Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Ekologija & okoljeKam z odpadnimi kontaktnimi lečami?

Kam z odpadnimi kontaktnimi lečami?

MORDA VAS ZANIMA

Kontaktne leče so zagotovo eden najbolj praktičnih izumov. Ljudem, ki imajo težave z vidom, lahko bistveno poenostavijo življenje. Po nekaterih podatkih naj bi na primer kar približno 10 odstotkov vseh Evropejcev in Evropejk vsaj občasno uporabljalo kontaktne leče. Vendar pa obstaja pri lečah, podobno kot pri mnogih drugih pripomočkih, ki so v osnovi namenjeni temu, da nam olajšajo življenje, tudi temna plat. Ta je povezana predvsem z vprašanjem, kaj se zgodi, ko kontaktne leče niso več uporabne …

- Oglas -

Kontaktne leče

Vsakoletno se zavrže ogromna količina leč

Kontaktne leče se zdijo na prvi pogled povsem nedolžne, saj so navsezadnje zelo majhne. Tako jih mnogi na koncu vržejo kar v straniščno školjko ali v odtok. Kot so ugotovili raziskovalci z ameriške univerze v Arizoni, pa je to lahko resna težava. Leče na primer uporablja kar 45 milijonov Američanov, kar po ocenah raziskovalcev pomeni med 1,8 in 3,3 milijona zavrženih leč na leto. Kljub temu pa se okoljevarstveniki doslej še niso resno posvetili temu vprašanju.

Raziskovalci iz Arizone so bili tako prvi, ki so se lotili natančnejše analize tega, kje končajo leče. Na podlagi ankete, ki so jo izvedli med uporabniki leč, so ugotovili, da kar med 15 in 20 odstotkov ljudi leče preprosto vrže v straniščno školjko, nekateri pa celo v odtok.

Makro in mikroplastika, ki ogroža okolje in naše zdravje

Nepravilno zavržene leče prek odpadnih voda na koncu večkrat končajo na poljedelskih površinah oziroma v prsti, kar pomeni ogromno makro- in mikroplastike, ki vstopa v različne ekosisteme, kar ima pogosto zelo negativen vpliv na okolje, seveda pa tudi na kakovost hrane, ki jo uživamo. Raziskovalci so preizkusili leče iz različnih vrst plastike in ugotovili, da  mikroorganizmi v odpadnih vodah pogosto spremenijo zgornjo plast leč, in sicer tako, da razrahljajo vezi med plastičnimi polimeri, kar spodbudi razgradnjo na delce mikroplastike.

- Oglas -

Ti delci pa zelo velikokrat zaidejo tudi v morje, kjer ogrožajo številne živali. Kaj torej storiti z odpadnimi kontaktnimi lečami? Na žalost jih večinoma ni mogoče vrniti proizvajalcem, zato je za zdaj najbolj varna rešitev, da jih vržete med plastične odpadke. Podobno pa seveda velja tudi za samo embalažo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×