Aknasta koža: Značilnosti in pravilna nega

Akne so pogosta kožna vnetna bolezen, značilna predvsem za obdobje adolescence. Vendar pa niso omejene le na čas odraščanja.

Ali so edinci zares sebični in razvajeni?

V prejšnjem stoletju je doktor medicine in psiholog Alfred Adler zasnoval teorijo, v skladu s katero naj bi vrstni red rojstva vplival na naše osebnostne značilnosti.

Maska iz kave in medu za sijočo polt

Bi radi osvežili svoj obraz, nahranili kožo in odstranili odmrle celice? Maska je odlična tudi, ko je vaša koža videti utrujena ali obraz nekoliko zabuhel.

Zaščita las pred spanjem: 5 nasvetov za preprečevanje nepotrebnih poškodb las

Ali ste vedeli, da so poškodbe las med spanjem zelo pogoste, še posebej pri dolgih laseh?

5 nasvetov za kuhinjo brez odpadkov

Kuhinja brez odpadkov se zdi praktično neuresničljiv cilj. Ponujamo vam nekaj idej, kako se lotiti tega projekta.

Hujšanje za različne tipe telesa

Kako shujšati oziroma kaj jesti in kako se gibati, lahko ugotovite precej preprosto, če poznate svoj telesni tip in njegove lastnosti.

Krema za britje za občutljivo kožo

Britje lahko kožo precej razdraži, še posebej občutljivo. Pomagamo si lahko z domačo kremo, po kateri bo koža mehka in gladka.

Hujšanje z Luno – je vesolje naklonjeno vitki postavi?

V poplavi takšnih in drugačnih diet ste zagotovo že slišali tudi za Lunino dieto oz. hujšanje z Luno.
Zdravje & prehranaTudi preveč antioksidantov lahko škoduje vašemu srcu

Tudi preveč antioksidantov lahko škoduje vašemu srcu

MORDA VAS ZANIMA

Presežek prostih radikalov v telesu lahko privede do t. i. oksidativnega stresa – nevarnega pojava, ki povečuje tveganje za številna resna obolenja, vključno z boleznimi srca in ožilja. Tako se pogosto poudarja, kako pomembno je, da naša prehrana vsebuje dovolj antioksidantov, torej snovi, ki pomagajo pri preprečevanju oksidativnega stresa. Vendar pa naj bi bil problematičen tudi presežek antioksidantov. V tem primeru obstaja namreč nevarnost za reduktivni stres, ki ima lahko prav tako negativen vpliv na zdravje, med drugim tudi na srce …

Reduktivni stres predstavlja nevarnost za patološko zadebelitev srca in diastolično disfunkcijo

- Oglas -

Vnašanje s hrano sicer ni edini razlog, zaradi katerega so antioksidanti prisotni v našem telesu. Poleg eksogenih, kakršen je na primer vitamin C, namreč poznamo tudi t. i. endogene antioksidante, torej takšne, ki jih naše telo tvori samo, kot odgovor na oksidativni stres oziroma na proste radikale. A če je ta odziv pretiran, lahko pride do že omenjenega reduktivnega stresa. Negativne posledice tega pojava je skupaj s kolegi z univerze v Alabami pred kratkim preučeval profesor patologije, dr. Rajasekaran Namakkal-Soorappan. Ekipa raziskovalcev je odkrila, da lahko reduktivni stres med drugim privede do patološke zadebelitve srca in do diastolične disfunkcije. Pri tem gre za odkritje, ki bi lahko imelo pomemben vpliv na prihodnost obravnave bolnikov s srčnim popuščanjem.

Odkritja pomembna za načrtovanje terapije pri ljudeh s srčnim popuščanjem

Skupina raziskovalcev je svoja odkritja objavila v reviji Antioxidants and Redox Signaling. Med drugim so opozorili, da je potrebna previdnost pri terapiji, namenjeni ljudem s srčnim popuščanjem, ki temelji na antioksidantih. Preden se zdravniki odločijo za ta pristop, bi bilo namreč nujno ugotoviti, kakšne so trenutne ravni antioksidantov v telesu bolnika. V nasprotnem primeru je lahko odziv popolnoma nasproten od želenega. Kronični reduktivni stres lahko namreč povzroči celo odpoved srca.

Srce antioksidanti

Nevarne so lahko že blažje oblike reduktivnega stresa

Bolj ko je reduktivni stres intenziven, resnejše posledice lahko pusti. Pri najbolj intenzivnih oblikah tega pojava lahko pride do hipertrofične kardiomiopatije in celo do smrti. Vendar so lahko problematične tudi blažje oblike reduktivnega stresa, ki je povezan s presežkom antioksidantov v telesu. Tudi pri blažji različici se lahko namreč pojavijo nepopravljive poškodbe srca.

Previdno pri uporabi prehranskih dopolnil

Posebna previdnost pri dodajanju antioksidantov je torej potrebna predvsem pri ljudeh, pri katerih je bila že diagnosticirana ena izmed bolezni srca in pri katerih gre torej za del terapije. Vendar pa avtorji študije opozarjajo tudi na problematičnost samoiniciativne uporabe prehranskih dopolnil brez predhodnega posveta z zdravnikom pri ljudeh, ki so načeloma zdravi. V določenih državah je ta pojav še posebej izrazit. Glede na raziskavo, ki je bila izvedena leta 2019, naj bi denimo kar 77 odstotkov Američank in Američanov vsakodnevno uporabljalo prehranska dopolnila, od tega približno 58 odstotkov tudi antioksidante v obliki multivitaminskih dodatkov. Ker se pri tem ne upošteva, koliko antioksidantov nekdo v resnici potrebuje, predstavlja ta navada nevarnost za reduktivni stres, ki lahko postopoma poškoduje srce.

Reduktivni stres problematičen tudi za mišično-skeletni sistem

- Oglas -

Dr. Namakkal-Soorappan je objavil tudi sorodno študijo, in sicer v reviji Redox Biology, v okviru katere je preučeval vpliv reduktivnega stresa na t. i. miosatelitske celice, znane tudi kot mišične matične celice. Gre za celice, ki se lahko v primeru mišičnih poškodb diferencirajo v mišično-skeletne celice. Glede na ugotovitve te študije naj bi reduktivni stres, podobno kot oksidativni stres, predstavljal tudi veliko oviro za diferenciacijo miosatelitskih celic. Prevelike količine antioksidantov lahko torej škodujejo tudi našim mišicam.

Preberite tudi: Glog za močno in zdravo srce ter zoper druge težave

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×