Se je 6. množično izumrtje že začelo?

Naš planet je bil priča petim množičnim izumrtjem, ki so bila povezana z naravnimi fenomeni, neodvisnimi od človeka.

Služila s prodajo svojih vetrov, na koncu pa pristala v bolnišnici

Stephanie Matto, ki je zaslovelav priljubljeni resničnostni oddaji 90 dni do poroke, se je pred nedavnim lotila zelo nenavadne poslovne dejavnosti.

Za multiplo sklerozo je najverjetneje kriv virus Epstein-Barr

Multipla skleroza je kompleksna avtoimunska bolezen, za katero je značilno propadanje mielinskih ovojnic, ki obdajajo živčne celice. Imunski sistem začne namreč mielin zaznavati kot...

Katera zelišča odpravijo kandido?

Kandida pa v telesu sprošča strupe, kar lahko privede do različnih črevesnih težav, kot so vnetja, izmenične diareje in zaprtja.

Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.
Zdravje & prehranaTudi preveč antioksidantov lahko škoduje vašemu srcu

Tudi preveč antioksidantov lahko škoduje vašemu srcu

MORDA VAS ZANIMA

Presežek prostih radikalov v telesu lahko privede do t. i. oksidativnega stresa – nevarnega pojava, ki povečuje tveganje za številna resna obolenja, vključno z boleznimi srca in ožilja. Tako se pogosto poudarja, kako pomembno je, da naša prehrana vsebuje dovolj antioksidantov, torej snovi, ki pomagajo pri preprečevanju oksidativnega stresa. Vendar pa naj bi bil problematičen tudi presežek antioksidantov. V tem primeru obstaja namreč nevarnost za reduktivni stres, ki ima lahko prav tako negativen vpliv na zdravje, med drugim tudi na srce …

Reduktivni stres predstavlja nevarnost za patološko zadebelitev srca in diastolično disfunkcijo

- Oglas -

Vnašanje s hrano sicer ni edini razlog, zaradi katerega so antioksidanti prisotni v našem telesu. Poleg eksogenih, kakršen je na primer vitamin C, namreč poznamo tudi t. i. endogene antioksidante, torej takšne, ki jih naše telo tvori samo, kot odgovor na oksidativni stres oziroma na proste radikale. A če je ta odziv pretiran, lahko pride do že omenjenega reduktivnega stresa. Negativne posledice tega pojava je skupaj s kolegi z univerze v Alabami pred kratkim preučeval profesor patologije, dr. Rajasekaran Namakkal-Soorappan. Ekipa raziskovalcev je odkrila, da lahko reduktivni stres med drugim privede do patološke zadebelitve srca in do diastolične disfunkcije. Pri tem gre za odkritje, ki bi lahko imelo pomemben vpliv na prihodnost obravnave bolnikov s srčnim popuščanjem.

Odkritja pomembna za načrtovanje terapije pri ljudeh s srčnim popuščanjem

Skupina raziskovalcev je svoja odkritja objavila v reviji Antioxidants and Redox Signaling. Med drugim so opozorili, da je potrebna previdnost pri terapiji, namenjeni ljudem s srčnim popuščanjem, ki temelji na antioksidantih. Preden se zdravniki odločijo za ta pristop, bi bilo namreč nujno ugotoviti, kakšne so trenutne ravni antioksidantov v telesu bolnika. V nasprotnem primeru je lahko odziv popolnoma nasproten od želenega. Kronični reduktivni stres lahko namreč povzroči celo odpoved srca.

Srce antioksidanti

Nevarne so lahko že blažje oblike reduktivnega stresa

Bolj ko je reduktivni stres intenziven, resnejše posledice lahko pusti. Pri najbolj intenzivnih oblikah tega pojava lahko pride do hipertrofične kardiomiopatije in celo do smrti. Vendar so lahko problematične tudi blažje oblike reduktivnega stresa, ki je povezan s presežkom antioksidantov v telesu. Tudi pri blažji različici se lahko namreč pojavijo nepopravljive poškodbe srca.

Previdno pri uporabi prehranskih dopolnil

Posebna previdnost pri dodajanju antioksidantov je torej potrebna predvsem pri ljudeh, pri katerih je bila že diagnosticirana ena izmed bolezni srca in pri katerih gre torej za del terapije. Vendar pa avtorji študije opozarjajo tudi na problematičnost samoiniciativne uporabe prehranskih dopolnil brez predhodnega posveta z zdravnikom pri ljudeh, ki so načeloma zdravi. V določenih državah je ta pojav še posebej izrazit. Glede na raziskavo, ki je bila izvedena leta 2019, naj bi denimo kar 77 odstotkov Američank in Američanov vsakodnevno uporabljalo prehranska dopolnila, od tega približno 58 odstotkov tudi antioksidante v obliki multivitaminskih dodatkov. Ker se pri tem ne upošteva, koliko antioksidantov nekdo v resnici potrebuje, predstavlja ta navada nevarnost za reduktivni stres, ki lahko postopoma poškoduje srce.

Reduktivni stres problematičen tudi za mišično-skeletni sistem

- Oglas -

Dr. Namakkal-Soorappan je objavil tudi sorodno študijo, in sicer v reviji Redox Biology, v okviru katere je preučeval vpliv reduktivnega stresa na t. i. miosatelitske celice, znane tudi kot mišične matične celice. Gre za celice, ki se lahko v primeru mišičnih poškodb diferencirajo v mišično-skeletne celice. Glede na ugotovitve te študije naj bi reduktivni stres, podobno kot oksidativni stres, predstavljal tudi veliko oviro za diferenciacijo miosatelitskih celic. Prevelike količine antioksidantov lahko torej škodujejo tudi našim mišicam.

Preberite tudi: Glog za močno in zdravo srce ter zoper druge težave

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×