Blaž Švab: Peti je treba tudi o odnosu do dežele, v kateri živiš

Blaž Švab, ki je z nastopanjem povezan že od mladih let, je skozi svoje delo dozorel in vlogi pevca dodal tudi mnoge druge kvalitete, zaradi katerih je priljubljen tako pri mlajših kot starejših generacijah.

Vpliv kemikalij na delovnem mestu na plodnost

V zadnjih desetletjih se v strokovni in laični javnosti vse več govori o številnih primerih neplodnosti, ki prizadene pare v reproduktivni dobi.

Ateroskleroza precej razširjena med odraslimi

Ateroskleroza je izjemno razširjena težava pri odraslih – tudi pri tistih brez diagnosticirane srčne bolezni oziroma očitnih simptomov.

Psihobiotiki – probiotiki, ki so še posebej koristni za možgane in duševno zdravje

Psihobiotiki so probiotiki, ki imajo še posebej pozitiven vpliv na naše možgane oziroma kognitivne sposobnosti.

Damjana Bakarič: Premagati tesnobo?! Ni lahko, vendar se da!

Damjana Bakarič o tem, kako preživeti in živeti po izkušnji, ki je ne bi privoščili niti najhujšim sovražnikom.

Ana Praznik: Bodite prijazni do drugih, in drugi bodo prijazni do vas

Z Ano Praznik, voditeljico oddaje Delovna akcija, sva se pogovarjali med snemanjem oddaje, kjer so prenavljali stanovanje družine v stiski.

Sindrom Petra Pana: ko oseba nikoli zares ne odraste …

Ali ste že slišali za »sindrom Petra Pana«? Čeprav ne gre za uradno diagnozo, je to težava, s katero se spopada vedno več ljudi.

Vlažilnik zraka v spalnici – da ali ne?

Vlažilnik zraka v spalnici se zdi tako odlična rešitev, toda če se odločite za nakup, morate upoštevati nekaj pomembnih napotkov.
Zdravje & prehranaŽenska naj bi dobila raka zaradi grizenja nohtov

Ženska naj bi dobila raka zaradi grizenja nohtov

MORDA VAS ZANIMA

Verjetno se strinjate, da grizenje nohtov ni ravno najboljša navada. Kljub temu pa se ogromno ljudi temu zelo težko upre. Poleg očitne težave – ne ravno najbolj estetskega videza nohtov – to predstavlja tudi nevarnost za pogostejše prehlade, saj s tem v usta zanesete precej mikroorganizmov, ki so lahko škodljivi za vaše telo. Čeprav je torej jasno, da ima grizenje nohtov kar nekaj negativnih posledic, pa je zgodba Courtney Whithorn, ki si je prislužila že precej pozornosti medijev, zagotovo izjemno šokantna. Gre namreč za žensko, ki naj bi prav zaradi grizenja nohtov dobila raka, zaradi česar so ji morali nazadnje amputirati palec na roki.

- Oglas -

Courtney Whithorn

Koža na mestu, kjer bi moral biti noht, sčasoma počrnela

Courtney Whithorn je bila ekstremen primer človeka, ki ima navado, da si grize nohte. Leta 2014 je šla namreč pri tem tako daleč, da si je odgriznila celoten noht na palcu na roki, ki ni nikoli več zrastel nazaj. Še huje pa je bilo, da je koža na mestu, kjer je bil prej noht, čez čas počrnela. Zaradi tega je seveda poiskala zdravniško pomoč, kar jo je nazadnje pripeljalo do šokantne diagnoze: redka vrsta raka, imenovana akralni lentiginozni melanom. Zdravniki sumijo, da je bil razvoj omenjene vrste raka povezan prav s poškodbo, ki je nastala zaradi grizenja nohtov.

Tveganje za omenjeno vrsto raka zelo nizko

Po postavljeni diagnozi je Courtney Whithorn prestala več operacij. Kot so ugotovili zdravniki, se sicer rak na srečo ni širil v druge dele telesa, vendar kljub temu niso mogli rešiti njenega palca. Tako so ga morali na koncu v celoti amputirati. Hkrati pa tudi ni jasno, kakšna je možnost, da se rak ponovno pojavi, zato bodo zdravniki Courtney Whithorn natančno spremljali več let. Ni sicer raziskav, ki bi potrjevale, da lahko zgolj grizenje nohtov privede do te vrste raka, katerega izvor ni povsem jasen. Vendar pa zdravniki menijo, da lahko poškodba pomembno prispeva k pojavu bolezni. Možnosti za omenjeno obliko raka so sicer izredno nizke, zato je pretirana panika odveč. Kljub temu pa je to lahko dobra motivacija, da se poskušate čim pred odvaditi grizenja nohtov.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji poslovanja. Podrobne informacije o uporabi piškotkov na tej spletni strani so na voljo s klikom na nastavitve .
V redu
Več ×
×