[prijava_mob]
[prijava]
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Dom & EnergijaPreprosti koraki za bolj zelen dom

Preprosti koraki za bolj zelen dom

MORDA VAS ZANIMA

Bi radi, da bi bilo vaše gospodinjstvo čim bolj okolju prijazno, vendar ne veste, kje začeti? Obstaja ogromno možnosti, kako z majhnimi spremembami na bolje prispevati k skupnemu trudu. Ponujamo vam le nekaj predlogov, ki lahko pripomorejo k temu, da bo vaš dom precej bolj »zelen« …

- Oglas -

Okolju prijazen dom

Ugašajte luči, ko jih ne potrebujete

Zakaj bi trošili energijo po nepotrebnem, tudi če gre za manjše količine. Ko niste v prostoru, vedno ugasnite luči (če ste zelo pozabljivi, so lahko morda dobra rešitev senzorji). Seveda velja podobno tudi za izklapljanje elektronskih naprav.

Uravnavajte temperaturo s pomočjo zaves in senčil

Poleti naj bodo žaluzije čez dan spuščene, da ne segrevate prostora po nepotrebnem, saj bo tako poraba klimatske naprave precej nižja. Pozimi pa ob sončnih dneh dvignite senčila in odgrnite zavese. Sončna svetloba bo pripomogla k ogrevanju prostora, kar vam lahko prihrani tudi do 10 odstotkov energije.

Kupujte varčne žarnice

Čim prej se znebite klasičnih žarnic in jih zamenjajte s t. i. varčnimi. Tudi to je eden tistih ukrepov, ki so koristni tako za okolje kot za vašo denarnico.

- Oglas -

Prostore napolnite z zelenimi rastlinami

Narava je najlepša dekoracija. Namesto da zapravljate denar za umetne okraske, svoj dom raje napolnite s sobnimi rastlinami, ki bodo med drugim prispevale k čistejšemu zraku v prostorih.

Uporabljajte ekološka ali naravna čistila

Zelen dom je vsekakor takšen, v katerem smo zelo pozorni na čistila, ki jih izbiramo – tako zaradi okolja kot zaradi našega lastnega zdravja. Kadar je le mogoče, dajte prednost ekološkim čistilom. Še bolje – in ceneje – pa je, da čistila izdelate kar sami, pri čemer sta dve najbolj uporabni sestavini zagotovo kis in soda bikarbona.

Odpovejte se papirnatim brisačam

Večinoma ni nobene prave potrebe po tem, da bi uporabljali papirnate brisače za enkratno uporabo. V praktično vseh primerih jih lahko nadomestite s krpami, ki so primerne za pranje.

Namesto osvežilcev zraka uporabljajte eterična olja

Vas doma izdelani osvežilci, ki ste jih preizkusili doslej, še niso zares prepričali, zato vztrajati pri tistih iz trgovine? V tem primeru se vam vsekakor splača investirati v difuzor eteričnih olj, ki lahko zelo uspešno nadomesti agresivnejše osvežilce zraka, le da je tovrstno osveževanje precej bolj zdravo in okolju prijazno.

Razmislite o nakupu preprog

Preproge so sicer res precej zahtevne za čiščenje, vendar pa vam je v hladnejšem delu leta tako precej topleje, kar pomeni nižjo porabo energije. Razmislite lahko na primer o kombiniranju več manjših preprog, ki jih je precej lažje oprati.

Zaprite vodo, medtem ko si umivate zobe

Marsikoga preseneti, koliko ljudi si še vedno umiva zobe, ne da bi vmes zaprli vodo. Sodite mednje tudi sami? Potem je skrajni čas, da opustite to precej potratno in nepotrebno navado.

Izberite prhanje namesto kopanja

Topla kopel se sicer včasih izredno prileže, a večino dni vendarle poskušajte dajati prednost prhanju. Poraba vode bo tako bistveno nižja.

NAJNOVEJŠE

Spletna stran za pravilno delovanje uporablja piškotke. Z uporabo spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov in splošnimi pogoji. Podrobne informacije in nastavitve: nastavitve .
V redu
Več ×
×