali dve evkaliptusovega olja in bolečina bo kmalu popustila, oteklina pa splahnela.

Evkaliptusovo olje in oralna higiena

Namesto da bi grgrali in ustno votlino spirali z ustno vodo, kupljeno v drogeriji ali lekarni, si raje pripravimo svojo. Antibakterijski učinek evkaliptusovega olja bo naredil svoje, stanje v naši ustni votlini pa se bo hitro izboljšalo. V kozarec mlačne vode kanimo od 3 do 5 kapljic evkaliptusovega, olja, premešajmo in nato spirajmo ustno votlino. Preostanek tekočine zlijmo stran, saj se v nasprotnem primeru v njej utegnejo razmnožiti bakterije. Najbolje bo, da za vsako splakovanje pripravimo svežo ustno vodo.

.

NAJNOVEJŠE