Znanstveniki zaobrnili gensko mutacijo, povezano z avtizmom

Znanstvenikom, ki se ukvarjajo z iskanjem rešitve za avtizem, je uspel pomemben preboj.

7 dragocenih lekcij, povezanih s težkimi preizkušnjami

Težke preizkušnje so v življenju praktično neizogibne. Vendar se lahko tudi iz situacij, ki se zdijo na prvi pogled izključno negativne, naučimo ogromno.

5 osebnostnih lastnosti, ki lahko pokopljejo razmerje

Katere so torej tiste malce manj očitne lastnosti, ki se jih je pametno znebiti, če želite, da odnos obstane?

Zaradi globalnega segrevanja tudi vse več težav s spanjem

Ena od manj očitnih posledic globalnega segrevanja so vse pogostejše težave s spanjem.

Osvežitev doma po meri vašega astrološkega znamenja

Če trenutno niste najbolj zadovoljni s svojim domom, vendar ne veste, kako ga osvežiti, da se boste v njem počutili bolje, vam lahko pri tem pomagajo zvezde.

Zakisanost oceanov nam krade kisik

Drobni, na vodi plavajoči organizmi, ki človeštvu zagotavljajo kar približno eno petino vsega kisika, so vse bolj ogroženi.

Okužba s tem parazitom vas lahko naredi bolj privlačne

Raziskovalci so odkrili, da lahko ta parazit vpliva na povečanje privlačnosti okužene osebe.

Ali pogosto opažate ponavljajoče se številke? Preverite, kaj pomenijo …

Vas praktično na vsakem koraku spremlja ponavljajoč se vzorec številk? Morda se zdi, da gre za naključje, vendar so numerologi prepričani, da bi morali tovrstnim znamenjem posvetiti več pozornosti.
Ekologija & okoljeKam z odpadnimi kontaktnimi lečami?

Kam z odpadnimi kontaktnimi lečami?

MORDA VAS ZANIMA

Kontaktne leče so zagotovo eden najbolj praktičnih izumov. Ljudem, ki imajo težave z vidom, lahko bistveno poenostavijo življenje. Po nekaterih podatkih naj bi na primer kar približno 10 odstotkov vseh Evropejcev in Evropejk vsaj občasno uporabljalo kontaktne leče. Vendar pa obstaja pri lečah, podobno kot pri mnogih drugih pripomočkih, ki so v osnovi namenjeni temu, da nam olajšajo življenje, tudi temna plat. Ta je povezana predvsem z vprašanjem, kaj se zgodi, ko kontaktne leče niso več uporabne …

- Oglas -

Kontaktne leče

Vsakoletno se zavrže ogromna količina leč

Kontaktne leče se zdijo na prvi pogled povsem nedolžne, saj so navsezadnje zelo majhne. Tako jih mnogi na koncu vržejo kar v straniščno školjko ali v odtok. Kot so ugotovili raziskovalci z ameriške univerze v Arizoni, pa je to lahko resna težava. Leče na primer uporablja kar 45 milijonov Američanov, kar po ocenah raziskovalcev pomeni med 1,8 in 3,3 milijona zavrženih leč na leto. Kljub temu pa se okoljevarstveniki doslej še niso resno posvetili temu vprašanju.

Raziskovalci iz Arizone so bili tako prvi, ki so se lotili natančnejše analize tega, kje končajo leče. Na podlagi ankete, ki so jo izvedli med uporabniki leč, so ugotovili, da kar med 15 in 20 odstotkov ljudi leče preprosto vrže v straniščno školjko, nekateri pa celo v odtok.

Makro in mikroplastika, ki ogroža okolje in naše zdravje

Nepravilno zavržene leče prek odpadnih voda na koncu večkrat končajo na poljedelskih površinah oziroma v prsti, kar pomeni ogromno makro- in mikroplastike, ki vstopa v različne ekosisteme, kar ima pogosto zelo negativen vpliv na okolje, seveda pa tudi na kakovost hrane, ki jo uživamo. Raziskovalci so preizkusili leče iz različnih vrst plastike in ugotovili, da  mikroorganizmi v odpadnih vodah pogosto spremenijo zgornjo plast leč, in sicer tako, da razrahljajo vezi med plastičnimi polimeri, kar spodbudi razgradnjo na delce mikroplastike.

- Oglas -

Ti delci pa zelo velikokrat zaidejo tudi v morje, kjer ogrožajo številne živali. Kaj torej storiti z odpadnimi kontaktnimi lečami? Na žalost jih večinoma ni mogoče vrniti proizvajalcem, zato je za zdaj najbolj varna rešitev, da jih vržete med plastične odpadke. Podobno pa seveda velja tudi za samo embalažo.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×