Kvinoja je relativno lahka za gojenje, saj uspeva v neugodnih razmerah. Pomanjkanje dežja in visoka nadmorska višina ji ne preprečujejo, da ne bi rastla. Uvrščamo jo med žito, čeprav to ni. Njeno seme je ploščato in spiralasto zvito. Pri nas si jo po navadi predstavljamo bele barve, vendar je med kar 1800 različnimi vrstami kvinoja lahko tudi roza, oranžna, rdeča, vijolična ali črna. Ovita je v sloj saponinov, zato neoluščena ni užitna. Saponini jo branijo pred plenilci, posledično za gojenje ne potrebuje veliko pesticidov. Voda, v kateri smo oprali kvinojo, zaradi saponina deluje antiseptično.
Njena zgodovina
Verjamejo, da kvinoja izvira iz peruanskih Andov, njeno gojenje se je nato razširilo v Čile, Bolivijo in Severno Ameriko. Gojišča kvinoje ugodno vplivajo na BDP, saj se je zaradi njene popularnosti v zadnjem času njena cena kar potrojila. Viri navajajo, da gojenje kvinoje sega od 3000 do 4000 let nazaj. Inki so jo imenovali »mati vseh semen« in jo po božje častili. Ko so španski konkvistadorji zasedli Ameriko, so jo imenovali »hrana za Indijance«, njeno gojenje pa so prepovedali, saj jim ni odgovarjalo, da so jo Inki uporabljali v nekrščanskih obredih. Tako so se morali zateči h gojenju pšenice.
Vsebnost kvinoje
Je vir beljakovin ter bogata z drugimi pomembnimi snovmi. V tabeli si lahko preberete njeno prehransko vrednost.
Prehranske vrednosti na 100 g | |
Energijska vrednost | 1,539 kJ (368 kcal) |
Ogljikovi hidrati | 64 g (od tega škrob 52 g, vlaknine 7 g, |
Maščobe | 6 g (od tega polinenasičene maščobne kisline 3,3 g) |
Beljakovine | 14 g (od tega triptofan 0,167 g, treonin 0,421 g, izolevcin 0,504 g, levcin 0,840 g, lizin 0,766 g, metionin 0,309 g, cistin 0,203 g, fenilalanin 0,593 g, tirozin 0,267 g, valin 0,594 g, arginin 1,091 g, histidin 0,407 g, alanin 0,588 g, asparaginska kislina 1,134 g, glutaminska kislina 1,865 g, glicin 0,694 g, prolin 0,773 g, serin 0,567 g |
Voda | 13 g |
Vitamin B1 | 0,36 mg (28 %) |
Vitamin B2 | 0,32 mg (21 %) |
Vitamin B6 | 0,5 mg (38 %) |
Vitamin B9 | 184 μg (46 %) |
Vitamin E | 2,4 mg (16 %) |
Železo | 4,6 mg (37 %) |
Magnezij | 197 mg (53 %) |
Fosfor | 457 mg (65 %) |
Cink | 3,1 mg (31 %) |
Njena vsestranskost je osupljiva
Kvinoja lahko nadomesti vsako žitarico. Torej tja, kamor sedaj dodajate riž, ajdo, proso, ječmen itd., lahko dodate tudi kvinojo. Tako je lahko osnova vaši rižoti ali lazanji, dodatek k solati in juham. Mleto seme pa lahko uporabite kot moko ali kot gostilo juham in omakam.
Priprava je preprosta, navadno na 1 enoto kvinoje dodate 2 enoti vode. Kuha se približno 15 minut, pred uporabo jo dobro sperite, da odstranite »ostanke« saponinov. V kuhinji pa jo lahko uporabite tudi na zelo izvirne načine. Edina omejitev pri pripravi jedi s kvinojo, so meje vaše domišljije.
Recepti iz kvinoje
Kvinojini kalčki
Iz kvinoje lahko vzgojimo kalčke, tako kot vzgajamo kalčke iz drugih semen, ter jih uporabimo v solatah, sendvičih ali kot prilogo.
Kvinojin puding
Sestavine:
- 2 skodelici mleka (kravje, kokosovo, mandljevo itd.)
- 1 skodelica nekuhane kvinoje
- 2 žlici vaniljevega ekstrakta
- malo cimeta
- ¼ skodelice sladila (po vašem okusu)
- ¼ skodelice vode
- ½ skodelice sesekljanega sadja po vašem okusu
Priprava: V posodi zavrite mleko, vodo, sladkor, cimet in vaniljev ekstrakt. Ko zavre, dodajte kvinojo in jo na nizkem ognju kuhajte 30 minut. Pri tem pomešajte vsakih nekaj minut, da se vam kvinoja ne prime na dno. Če se vam zdi, da kvinoja še ni dovolj kuhana, dodajte še nekaj mleka in vode ter kuhajte, dokler se masa ne zgosti. Puding nalijte v skodelice in pustite, da se ohladi. Ko postrežete, na puding položite koščke sadja.
Testo za pico iz kvinoje
Sestavine:
- 1 skodelica kvinoje
- ½ skodelice vode
- ščepec soli
- 2 ali 3 žlice olivnega olja
- 1 vrečka suhega kvasa
- česen in začimbe v prahu (po želji)
Priprava: Kvinojo namakajte od 8 do 24 ur. To je pomembno, saj brez namakanja recept ne bo deloval. Nato vse sestavine zmešajte v mešalniku, da nastane gosta masa. Segrejte pečico na 210 stopinj, vanjo dajte prazno ponev, ki jo segrevajte 10 minut. Nato dajte v ponev kvinojo in jo pečete v pečici 20 minut. Vzamete pekač iz pečice in previdno obrnite testo ter ponovno pecite 10 minut. Vzemite testo iz pečice in ga naložite s tenko narezano zelenjavo, sirom, mesom. Nato pico pecite še cca10 minut, da se zelenjava na pici speče.