0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Vrt & VrtnarjenjeTudi zelenjavni vrt je lahko okrasni vrt

Tudi zelenjavni vrt je lahko okrasni vrt

MORDA VAS ZANIMA

Velikokrat si vrtičkarji in pridelovalci predstavljamo vrt kot urejene gredice, ki za ljubitelja igrivosti predstavljajo dolgčas. Tako si tudi mnogi pridelovalci vrtnin predstavljajo, da je skoraj nemogoče narediti vrt pisan in zanimiv. Vendar pa je to daleč od resnice. Z vključevanjem različnih vrtnin, ki se med seboj razlikujejo po barvi cvetov in plodov ter po višini rasti, v naše gredice lahko naredimo naš vrt še kako pester in zanimiv.

- Oglas -

Da bi lahko ustvarili resnično zanimiv in pisan vrt je najprej potrebno pripraviti temeljiti načrt vrta. V načrtu vrta si natančno označimo izmerjene dolžine, saj bomo le tako lahko oblikovali skladne, tudi geometrijske vzorce. Natančno moramo tudi predvideti strani neba, da nam kasneje ne bodo večje rastline po nepotrebnem senčile manjših. Ter si seveda pripraviti seznam vrtnin, ki jih nameravamo sejati. Za konec pa potrebujemo še ščepec domišljije ter natančno roko in oko, da načrtovano zasejemo, ter seveda srečo z vremenom, da vse posejano zraste.

Zelenjavni okrasni vrt

Pisane dekoracije na zelenjavnem vrtu

Zanimive vzorce in like lahko  v vrt vnesemo že s krompirjem. Pri svojem trgovcu se ob nakupu pozanimajmo o barvi cvetov. Različne sorte krompirja imajo namreč različne barve cvetov in so lahko od belih, do vijoličnih. Tako si izberemo eno sorto, ki ima bele cvetove, ter drugo ki ima npr vijolične. Ko sedaj sadimo krompir, ga ne sadimo po sortah, temveč tako, da s kombinacijo barv cvetov ustvarimo geometrijske ali drugačne like. Ko bo krompir zacvetel bomo lahko tako imeli neverjeten pogled na pisan vrt.

Podobno lahko naredimo s solatami. Različne sorte solat imajo namreč liste, ki so v različnih odtenkih od svetlo zelenih,do temno zelenih barv pa tudi vinsko rdeče liste najdemo (npr. sorto red salad bowl). S setvijo oziroma kombinacijo različnih sort lahko ustvarimo na vrtu vzorce, ki bodo vrt popestrili. Poleg tega pa bomo lahko čez celo leto uživali v različnih solatah. Za različne barvne kontraste lahko uporabite tudi različne druge vrtnine, ki jih med seboj kombinirate. Take vrtnine so na primer še belo in rdeče zelje. Navadna oz. bolje poznana bazilika z zelenimi listi in rdeče listna bazilika. Zelo zanimive zasaditve lahko naredimo z rdeče stebelno blitvo oz. mangoldom ali z pisanostebelno blitvo oz. mangoldom. S  kombinacijo različnih barv rastlin in plodov si lahko ustvarimo zanimive kombinacije in si vrt popestrimo. Pisan vrt si lahko ustvarimo tudi v loncih. V le te posejemo vrtnine z različnimi barvami listov in jih razporedimo po balkonu ali terasi in si tako ustvarimo pisan prostor.

- Oglas -
Zelenjavni okrasni vrt

Naj omenimo še to, da kombinacija toplih barv, kot so na primer rumena, oranžna ter rdeča vrt optično zmanjša. To pomeni, da pisane cvetlice in vrtnine v teh barvah uporabite na večjih njivah ali vrtovih. Tako boste pridobili optični učinek manjšega, vrta.

Nasprotno pa kombinacija hladnih barv kot sta na primer modra in srebrna, vrt optično povečata, in mu dodata širino. Tako lahko v vrt umestite cvetlice in vrtnine v teh odtenkih in vrt bo deloval večji ter bolj prostran. Zato so kombinacije teh barv bolj primerne za manjše vrtove.

Velikost rastline

Na vrtu lahko kombiniramo tudi različne rastline,  ki se v rasti razlikujejo. Tako lahko s pomočjo koruze ustvarimo labirinte, v katerih se bodo naši otroci tekom poletje ter še pozno v jesen z veseljem igrali. Že spomladi si na vrtu označimo labirint. Namesto visokih sten pa zasejemo koruzo. Med sortami koruz pa izberemo take sorte, ki so primerne za pripravo kuhane oz. pečene koruze (sladka koruza) ali pa za pripravo pokovke. Tako bomo imeli pripravljen labirint, zaščitne  ograje ali vetrolove, poleg tega pa bomo lahko stroke koruze še koristno uporabili. Labirint bo tudi poživil naš vrt. Še posebej če imamo nanj pogled iz višjega položaja, bodo geometrijske linije vrt še dodatno popestrile.

Prav tako lahko v vrt uspešno umestimo tudi visoko fižol. Visoki fižol se namreč rad vzpenja in še posebej turški tudi zelo lepo cveti, zato lahko z njegovo pomočjo oblikujemo skulpture. Indijanski šotor, pisane ograje ali še kaj bolj posebnega lahko s pomočjo fižola, nekaj vej in domišljije oblikujemo kar sami na našem vrtu. Vse kar moramo storiti je le, da oblikujemo okvir po katerem se bo fižol vzpenjal, ter seveda fižol posadimo. Zanimiva kombinacija na manjših gredicah je tudi polkrožna oblika iz rastlin okre ali katere izmed stročnic (čičerike, soje ali leče), pred njimi posejemo rdečo stebelno blitvo ali mangold in pred njo pa še solato (npr. catalogno). Zrasla nam bo strukturno, višinsko in barvno zanimiva kombinacija.

- Oglas -
Zelenjavni okrasni vrt

Pisani plodovi

Pisani plodovi ne bodo prišli toliko do izraza na njivi ali vrtu kot kasneje pri dekoraciji mize še bolj pa jedi. Poskusite s krompirjem, ki ima vijolične barve kožo in meso. Tak krompir, nato pripravite kot pečenega ali pire poleg navadnega krompirja. Njegov vijolična barva bo vaš krožnik zagotovo zelo popestrila.

Prav tako lahko poskusite korenčke v različnih barvah. Na policah vseh bolje založenih vrtnih centrov namreč lahko zasledite različne sorte korenčkov, ki imajo tudi različne barve mesa. Vijoličen, rdeč, oranžen, rumen korenček, kombinacija, ki bo polepšala tako vaš vrt kakor tudi vaš krožnik. Prav tako lahko posejemo različne sort rdeče pese ki imajo širok spekter barv od zlate pese do bele pese do pese s cilindričnimi krogi znotraj gomolja, ali pa različne sorte cvetače, ki so snežno bele barve, do kremno bele barve ter oranžne, vijolične in zelene. Tu je še modra kolerabica in bela kolerabica. Potem so kombinacije z bučkami in bučami, poznane so okusne rumene bučke, ki so zelo rodovitne in imajo zelo lepe rumene barve plodove, potem so še tu rumene kumare, ki jih kombiniramo z zelenimi. Izbor buč po barvi in obliki plodov pa je še bolj pester. Poznamo oranžne, rumene, zelene buče, ki so lahko okrogle, podolgovate, zavite oblike, ali povsem okrasne bučke kot so sorta krempelj, pri katerih je vsak plod malo drugače obarvan in drugačno razporejene izbokline.

.

NAJNOVEJŠE