fbpx
Domov Zdravje & prehrana Teden brez kofeina – si upate?

Teden brez kofeina – si upate?

Zaradi razkužila za roke dobila hude opekline

Ker pri uporabi razkužila ni bila dovolj pazljiva, je povzročila požar, zaradi katerega je steklenička z razkužilom eksplodirala, sama pa je staknila hude opekline.

5 koristi vsakodnevnega pitja soka rdeče pese

Pesin sok velja za izjemno zdrav napitek. Po mnenju mnogih strokovnjakov za zdravo prehrano ga je priporočljivo uživati čim bolj pogosto, po možnosti vsak dan.

Delo od doma: 7 nasvetov za več produktivnosti in pozitivnosti

Možnost dela od doma je v teh časih zagotovo privilegij. Vendar pa to še ne pomeni, da tovrstna oblika dela ne predstavlja tudi določenih...

Zmerne količine kave imajo lahko v določenih primerih pozitiven vpliv na počutje in zdravje. Vendar pa danes mnogi ljudje pretiravajo s količino kofeina. To je lahko še posebej problematično za ljudi, ki so nekoliko bolj nagnjeni k anksioznosti, in za tiste, ki imate pogosto težave s spanjem. Nekateri strokovnjaki tako predlagajo preprost test, na podlagi katerega boste ugotovili, kako velik vpliv ima v resnici kofein na vaše spanje in počutje …

Kofein

Več kofeina – več kortizola

Kofein spodbuja sproščanje kortizola, pogosto imenovanega kar stresni hormon. Če že v osnovi zelo težko prenašate stresne dejavnike, ki smo jim večinoma izpostavljeni vsakodnevno, lahko kofein te težave še poslabša. V skrajnem primeru lahko pretiravanje s kofeinom privede celo do paničnega napada. Poleg tega pa je treba poudariti, da večina zanemarja, kako dolgo lahko v resnici trajajo učinki kofeina na naše telo. Tako imate morda občutek, da ni nikakršne povezave med kavo, ki jo pijete dopoldne, in vašimi težavami s spanjem. Vendar pa raziskave kažejo, da lahko kofein ostane v našem telesu še zelo dolgo po tem, ko smo spili skodelico kave.

Jutranja kava sicer res nima enakega vpliva, kot bi ga imela tista, ki bi jo potencialno spili tik pred odhodom v posteljo, vendar to še ne pomeni, da je povsem nedolžna. Hkrati pa obstaja tu nevarnost, da se ujamete v začaran krog. Ker slabo spite, se zbujate utrujeni, zato postopoma povečujete količino kave. Vse večja količina kofeina pa povzroča vse več težav s spanjem.

Preprost eksperiment, ki vam lahko odpre oči

Kako torej ugotoviti, ali vam kofein res škodi, četudi gre za zelo majhne količine? Najbolj preprost test je, da kofein za vsaj teden dni povsem izločite. Če trenutno vsak dan popijete zelo veliko napitkov, ki vsebujejo kofein, seveda ni dobro, da kofein črtate kar čez noč. To lahko namreč povzroči precej neprijetne odtegnitvene simptome, kot sta na primer glavobol in hujše težave z zbranostjo. Namesto tega raje postopoma zmanjšujte količino kofeina, dokler ne boste pripravljeni na teden brez kave in drugih kofeinskih napitkov. Priporočamo vam, da med tem tednom vsak dan zapisujete, kako se počutite.

Imate še vedno težave z nemirom, tesnobo, vsiljivimi mislimi ipd.? So težave tako intenzivne, kot so bile takrat, ko ste še uživali kofein? Ste opazili kakršne koli spremembe, povezane s spancem? Vsi ti podatki vam bodo pomagali pri tem, da ugotovite, ali vam kofein morda povzroča več škode kot koristi. Ta eksperiment zahteva nekaj poguma, vendar imejte v mislih, da se lahko na koncu še vedno vrnete k uživanju kofeina, če se za to odločite. Tako se vam vsekakor splača, da vsaj poskusite, kaj se zgodi, če se odločite za brezkofeinski teden …

- Oglas -

Najnovejše

7 naravnih metod za ublažitev sinusnega glavobola

Sinusni glavobol je običajno povezan z vnetjem in otekanjem sinusov ali sinusnih membran in lahko to povzroči hude bolečine.

4 znaki, da je vaše telo v težavah

Preverite nekaj simptomov, ki so lahko znanilci resnejših težav, zato jih ne smete ignorirati.

Tonik za obraz: 5 odličnih naravnih nadomestkov

Tonik za obraz je po mnenju mnogih strokovnjakov eden najpomembnejših kozmetičnih izdelkov za nego obraza.

Nova odkritja glede povezave med bakrom in Alzheimerjevo boleznijo

Alzheimerjeva bolezen naj bi bila v veliki meri povezana z okvarjeno sposobnostjo telesa za regulacijo ravni bakra v tkivih.

Po 2 mesecih večjega vnosa sadja in zelenjave srce občutno bolj zdravo

Pri ljudeh, ki so 8 tednov uživali s sadjem in zelenjavo bogato prehrano, je bilo bistveno manjše tveganje za poškodbe srca.
- Oglas -
Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×