0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Zdravje & prehranaPreprečevanje ateroskleroze: zdrave navade in naravni pripravki

Preprečevanje ateroskleroze: zdrave navade in naravni pripravki

MORDA VAS ZANIMA

Ateroskleroza zagotovo sodi med najbolj nevarne »tihe ubijalce«. Ljudje dolgo časa nimajo posebnih težav, dokler stanje ne postane že zelo resno. Kaj natanko sploh je ateroskleroza? Gre za debeljenje oziroma »poapnitev« žil, kar ovira optimalen pretok krvi. V skrajnem primeru lahko pride tudi do popolne zamašitve žil, ki je lahko tudi usodna. Debeljenje žil je sicer nekaj, kar pride pogosto v paketu s staranjem, vendar lahko z določenimi slabimi navadami stanje močno poslabšamo. Tako je pomembno, da ste pozorni na tipične dejavnike tveganja za aterosklerozo, koristno pa je tudi uživanje določenih naravnih pripravkov, ki lahko zmanjšajo nevarnost za težave z žilami.

- Oglas -

Izogibanje nasičenim maščobam in opustitev kajenja

Poleg starosti na razvoj ateroskleroze vplivajo tudi določene bolezni, kot je na primer diabetes. Pomemben vpliv na pojav ateroskleroze ima vsekakor prehrana, ki jo uživamo. Izogibati se je treba predvsem zelo mastni hrani, polni nasičenih maščob. Povečana nevarnost za aterosklerozo tako obstaja pri ljudeh s povišano telesno težo, zelo ogroženi pa so tudi kadilci. Če tudi sami kadite, je torej pametno, da poskušate čim prej opustiti to razvado, hkrati pa je dobro, da se znebite morebitnih odvečnih kilogramov in uredite svojo prehrano. V nadaljevanju predstavljamo še nekaj pripravkov, ki vam lahko pomagajo pri preprečevanju ateroskleroze.

Preberite tudi: Kaj so razlogi za kopičenje maščobe predvsem na predelu trebuha?

Preslica – čaj z dodatkom limone

Ena najboljših rastlin za zmanjševanje nevarnosti za aterosklerozo je zagotovo preslica, ki je znana tudi po protivnetnem delovanju in visoki vsebnosti antioksidantov. Priporočamo vam redno pitje čaja iz preslice, ki ga pripravite tako, da 250 mililitrom vrele vode primešate približno 1 žličko posušene preslice. Počakajte 5 minut, preden napitek precedite. Priporočljivo je, da čaju nato dodate še malce limoninega soka. Limone namreč znižujejo raven škodljivega holesterola v krvi, imenovanega tudi LDL-holesterol, in spodbujajo prekrvavitev, kar prispeva k zmanjševanju tveganja za aterosklerozo.

- Oglas -

Več o rastlini: Preslica krepi in zdravi prostato

Rožmarinov čaj

Dobra izbira za preprečevanje ateroskleroze je tudi čaj, pripravljen iz rožmarina – začimbe, ki je sicer zelo pogosta v naših kuhinjah. Najprej zavrite 250 mililitrov vode, ki ji nato primešajte 1 žlico rožmarinovih listov. Pri nizki temperaturi kuhajte še 2 minuti, nato pa tekočino odstavite in jo po 5 minutah precedite.

Česen

Verjetno eno najboljših živil za ohranjanje zdravega srčno-žilnega sistema je česen, ki znižuje krvni tlak in izboljšuje pretočnost žil. S pomočjo česna lahko med drugim močno zmanjšate nevarnost za nastajanje krvnih strdkov. Vse, kar morate storiti, je, da si občasno privoščite nekaj strokov svežega česna.

.

NAJNOVEJŠE