Zdravje & prehranaPomembne navade za ohranjanje hormonskega ravnovesja v telesu

Pomembne navade za ohranjanje hormonskega ravnovesja v telesu

MORDA VAS ZANIMA

Ste pogosto zelo utrujeni in razdražljivi? Imate težave s spanjem in z napihnjenostjo? Se velikokrat težko zberete, poleg tega pa se spopadate tudi z aknami, čeprav je puberteta že zdavnaj za vami? Vse to so lahko simptomi hormonskega neravnovesja v telesu – težave, ki je zelo pogosta, vendar na žalost prevečkrat spregledana. Porušeno hormonsko ravnovesje je velikokrat tesno povezano tudi s porušeno črevesno floro. Kako ukrepati? Določene navade so lahko še posebej koristne za preprečevanje hormonskega neravnovesja oziroma za ponovno vzpostavitev tega ravnovesja v telesu …

Poskušajte čim bolj omejiti vnos sladkorja

- Oglas -

Pretiravanje s sladkorjem ima lahko negativen vpliv na številne hormone v našem telesu, med drugim tudi na leptin, inzulin in grelin. Poleg tega pa lahko sladkor prispeva tudi h kroničnim vnetjem v telesu ter poruši razmerje med estrogenom in testosteronom. Tako je pametno, da je sladkor zgolj občasna pregreha, še bolje pa je, da se mu poskušate povsem odpovedati.

Uživajte zelenjavo, ki jo uvrščamo med križnice

Križnice, kot so brokoli, cvetača in ohrovt, vežejo presežek različnih hormonov v vašem črevesju, ki se nato izloči iz telesa. Tako so križnice ena najboljših izbir za naravno razstrupljanje. Poskušajte torej na svoj jedilnik uvrstiti čim več živil, ki sodijo v to skupino.

Križnice

Ne zanemarjajte negativnega vpliva stresa

Vsi vemo, da je kronični stres izjemno slab za naše zdravje. Vendar pa večina ljudi to dejstvo predolgo zanemarja, dokler se ne začnejo soočati z resnimi zdravstvenimi težavami, med drugim tudi s porušenim hormonskim ravnovesjem. Vsekakor je torej dobro, da razmislite o tem, kako zmanjšati količino stresnih dejavnikov v svojem življenju, dokler ste še vedno relativno zdravi. Poskrbite, da boste redno našli čas za sproščanje, četudi gre zgolj za nekaj minut na dan.

Pomagajte si z adaptogenimi rastlinami

Adaptogene rastline, med katere na primer prištevamo ašvagando, rožni koren in maco, so zelo koristne za ohranjanje hormonskega ravnovesja v telesu. Ker pa gre za rastline z zelo močnimi učinki, je pametno, da se pred začetkom uporabe posvetujete s strokovnjakom za to področje, ki vam bo pomagal pri določitvi ustreznega odmerka.

Poskrbite za zdravje svojega črevesja

- Oglas -

Kot že omenjeno, ima stanje v našem črevesju pomemben vpliv na različne hormone. Bakterije v črevesju med drugim sodelujejo pri uravnavanju ravni estrogena, progesterona in testosterona v telesu. Svetujemo vam, da ste pozorni na zadosten vnos probiotikov, kar bo poskrbelo, da bo število koristnih bakterij višje od števila škodljivih. Posledično pa bo možnost za težave s hormoni precej manjša.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×